TMSF, imzalanan protokole uyulmadığı gerekçesiyle Toprak Grubu'na ait 20 şirkette haciz işlemi başlattı. İki şirketin de yönetim ve denetimine el konuldu.

Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF), Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş ile Toprak Grubu'nun ana şirketi olan Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri A.Ş'ye el koydu. TMSF yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Toprak Holding'e bağlı 22 şirketten 2'sinde yönetim ve denetimi Fon'a geçerken, 20 şirkette ve fabrikalarda da haciz işlemi başlatıldı. TMSF, 80 kişilik ekiple İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Aydın ve Kars illerinde bulunan şirketlerin yönetimini devraldığını açıklarken, el koyma gerekçesi olarak "Protokol hükümlerinin yerine getirilmemesini" gösterdi.

LİSELİ EŞİYLE BASKIN YEDİ

Devir tarihi itibarıyla 410 milyon dolar zararı bulunan bankanın mali yapısının bozulmasında grup şirketlerine kullandırılan kredilerin önemli bir rolü olduğu ortaya çıkmıştı. 2004 yılında TMSF ile masaya oturan Halis Toprak, faiziyle birlikte 453 milyon dolara ulaşan borçlarını ödemek için 18 Aralık 2004 tarihinde anlaşma imzalamış ve dört yıl içinde 50 milyon dolarlık ödeme yapmıştı.

Küresel ekonomik krizin patlak verdiği 2008 yılında TMSF ile yeni bir protokol imzalayan Halis Ağa, faiziyle 477 milyon dolara ulaşan borcun yanı sıra Toprakbank'ın İş Bankası'na ödemediği 153 milyon doları da ödemeyi taahhüt etti. Kendisinden 54 yaş küçük olan 17 yaşındaki Nazlıcan Tağızade ile üçüncü evliliğini yapan işadamı Halis Toprak, balayının ilk haftasında Kuşadası'ndaki malikanesinde haciz şoku yaşadı. Haciz kapsamında, Toprak'ın balayını geçirdiği Kuşadası'ndaki malikane de haczedildi. Halis Toprak ve liseli eşi, çalışanların "Kapıda 12 kişilik haciz ekibi var" sözüyle şoke oldu. Toprak, nikah şahitliğini de yapan Necdet Artar'dan görüşme yapmasını istedi.

İŞTE EL KONULAN ŞİRKETLER

Yönetim ve Denetimi devralınan şirketler:
Toprak İnşaat Tic.ve San. A.Ş.
Toprak Seniteri ve Turizm İşl. San ve Tic. A.Ş.
Haciz işlemi uygulanan şirketler:
Ayfer İnş. Malzemeleri San Tic. Ltd.Şti.
Toprak Oto Yedekleri Tic. A.Ş.
Toprak Demirdöküm San. Tic. A.Ş.
Toprak Dış Tic. A.Ş. Toprak Hava Taşımacılığı Tic. A.Ş.
Toprak Kâğıt Pazarlama ve Tic. A.Ş.
Toprak Kâğıt San. A.Ş.
Toprak Seramik ve Gıda San. Tic. A.Ş.
Toprak Seramik ve İnş. Malz. Paz. Tic. A.Ş.
Toprak Sigorta Aracılık Hizm A.Ş.
Toprak Temizlik Kâğıdı San. Tic. A.Ş.
Toprak Tüketim Malları Paz. Ve San. A.Ş.
Toprak Elektrik Üretimi Otoprodüktör Grubu.
Toprak İlaç ve Kimyevi Mad. San Tic. A.Ş.
Toprak İlaç Pazarlama San. Tic. A.Ş.
Toprak Kâğıt Ürünleri Pazarlama ve İhracat. Toprak Enerji San. Tic. A.Ş.
Toprak Holding A.Ş.
Toprak Otomotiv San. Tic. A.Ş.
Toprak Madencilik Tic. ve San. A.Ş. (Mynet)