Tunceli halkının cumartesi günü birahanelerde kadın garson çalıştırılmasını protesto etmesinin ardından 3 birahane kapatıldı.

Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, yürüyüşün ardından yapılan denetim sonucu 3 birahanenin kapatılıp para cezası verildiğini açıkladı. Şahin, "Belediye olarak bu birahaneleri denetliyoruz ve eksiklikler varsa cezai yaptırımları uyguluyoruz. Ruhsatları tamamen iptal etmek gibi durumumuz yok. Emniyet'ten bu işyerlerinin birahane gibi değil farklı işletildiği yönünde rapor gelmesi üzerine 3 işyerini süresiz kapattık." dedi.

Birahanelerde kadın garsonların çalıştırılması sebebiyle ailelerin dağıldığı, bıçaklanma ve ölüm olaylarının arttığı Tunceli'de halk, artık huzur içinde yaşamak istediklerini söylüyor. Demokratik Haklar Federasyonu öncülüğünde 18 Aralık'ta 'Yozlaşmaya Karşı Çık, Ortak Olma' yürüyüşü düzenleyen halk, birahanelerde kadın garsonların çalıştırılmaması talebinde bulunuyor.

Kentte, kadınların garson olarak birahanede çalıştırılmamasına yönelik tepkiler geçen yıla dayanıyor. 2009'da sivil toplum örgütlerinin organize ettiği eylemde Tuncelililer, kadın garsonların aile huzurlarını bozduğu gerekçesiyle bu mekanların kapatılmasını istemişti. Cumartesi yapılan yürüyüşte ise yaklaşık 2 bin kişi kadın garson çalıştıran birahanelerin lokantaya dönüştürülmesi talebinde bulunmuştu. Gerginliğin devam ettiği şehirde yaşayan Süleyman Söylemez, kadınların her yerde çalışabileceğini ama birahanede çalışanların farklı amaçlarla kullanıldığını iddia ediyor. Bu kadınlar yüzünden icralık olanların bulunduğunu anlatan Söylemez, "Varını yoğunu getirip birahanelerde kadınlarla harcayanlar var." diyor. Bu mekanlarda toplumun kabul etmediği olayların yaşandığını dile getiren Hıdır Yalçın garson kadınlar yüzünden ailelerin dağıldığını belirtiyor. Kemal Yeşil, şunları söylüyor: "Tuncelili olarak kadınların çalışmasına karşı değilim ancak eğer bayanlar birahanede fuhuş amacıyla çalıştırılıyorsa buna tepkimi gösteririm."

Cumartesi günü düzenlenen yürüyüşü organize eden Demokratik Haklar Federasyonu üyelerinden Murat Kur, birahanelerin yol açtığı olumsuzlukları şöyle anlatıyor: "Bugüne kadar birahanelerde 5 kişi hayatını kaybetti. Son 10 yılda 250'nin üzerinde bıçakla yaralanma var. Bu birahaneler 2009'da 88 ailenin boşanmasına neden oldu. Birahaneler topluma yoz kültürü, insan bedeninden faydalanarak para kazanma kültürünü aşılıyor. Dersim halkı daha fazla kendi gençlerini ölümlere vermek istemiyor." Tunceli'de kadınların çalışmasına kesinlikle karşı olmadıklarını ifade eden Dersim Dernekleri Yönetim Kurulu üyesi Cemal Yücel de "Dersimliler olarak aile değerlerine sahip çıkan bir anlayışımız var. Fuhşa ve yozlaşmaya her zaman karşıyız. Halkın inançlarına ve duruşlarına ters gelen bu tarz mekanları Dersim halkı istemiyor." diye konuşuyor.

(Zaman)