Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, AK Parti Yerel Yönetim Çalışma Komisyonu'nun, yerel yönetimler ile ilgili hazırladığı raporda, eyaletlerin önünü açacak çalışmaların başlatıldığını savundu. Durmaz, bu kapsamda 13 ilin büyük şehir belediyesi yapılması girişiminin, eyaletleşmenin önünü açacağını iddia etti.



Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, yaptığı yazılı açıklamada, MİT'in OSLO görüşmeleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. AK Partili 5 milletvekilinden oluşan Yerel Yönetim Çalışma Komisyonu'nun yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ile ilgili hazırladığı rapora dikkat çeken Durmaz, raporda eyaletleşmenin yolunu açacak söylemlerin olduğunu iddia etti.


AK Parti'nin son zamanlarda gündeme getirdiği, 13 il belediyesinin (Aydın-Balıkesir-Denizli-Hatay-Kahramanmaraş-Malatya-Manisa-Mardin -Muğla-Şanlıurfa-Tekirdağ-Trabzon-Van) büyük şehir belediyesi kapsamına almaya hazırlandığına dikkat çeken Durmaz, yeni büyükşehir yapılacak illerle birlikte toplam 29 il sınırının büyük şehir belediyesi sınırı olacağına değindi.


Bu illerde yer alan il özel idarelerinin işlevi ortadan kaldırılarak, tüm yetki ve kaynakların büyük şehir belediye meclislerinde toplanacağı bir çalışmanın olduğunu dile getiren Durmaz, şu iddialarda bulundu: "AK Parti, öncelikle il genel meclislerini işlevsiz hale getirecek daha sonraki aşamada ise devletin ve hükumetin temsilcisi Valilik makamını ortadan kaldıracaktır. Sonuç itibariyle, AK Parti hükümeti üniter devletin kilit taşları olan Türk devlet geleneği, milli irade ve Anayasayı hiçe sayarak, tek yerel meclisli, seçimle iş başına gelmiş tek yetkili Belediye Başkanı olan, kendi gelir kaynaklarını bağımsızca düzenleyebilen eyaletleri oluşturma niyetindedir."




Editör: TE Bilisim