YSK açıkladı: Önümüze gelecek itiraz belgelerini görmemiz gerekiyor. Yarın kurulda görüşeceğiz. Eksik belgeleri getirirlerse adaylıkları kabul edilebilir.

Sabahat Tuncel ve Şerafettin Efe dışındaki 10 kişinin eksik belgeleri tamamlanırsa adayları kabul edilebilecek.

YSK BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

YSK Başkanı Ali Em açıklama yaptı. İşte Em'in açıklamalarından satır başları:

Gerekçelerimizde hepsi var. Kararımız siyasi değil gerekçelerimiz ortada.

YSK bağımsız kurumdur. Süreler dolmadan açıklama yapamam

EMİNAĞAOĞLU: YSK KARARINI GERİ ALABİLİR

Yargıçlar ve Savcılar Sendikası (Yargı-Sen) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 12 bağımsız adayın başvurularını iptal kararını maddi hata var diyerek kaldırıp, o kişilerin aday olma ve seçime katılmaları konusunda işlem yapabileceğini ifade etti.

Eminağaoğlu, YSK’nın 12 bağımsız adaya veto kararını ANKA’ya değerlendirdi. Eminağaoğlu, yasaklanmış hakları olan kişilerin başvurdukları taktirde YSK’nın kararından dönebileceğini söyledi.

YSK’nın daha önceden bu gibi durumlarda maddi hata var diyerek kararını kaldırıp, o kişilerin aday olup seçime katılmaları konusunda işlem yaptığını söyleyen Eminağaoğlu, şöyle devam etti:

“YSK’nın kararı anayasanın 76. maddesindeki çarpıklıkları ve hukuka aykırılıkları ortaya koyan bir karar. Buna benzer kararlarla ilk kez karşılaşıyor değiliz. Tam kanunsuzluk hali denilen adli sicil kaydındaki engel hallerini de kapsayan konularda YSK re'sen araştırma yapabileceğine göre bu konularda ‘adaylıkları reddediyorum’ dememesi, ibraz edilmeyen eksik belgeleri re'sen araştırması gerekiyor” dedi.

“BELGELERİN EKSİK OLMASININ FATURASINI ADAYLARA ÇIKARAMAZSINIZ”

YSK'nın 2002 seçimleri öncesi ve 1999, 2007 seçimlerinde de değiştirmiş olduğu kararların var olduğunu söyleyen Eminağaoğlu, YSK’nın benzer şekilde hareket edeceğini ve maddi hata var deyip adayların adaylıklarını tekrar değerlendirebileceğini söyledi. Ayrıca memnu hakların iadesini YSK’nın re'sen araştırabileceğini söyleyen Eminağaoğlu “Mahkemenin görevi kapsamındaki bir şeyi eksik yapmasının sonucunu adaylara çıkaramazsınız” değerlendirmesinde bulundu.

BDP'DEN CEVAP

BDP Eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş YSK kararını değerlendirdi. Demirtaş, "Arkadaşlarımız o belgeleri hazırlıyor. Belgeleri YSK'ya yetiştireceğiz" dedi.

12 bağımsız vekil adayına şok!

Yüksek Seçim Kurulu, aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak'ın da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle dün iptal etmişti. (Mynet)
Editör: TE Bilisim