Kahramanmaraş kent merkezinde faaliyet gösteren Aslanbey Sağlık Ocağı’nda (ASO) görevli doktorların 15 Ağustos 2008 Cuma günü sabah saat 08.00’da mesaiye başlamaları gerekirken 08.15’de ocağa gelmeleri üzerine tutulan tutanağı protesto için hastaları muayene etmeyerek temel sağlık hizmetleri sunmasının yankıları sürüyor.

Kent kamuoyuna ilk kez www.cesurradyo.com sitesi tarafından duyurulan bu önemli olay, sağlık camiasında ve kamuoyunda büyük yankı yaparken, söz konusu haberde aynen şöyle denildi:

"15 ağustos 2008 cuma günü gelen poliklinik hastalarının geri çevrildiği duyumları üzerine yaptığımız araştırma sonucu cuma günü hastaların geri çevrilmesinin sebebi Aslanbey Sağlık Ocağı hekimlerinin sağlık müdürünün bazı haksız denetim ve uygulamalarını protesto amaçlı olduğu öğrenildi.

Bilindiği üzere sağlık müdürünün bazı doktorlara farklı davranış sergilediği ve haksız uygulamalarda bulunduğu şikâyetleri sağlık camiasında kulaktan kulağa söylenmekteydi. Bu protesto ile de sağlık müdürlüğü içerisindeki huzursuzluk gün ışığına çıkmış oldu."

BÜYÜK YANKI YAPAN OLAYLAR ZİNCİRİ NASIL GELİŞTİ?

Yetkililerden elde edilen bilgilere göre; Kahramanmaraş tarihinde büyük ihtimalle ilk kez meydana gelen bu olay şu şekilde gerçekleşti:

Kahramanmaraş Valiliği’nden Sağlık Müdürlüğü’ne gönderilen bir yazıda; sağlık ocaklarındaki bazı doktorların mesai saatlerine pek dikkat etmemeleri ve bu nedenle de vatandaşların mağdur oldukları yönünde şikâyetler alındığı belirtilerek, konu hakkında gerekli inceleme ve denetlemenin yapılması talimatı verildi.

Bunun üzerine Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden oluşan iki kişilik bir ekip, 15 Ağustos Cuma günü sabah saat 08.15’de Aslanbey Sağlık Ocağı’na geldi. Saat 08.00’da göreve başlaması gereken doktorların saat 08.15’de ocağa gelmeleri üzerine ‘Mesaiye geç başladıkları’ gerekçesi ile tutanak tutuldu.

Sağlık Ocağı’nın Sorumlu Hekimi Dr. Selahattin Can ise, tutanak tutulmasına tepki gösterdi. Ocakta görevli diğer doktorların da Can’a destek verdikleri ve o gün poliklinik hizmeti sunmadıkları bunun yerine aşı, bebek takibi gibi temel sağlık hizmetleri sundukları öğrenildi. Bu arada ocağa gelen hastaların ise doktorların tepkisine hak vererek hiçbir resmi şikâyette bulunmadıkları da dikkat çekti.

Sorumlu Hekim Selahattin Can ile ocakta görevli diğer doktorlar Şule Yıldırım, Yeliz Taşkın ve Özlem Çelik hakkında başlatılan soruşturmanın sonucu merakla beklenirken İl Sağlık Müdürlüğü’nden şu ana kadar bu olayla ilgili olarak herhangi bir resmi açıklamada bulunulmadı.

DR. TATLIBAL VE KAYNAK OLAYIN PEŞİNDE!

Daha önce Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü görevinde de bulunması nedeni ile sağlık camiasını çok yakından bilen AK Parti Kahramanmaraş milletvekili Dr. Cafer Tatlıbal, konunun kendisine intikal ettirilmesinin ardından gerekli inceleme ve araştırmayı yaparak olayın takipçisi olacağını belirtti. Bu arada AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak ta aynı şekilde olayla yakından ilgileneceğini bildirdi.

KURUMDA HUZURSUZLUKLAR HER NEDENSE BİR TÜRLÜ DİNMEK BİLMİYOR!

Aslanbey Sağlık Ocağı doktorlarının protestosunun kamuoyuna yansıması üzerine gözler tekrar İl Sağlık Müdürlüğü’ne çevrildi.

AK Parti iktidarının birinci döneminde İl Sağlık Müdürlüğü’ne vekaleten getirilen ve bu görevi yaklaşık 4.5 yıl yürüten Dt. Sıtkı Güvenç’in 22 Temmuz 2007 erken genel seçimlerinde iktidar partisinden milletvekili adayı olmasının üzerine bu koltuğa AK Parti Kahramanmaraş milletvekili Fatih Arıkan’ın akrabası olan ve kurumda Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Dr. Reha Hüdayioğlu getirildi.

Bu olaya ise Kahramanmaraş yerel basını ve kamuoyu büyük tepki vererek, adeta jet hızı ile yapılan bu atamanın etik olmadığı görüşleri gündemde uzun bir süre kalarak büyük destek gördü.

