AKP Kahramanmaraş Teşkilatı tarafından dün akşam düzenlenen iftar yemeğine katılan Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, eski çalışma arkadaşlarına eleştirilerde bulundu: Sağlam; “Rektörler Komitesi metin olmadan neyi eleştiriyor anlamadım” dedi.

Kahramanmaraş AKP milletvekili ve Milli Eğitim eski bakanlarından Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Rektörler Komitesi’nin hiç yetkisi olmadığı halde üniversiteler adına yine açıklamada bulunduğunu öne sürerek; “Bunu da hoş karşılayabilirsiniz ama, çok önemli olan nokta şu; ellerinde bir taslak, bir teklif olmadan, bir anayasa metni olmadan, hararetle metni eleştiriyorlar. Doğrusunu isterseniz neyi eleştirdiklerini merak ediyorum” diye konuştu.

AKP Kahramanmaraş İl Teşkilatı tarafından dün akşam düzenlenen iftar yemeğine katılan ve aynı zamanda YÖK eski başkanı da olan Sağlam, yemek sonrasında gazetecilerin Anayasa Taslağı ve bununla ilgili tartışmalar hakkındaki sorularını cevaplandırdı. 22 Temmuz erken genel seçimi sonrasında Milli Eğitim Bakanı olması beklenen ancak Milli Eğitim Komisyon Başkanlığı ile yetinmek zorunda kalan Sağlam, şunları kaydetti:

“1982 yasasını herkes eleştiriyordu. Ve iyi bir anayasa ihtiyacı aşağı yukarı yıllardır tartışılan bir şeydi. Benim hayret ettiğim nokta şu; şu anda elimizde tartışmaya açılmış bir anayasa teklifi yok. Fakat günlerdir insanlar anayasa maddeleri tartışıyor. Özellikle rektörler komitesi oturuyor, birincisi hiç yetkisi olmadığı halde üniversiteler adına yine beyanatta bulunuyor. Bunu da hoş karşılayabilirsiniz ama, çok önemli olan nokta şu; ellerinde bir taslak, bir teklif olmadan,bir anayasa metni olmadan, hararetle metin eleştiriyorlar. Doğrusunu isterseniz neyi eleştirdiklerini merak ediyorum. İktidar partisinin bir milletvekili ve Milli Eğitim Komisyon Başkanı olarak benim elimde böyle bir metin yok. Üzerinde çalışılmak üzere kamuoyuna açıklanmış bir metin yok. İnsanlar bunu oturup eleştiriyorlar ve bunlar da ‘bilim adamıyım’ diyorlar. Hayret edilecek nokta bu Türkiye’de. Şu anda elimizde, bugün Anayasa Komisyonu başkanının da bir demeci var: ‘Elimizde bir metin yok. Neyi eleştiriyoruz ki, neyi değerlendiriyoruz bir metin olmadan?’ diyor. Böyle enteresan bir durum var Türkiye’de. Yıllardır biliniyor ki Türkiye’de anayasa eleştirilir. Şimdiden sonra kabul edilecek anayasa da eleştirilebilir. Bundan normal bir şey yok. Ama ortada ciddi bir değerlendirme yapabilmeniz için elinizde ‘işte hazırlanmış’ diye bir metin olması lazım. Olmayan bir metin üzerinde bilim adamlarının değerlendirme yaptıklarını gerçekten bilimsel bulmuyorum.”

‘TEZİÇ METİN OLMADAN NASIL DEĞERLENDİRME YAPIYOR’

“YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’in konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götüreceğine dair açıklamaları nasıl buluyorsunuz ?” sorusuna Sağlam; “Hayır bu konuda hiç konuşmak istemiyorum. Çünkü Erdoğan Teziç, henüz eline alabilmiş bir metni yok. Yani iktidar partisinin hazırladığı bir anayasa metni kamuoyuna dağılır, Erdoğan Teziç’e de verilir. Ondan sonra da istediği değerlendirmeyi yapar. Ama şu anda böyle bir metin yok. Elbetteki Türkiye Avrupa Birliğinin üyesi olmaya aday bir ülke. Şimdiye kadar Hukuk devleti olma yolunda bir çok adımlar attı. Anayasamızda da belli ölçüler içerisinde belli konularda değişiklik yapılmasını öteden beri herkes eleştiriyordu. Örneğin; Cumhurbaşkanının yargı organı üyelerini atamaları. İşte YÖK’ü yıllardır eleştiriler vesaire. Şimdi böyle bir ihtiyaç ortada. Söylenen sadece bu. Herkes fikrini söyleyecek, açıklanacak, aylarca tartışılacak, kamuoyuna sunulacak, meclisin komisyonlarına gelecek, meclise gelecek, hatta referanduma sunulacak. sayın başbakanın söylediği bu. Bu telaşa gerek yok.”


