Yüce Divan oylamasından, Fidan'ın milletvekilliği adaylığına, pelikan bildirisinden, kabine krizine kadar Erdoğan'la Davutoğlu arasından yaşanan sorunlar 20 başlıkta toplandı.


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun siyasi kariyeri 14 yıl önce 'diplomasi danışmanlığı' ile başladı. Ardından Dışişleri Bakanlığı'na sonra da başbakanlığa tırmandı. Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde CumhurbaşkanıTayyip Erdoğan'la ilişkisi inişli çıkışlı bir seyir izledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Kardeşim emanetçi değil" vurgusuyla devraldığı görevini bırakmaya hazırlanan Davutoğlu'nu, 20 aylık başbakanlığı döneminde kopuşa götüren 20 kriz başlığı şöyle:


1- YÜCE DİVAN KRİZİ


17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk sürecinde suçlanan eski dört bakanla ilgili soruşturma ciddi krize yol açtı. Davutoğlu eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gidip aklanmaları yönünde tavır koyuncaCumhurbaşkanı Erdoğan'ın şimşeklerini üzerine çekti.


2- HAKAN FİDAN KRİZİ


Erdoğan'ın "Sır küpüm" dediği MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekilliği için görevinden istifası da iki ismi karşı karşıya getirdi. Davutoğlu'ndan onaylı bu istifaya Erdoğan, "Müsaade edilmiyorsa orada kalması gerekirdi. Kırgınım" tepkisi verdi. Sonuçta Fidan görevine dönmek zorunda kaldı.


3- LİSTE KRİZİ


Davutoğlu'nun genel başkanlığında girilen 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerindekimilletvekili aday listelerinin oluşumu sıkıntılı geçti. Erdoğan, seçimlere damgasını vurdu.


4- MKYK KRİZİ


AK Parti'nin 12 Eylül 2015 kongresi ise liste krizine sahne oldu. Binali Yıldırım'ın kongre öncesi seçilmeye yetecek sayıda delege desteğini sağlaması, Erdoğan'ın liste anlaşmazlığı yaşadığı Davutoğlu'na karşı Yıldırım kozunu kullandığı yorumlarına yol açtı.


5- KOALİSYON KRİZİ


7 Haziran 2015 seçimleri sonrasındaki koalisyon görüşmeleri süreci de Erdoğan-Davutoğlu arasında sıkıntı yarattı. Davutoğlu koalisyona sıcak bakarken, seçim isteyen Erdoğan'ın dediği oldu.


6- KABİNE KRİZİ


Güç savaşına sahne olan kabine listesine Erdoğan ağırlığını koyarken, Davutoğlu'nun sıcak bakmadığı isimlerden Binali Yıldırım ve Berat Albayrak listeye girdi.

Editör: TE Bilisim