Hüdayioğlu’nun ise gelen tepkilere aldırmayarak, kadrolaşma hareketine başladığı ve bu bağlamda Sıtkı Güvenç’e yakın olarak bilinen isimlerin görev yerlerini değiştirmesi sık sık basının ve kamuoyunun gündemine geldi. Hüdayioğlu, kadrolaşma hareketi kapsamında yakın arkadaşı ve bir zamanlar iş ortaklığı yaptığı öne sürülen Dr. Murat Özkars’ı ise Müdür yardımcılığına yükseltti. Hüayioğlu ile Özkars arasından su sızmadığı biliniyor.

HÜDAYİOĞLU İLE ÇINAR MAHKEMELİK OLDU

Tekke Sağlık Ocağı’nda görevli Dr. Süleyman Çınar ve eşi Dr. Kifayet (Şirikçi) Çınar ile de eski dönemlerdeki ticari ilişkilerinden dolayı alacak-verecek yüzünden tartışarak mahkemelik olmaları da uzun bir süre gündemde kalarak yerel ve ulusal basında haber olarak Türkiye çapında duyuldu.

Hüdayioğlu –Çınar davası halen sürerken, iki doktorun bu şekilde mahkemelik olmaları kent kamuoyunda büyük tepki gördü. Dr. Çınar çifti kısa bir süre açığa alınırken, Süleyman Çınar Bertiz-Baydemirli Sağlık Ocağı’na gönderildi. Ancak Süleyman Çınar’ın itirazları üzerine yetkili makamlar kendisini yeniden Tekke Sağlık Ocağı’nda göreve başlattı. Kahramanmaraş kamuoyu bu üzücü mahkemenin sonucunu büyük bir merakla bekliyor.

TUTANAK OLAYININ ARKASINDA BAŞKA NEDEN OLDUĞU İDDİASI!

Kurumdaki bu huzursuzluklar Kahramanmaraş kamuoyunda tartışılıp, Dr. Hüdayioğlu’nun yönetim tarzından duyulan memnuniyetsizliğin sık sık siyasilere iletildiği bir ortamda vekâleten Sağlık Müdürlüğü görevini yürüten Dr. M. Reha Hüdayioğlu’nun bu kez tutanak olayı ile gündeme gelmesi gözleri yeniden Sağlık İl Müdürlüğü’ne çevirdi.

Asaletini onaylatabilmek için siyasiler nezdinde büyük çaba gösterdiği de öne sürülen Hüdayioğlu’nun, Aslanbey Sağlık Ocağı Sorumlu Hekimi Dr. Selahattin Can ve diğer doktorlar hakkında tutanak tutturmasının altında başka neden yattığı öne sürüldü.

İddiaya göre; bir süre önce Sağlık Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen ve sağlık ocakları sorumlu hekimlerinin katıldığı bir toplantıda Müdür Vekili Hüdayioğlu’nun sağlık ocaklarının tüm ihtiyaçlarının harfiyen karşılandığını ve bu bağlamda ocakların hiçbir tıbbi eksikliklerinin bulunmadığını belirttiği öne sürüldü.

Bunun üzerine Aslanbey Sağlık Ocağı Başhekimi Dr. Can’ın ise, bir süre önce müdürlükten istenen temel tıbbi malzemelerin dahi karşılanmadığını ve vatandaşa hizmet sunarken zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını söylemesi üzerine Hüdayioğlu’nun bu sözler karşısında o anda bir hayli zorda kaldığı öne sürüldü.

Bu olayın ardından Sağlık Ocağı’nın ihtiyaçları için Müdürlüğe giden Dr. Can’ın Müdür vekili Hüdayioğlu tarafından keyfi bir şekilde makam kapısında uzun bir süre bekletildiğini de iddia edilerek öne sürüldü.

Yaklaşık 1-2 ay kadar önce gerçekleştiği öne sürülen bu olayların ardından 15 Ağustos Cuma günü ise Aslanbey Sağlık Ocağı’ndaki görevli doktorlar için mesaiye 15 dakika geç başladıkları gerekçesi ile tutanak tutturulmasının akıllara soru işaretleri getirdiği iddiası sağlık camiasında ve kamuoyunda konuşuluyor. Dr. Can ile diğer doktorların toplantıda yaşanan olay nedeni ile bu şekilde tutanak tutturulduğunu öne sürerek poliklinik hizmeti sunmadığı iddia ediliyor.

Yine camia içerisinde gerçekleşen ancak kamuoyuna ve basına yansımayan birçok olayın daha bulunduğu öne sürülerek, bu olaylardan rahatsız olan ve kurumda çalışma barışı ile ortamı kalmadığını öne süren bazı doktorların ise il dışına tayin istedikleri de iddia edilerek konuşuluyor.

Tüm bu gelişmelerin nasıl sonuçlanacağı ise yine büyük bir merakla beklenirken, sağlık gibi önemli bir kurumda bu tür huzursuzlukların yaşanması büyük tepki çekiyor. (www.kanal46.com)