İFTAR YEMEĞİNDEN DETAYLAR

Dün akşamki iftar yemeğine; Milletvekili Avni Doğan, Belediye Başkan Vekili Mahmut Nedim Tepebaşı, Milletvekili Mehmet Sağlam, İl Başkanı Atıf Şirikçi, Milletvekili Nevzat Pakdil, Veysi Kaynak, Fatih Arıkan ve Cafer Tatlıbal ile eski milletvekilleri Hanefi Mahçiçek ve Ali Sezal da katıldı.

Pınarbaşı Hünkar Tesisleri’nde gerçekleştirilen yemeğe diğer AKP’li Kahramanmaraş milletvekillerinin yanı sıra, teşkilat yöneticileri ve camianın önde gelen isimlerinden çok sayıda davetli katıldı. Yaklaşık 500-600 kişilik davetlinin katıldığı iftarda hazır bulunan 20-25 kadar bayan davetlinin ise ayrı bir masada toplu olarak oturmaları da dikkat çekti. Mönüde ise; çorba, et sote, pilav, kola ve kadayıf vardı.

Seçim sonrasında Kervan Han Tesisleri’nde gerçekleştirilen basın toplantısına katılmayan aynı gün diğer vekil arkadaşları ile mazbataya almaya birlikte gitmeyen ve yine aynı gün akşam Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki toplantıya da katılmayarak adeta ayrı baş ve tepki çeken Sağlam, bu kez dün akşamki iftar yemeğine katıldı. Bilindiği gibi bu ayrı baş çekmenin Sağlam’ı bakanlıktan eden nedenler arasında yer aldığı bile öne sürülmüş ve kulislerde konuşulmuştu.

22 Temmuz erken genel seçimlerinde listede olmayan ve artık birer eski vekil olan Hanefi Mahçiçek ile Ali Sezal bundan önceki etkinliklerde olduğu gibi yine yan yana oturdular ve bir hayli samimi sohbetler yaptılar. Her iki eski vekilin de moralinin bir hayli iyi olduğu gözlendi.

AKP Kahramanmaraş il yönetiminde yer alan ve partinin Sosyal İşler Başkanı olarak gelenekçi kanadın önde gelen isimlerinden birisi olan Ekrem Ergin ile daha önce il yönetiminde görev alan ancak milletvekili aday adaylığı için bu görevinde istifa eden Avukat İsmail Kahveci aynı masada oturdu.

AKP Kahramanmaraş Merkez İlçe yöneticileri ile milletvekili adayı Sıtkı Güvenç aynı masayı paylaştılar.

Dün akşam Pınarbaşı Hünkar tesislerinde gerçekleştirilen yemek sonrasında Mehmet Sağlam basının gündem ile ilgili sorularını cevaplandırdı.

Yemekte sadece AKP Kahramanmaraş il başkanı Atıf Şirikçi konuşma yaptı. Şirikçi; "Önümüzde bir mahalli seçim yaklaşmaktadır. Bunun hazırlığına başlamamız gerekiyor. Sayın Erdoğan'ın mahalli seçimlerdeki hedefi; Türkiye genelinde daha yüksek bir oy oranı ile seçimlerden galip ayrılmaktır" dedi.

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'ın il dışında olması nedeni protokol masasında Başkan Vekili Mahmut Nedim Tepebaşı oturdu. AKP İl Başkanı Atıf Şirikçi ile Tepebaşı'nın ortasında oturan ve seçim sonrasında bakanlık beklentisi gerçekleşmeyen Mehmet Sağlam'ın bir hayli neşeli sohbetler yapması dikkat çekti.

Basın ile yıllardır bir türlü sağlıklı ilişkiler kurmasını beceremeyen AKP Kahramanmaraş İl Teşkilatı’nın dün akşamki iftar yemeğine, kentte görev yapan yerel ve ulusal basının önde gelen birçok isminin katılmadığı gözlendi. (ajans 46 - www.kanal46.tv)

Editör: TE Bilisim