Fantezi müziğin usta yorumcusu Özkan Can 20 Ocak’ta Almanya’daki hayranlarıyla buluşacak.


Almanya’nın çeşitli şehirlerinde bir dizi konserler verecek olan Kanal 46 olarak söyleşi yaptık.


Biz sorduk, Özkan Can yanıtladı.


— Bildiğimiz kadarıyla Adanalısınız... Adana’dan çok önemli sanatçılar çıkmış. Bunun sebebi nedir?


— Evet, doğru söylüyorsunuz. Adana, sanatın her alanında çok büyük değerler yetiştirmiş bir kent. Adanalı olmaktan her zaman gurur ve onur duydum. Suyundan mıdır, havasından mıdır bilemiyorum fakat gerçek bu. Bu gerçeği tüm Türkiye bilir ve kabul eder.


— Kendinize has bir yorumunuz var. Eserlerinizin çoğunu yazıyor ve besteliyorsunuz. Bunca eseri yazmak, bestelemek ve yorumlamak zor olmuyor mu?


— Olmaz olur mu oluyor elbet. Ancak bu iş sevda işidir. Bu iş çok farklı bir iştir. İşini sevmezsen başarılı olma yolunda çok güçlükler çekersin. Hatta hiçbir şansın yok demektir. Beste yapmanın zamanı ve mekânı yok. Sonuçta bu iş ilham işi. İlhamın sizi nerede ve nasıl yakalayacağını bilemezsiniz. Her sanatçı arkadaşım kendine göre yazar, besteler ve yorumlar. Beste yapanlar ayrı olabiliyor. Her bestekâr bestelemiş olduğu eseri yorumlayacak diye bir kaide yok. O iş başka meziyet ister. Beste yapan kişinin hayal dünyası çok zengin olmalı. Ben beste yaparken kendime has bir yol izliyorum. Bir ortamda otururken, arkadaşın birisi o an çok ilginç bir söz kullanıyor ve o sez benim çok hoşuma gidiyor, söylenen sözü bir kâğıda not alarak evde ya da ofisimde şarkı formatına dönüştürüyorum. Dedim ya, şarkı sözünün ya da melodinin sizi ne zaman, nerede bulacağı belli olmaz. Birçok bestemin ilham kaynağı sözünü ettiğim yolla oluşmuştur.


— Bugüne kadar kaç beste yaptınız? Bestelerinizi hangi sanatçılar seslendirdi?


— Yaptığım bestelerin sayısını unuttum inanın. İnsan, belli bir zamandan sonra bestelerinin sayılarını ve isimlerini unutuyor. Bu da bence çok doğal bir şey. Eserlerimi Türkiye’nin önde gelen sanatçıları seslendirdi. Yaptığınız şarkıları başka sanatçılardan dinlerken, mutlu ve gururlu oluyorsunuz tabi ki.


— Sayın Can, birazda Almanya turnesinden söz edelim isterseniz. Teklif kimden geldi ve Almanya’da kaç konser anlaşması yaptınız?


— Almanya’da hayranlarımın olduğunu biliyordum. Çoğuyla mesaj yolu ile ya da mektuplaşarak haberleşiyoruz. Fantezi müziğin çok seviliyor olmasından memnunum elbette. Sizi sevenler şarkılarınızın sözlerini ezbere söyleyince dünyanın en gururlu insanı oluyorsunuz. Düşünebiliyor musunuz, sizin unuttuğunuz sözleri sizi sevenler biliyor ve söylüyor. Bundan güzel ne olabilir söyler misiniz? Uzun süredir Almanya’dan konser teklifleri alıyordum. Bugüne kısmetmiş. Kısmet olursa Ocak ayının 20’sinde Almanya’da 8 konser vereceğim, hayranlarımla hasret gidereceğim. Yurt dışı turnelerimizin ilk ayağını Almanya oluşturacak. Yurt dışında sayısız gurbetçi vatandaşımız var. Fakat en çok Almanya’da var. O yüzden Almanya, benim ve diğer sanatçı arkadaşlarım için çok başka ve çok farklı. Almanya’daki vatandaşlarımıza unutamayacakları konserler vermek istiyorum. Çünkü onlar beni, ben de onları çok özledim. (MAGAZİN SERVİSİ)