CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Sakarya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'yi, iş takipçiliği karşılığında 1 milyon ABD doları bedel ödenmesini içeren bir belgeye imza atmakla suçladı. “Dişli iş takipçiliğinin karşılığı olarak 1 milyon ABD doları aldı mı?” diye soran Kılıçdaroğlu, “bu belgenin altına imza atanların elleri temiz olamaz, bunları partilerinde himaye edenlerin de elleri ve vicdanları temiz olamaz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu Meclis'te düzenlediği basınla sohbet toplantısında, AKP Sakarya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli hakkında iş takipçiliği karşılığında rüşvet iddiasını gündeme getirdi. Anayasa'nın ‘üyelikle bağdaşmayan işler' başlıklı 82. maddesinde, milletvekillerinin görevleri ile ilgili sınırların belirlendiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “milletvekilleri belli iş adamlarının, ticari organizasyonların ya da birilerine olağanüstü avantajlar sağlayan imar değişikliği uygulamalarının parçası da olamazlar. Eğer bu tür milletvekilleri parlamentoda görev yapıyorsa, bu milletvekillerinin içinde bulundukları siyasal partinin, TBMM Başkanı'nın sivil toplum kuruluşlarının ve özellikle de halkın sesi, gözü ve kulağı olan medyanın tepki göstermesi demokrasinin gereğidir” dedi.

-“DİŞLİ İMAR DURUMUNU DEĞİŞTİRMEK İÇİN İŞ TAKİBİ ÜCRETİ TALEP ETTİ”-

Kılıçdaroğlu, AKP Sakarya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'nin bir arsa alımı dolayısıyla, ‘kredi, imar durumu, ticari alan çalışmaları' karşılığında kendisine 1 milyon ABD doları iş takip ücreti ödenmesini içeren bir belgeye imza atmakla suçladı. Dişli'ye 1 milyon ABD doları ödenmesini öngören belgeyi basın mensuplarına da dağıtan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Sayın Dişli, imar durumunu değiştirmek karşılığı 1 milyon dolar iş takibi ücreti talep etmiş ve bu talebi ilgili şirket tarafından yazılı bir protokole bağlanmıştır. Sözleşme 31 Ağustos 2006 tarihlidir. Sözleşmede taraflardan birisi de AKP Sakarya Milletvekili Şaban Dişli'dir. Ayrıca iki de şahit vardır. Arsa, Silivri İlçesi sınırları içinde olup, E5 Ana Karayolunun kenarında bulunan 79 Ada ve 6,7,8 No'lu parsellerden oluşmaktadır. Arsa düşük yoğunluklu imarlı olarak satın alındıktan sonra önce İstanbul Büyükşehir Belediyesinde, 2 Nisan 2007 tarihinde imar planı değiştirilerek, gereği için Silivri Belediyesi'ne gönderilmiştir. Yapılan değişiklikle otopark alanı emsale dahil olmaktan çıkarılmış, ticaret alanlarında ise yapı boyutları tümüyle serbest bırakılmıştır. Bu değişiklik 11 Mayıs 2007 tarihli Silivri Belediye Meclisi toplantısında CHP'li Meclis üyeleri Hüseyin Noyan, İlknur Sönmez, Muharrem Aydoğan, Hatice Ayfer Köylü ve Rauf Berktaş'ın red oyuna karşılık, AKP'lilerin oylarıyla aynen kabul edilmiştir. Bu değişiklik, arsa sahiplerine olağanüstü rant sağlamıştır.”

-“1 MİLYON DOLARI ALDI MI?”

Toplantıda, Dişli'nin iş takipçiliğinin karşılığı olarak 1 milyon ABD dolarını alıp almadığını soran Kılıçdaroğlu, AKP yönetimi ve Başbakan'ın iş takipçiliği karşısında ne yapacağını merak ettiğini söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Bu belge, para karşılığı iş takipçiliğinin sıradanlaştığının, olağan hale getirildiğinin tipik bir örneğidir. O kadar ki Sayın Dişli, para karşılığında iş takibi yapacağına ilişkin bir belgeyi, şahitler huzurunda imzalamaktan kaçınmamaktadır. Bu iş takibinin artık AKP döneminde meşrulaştığının bir ibret belgesidir. AKP döneminde artık, iş takibi belgeleri hazırlanmakta, altına genel başkan yardımcıları imza atmakta, sanki bir banka muamelesi yapılır gibi iş takibi işlemi yapılmaktadır. Kimdir bu Şaban Dişli? AKP Genel Başkan Yardımcısı ve ekonomi işleri ile ilgili MYK üyesidir. Bu bölge Sayın Dişli'nin ekonomiden, kendi ekonomisini anladığını göstermektedir. Sayın Başbakanın, temiz eller söylemine biz bir anlam verememiştik. Çünkü temiz eller temiz politikacılar sayesinde hayata geçirilir. Bu bölgenin altına imza atanların elleri temiz olamaz, bunları partilerinde himaye edenlerin de elleri ve vicdanları temiz olamaz.”

-DİŞLİ'NİN İMZASINI TAŞIYAN BELGE-

Kılıçdaroğlu'nun basın mensuplarına dağıttığı belgede ise AKP'li Dişli, Akademi Ofset A. Ş adına Mehmet Karasu, (1. şahit) Aziz Sezginer ile (2. şahit) Mehmet Solak'ın imzaları bulunuyor. Belgede, “Silivri İlçesi 79 ada 6,7,8 No'lu parsellerin kısmen öz kaynak kısmen de (2.200.000 USD) … Bank kredisi ile alınıp; (Akademi Ofset A.Ş'nin üzerine) tüm ticari taramalar ve imar değişiklikleri sonrasında gerçekleşecek satışından (8.600.000 USD) Şaban Dişli'nin şahsına veya işaret edeceği özel veya tüzel kişiliğe, söz konusu banka kredisinden kaynaklı faiz, harç ve bunun gibi tüm masraflar içinden düşülmek ve hesaplanmak kaydıyla brüt 1.000.000 USD ödenmesi peşinen kabul edilmiştir” deniliyor.

-“İSTİYORSA CUMHURBAŞKANI'NA YAT ALALIM”

Kılıçdaroğlu toplantıda bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın aileleri ile birlikte, aynı işadamının otel ve yatında tatil yapmasını da eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Türkiye adına bir ayıp. Elbette Cumhurbaşkanı da başbakan da tatil yapacaklar. Ancak aynı işadamının biri otelinde diğeri yatında tatil yapması doğru değil. Türkiye Cumhuriyeti nasıl cumhurbaşkanının uçağını alıyorsa yatını da alabilir. Arzu ediyorlarsa getirsinler, biz de gereken katkıyı sağlayalım. Bunlar bir de halk adamı geçiniyorlar. Hangi halk adamı 7 yıldızlı otelde, yatlarda tatil yapıyor. O yatta yapılan masraf bizim vergilerimizle karşılanıyor” diye konuştu. (ANKA) (MYNET)


Editör: TE Bilisim