Ülkemizde Yaşanan Çevre Sorunlarının Araştırılarak Sürdürülebilir Çevre Politikası İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, Afşin-Elbistan Termik Santralleri ile kömür sahasında incelemelerde bulundular. Komisyon Başkanı Nuri Uslu, Afşin-Elbistan A Termik Santraline mutlaka baca gazı arıtma tesisi kurulması gerektiğini söyledi.


Afşin-Elbistan Termik Santralleri ile kömür sahasında incelemelerde bulunan, Meclis Araştırma Komisyonu yetkili kişiler ve belediye başkanlarından bilgi aldılar. Komisyon Başkanı Nuri Uslu, “A Termik Santralinde baca gazı arıtma tesisinin bugüne kadar hiçbir şekilde yapılmadığını gördük. Bu faktörün sağlığa da, etrafta yaşayan insanlara da, bitkilere de mutlaka bir şekilde etkisi olur” dedi.

Ülkemizde Yaşanan Çevre Sorunlarının Araştırılarak Sürdürülebilir Çevre Politikası İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu üyesi 13 milletvekili ve bazı uzmanlar, Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralleri ile kömür sahasında incelemelerde bulundular.

Uşak Milletvekili Nuri Uslu başkanlığındaki komisyon, ilk olarak AEL İşletme Müdürlüğüne gelerek, kömür alınan bölgeleri incelediler. Ardından B Termik Santraline geçen heyet, santralin kül döküm sahasını gezdiler.

A Termik Santrali girişinde, santral bacalarından çıkan atıkları izleyen komisyon üyelerine bilgi veren, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, santralin devrede olduğu 20 yılı aşkın süreden beri bölge halkının kirlilikten muzdarip olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“A Santrali kirlilik yapıyor insan sağlığını tehdit ediyor. Diğer B Santrali ise baca gazı arıtma tesisi var ama küller ortaya depolandığı için orası da böylece sağlığı tehdit ediyor. Esas sorun A santralinde, buranın bir an önce baca gazı arıtma tesisinin yapılması gerekiyor. Doğalgaz ile ilgili olarak Kapıdere’ye, yani 60 kilometre mesafeye kadar doğalgaz geldi. Kota sorunu nedeniyle doğalgaz verilemedi. Fakat iki tane termik santralimiz doğalgaz kullandığında doğalgaz da gelecektir. Çevre kirliliğini yüzde 60 oranında azaltacaktır. O nedenle doğalgazın Elbistan ve Afşin’e gelmesi konusunda da komisyon bir çalışma yapılabilir.”

Tek dosya Başkan Yıldız’dan geldi

Santrallere en yakın belde olan Çoğulhan Belde Belediye Başkanı Adem Yıldız ise, santrallerin çevreye verdiği zararların yer aldığı bir dosyayı komisyona sundu. Beldelerinde 5 bin kişinin yaşadığını ancak, santralden dolayı 500 bin nüfusun muzdarip olduğunu dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

“Bir ay içerisinde santral 28-29 gün çevreye kirlilik yağdırıyor. Gece 24’ten sonra elektrofiltreler tamamen devre dışında kalıyor. Elimizde çevre bakanlığının ölçümleri var. Kirlilik 400 mg/m³ olması gerekirken, ölçüm cihazları bile ölçemiyor. 900-1000 mg’ı buluyor. Atık suyun hiçbir arıtma sistemi yok. Biz enerji üretilmesin demiyoruz. Bacalardan insan sağlığını tehdit eden atıkların atılmamasını istiyoruz. Bunun yanı sıra beldemizin içinden geçen bir konveyör hattı var. Hem kül hem de toz altında kalıyoruz. Beldemizde 5 bin nüfusumuz var ama bu sorun yaklaşık 500 bin nüfusu ilgilendiriyor.”

Afşin-Elbistan A Termik Santrali Müdürü Alper Özcan ise, santralde bulunan manyetik tutucu filtrelerin yüzde 99 verimle çalıştırıldığını belirterek, “Yaklaşık 3 aydan beri A santralini yönetiyorum. Devamlı olarak manyetik tutucu filtreler devrededir. Ama zaman zaman arıza veriyor ve arıza giderilene kadar çalışmayabiliyor. Bazı zamanlarda ise kömür kalitesi düşük geldiğinde, kül oranı artabiliyor. Ama yüzde 99 olarak manyetik tutucu filtreler devrededir. Arızalar günlük olarak raporlarımızda mevcuttur.”

Santraller ve kömür sahasındaki inceleme gezisinin en önemli noktasında A Santralinin bulunduğunu kaydeden, Komisyon Başkanı Uşak Milletvekili Nuri Uslu, A santraline mutlaka baca gazı arıtma tesisi yapılması gerektiğini söyledi.

Komisyon raporunda bu konuyu özellikle işleyeceklerini anlatan Uslu, şunları söyledi:

“Komisyon olarak kömürün alındığı yeri inceledik, B santralindeki kül depolama alanını gördük ve esas olarak bizim için önemli olan A santralidir. A santralinin bacalarında bulunan manyetik tutucuların mutlaka ama mutlaka 24 saat çalışması gerekir. Daha önemli olan bir konu ise desülfirizasyon sisteminin devreye girmesidir. Esas baca gazı arıtma tesisinin bugüne kadar hiçbir şekilde yapılmadığını gördük. Bu faktör sağlığa da, etrafta yaşayan insanlara da, bitkilere de mutlaka bir şekilde etkisi olur. Olmaz demekte çok yanlış olur. Baca gazı arıtma sisteminin mutlaka kurulması gerekir. Bu konuyu Enerji Bakanlığındaki yetkililer, DPT’deki kişiler ve bizler etkili bir şekilde bu aldığımız bilgileri değerlendirip, komisyon raporunda gündeme getireceğiz. Bu bölgedeki insanların rahatsız olduğu konular ortada, bunlar mutlaka raporda yer alacaktır. Gerekli tedbirlerin alınması için önerilerimizi sunacağız.”

Komisyon üyeleri daha sonra Elbistan Şeker Fabrikası’na geçerek, burada bir süre dinlendiler. Komisyon, karayolu ile daha sonra Adıyaman’a hareket etti.

Uşak Milletvekili Nuri Uslu’nun başkanı olduğu komisyonda, Başkan vekili olarak Sakarya Milletvekili Recep Yıldırım, Katip Samsun Milletvekili Binnur Şahinoğlu ve üyeler Adıyaman Milletvekilleri Mehmet Erdoğan ve Şevket Köse, Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz, Edirne Milletvekili Rasim Çakır, Gaziantep Milletvekili Özlem Müftüoğlu, Isparta Milletvekili Haydar Kemal Kurt, Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy ve Şanlıurfa Milletvekili Çağla Aktemur Özyavuz görev yapıyor.

Komisyonda ayrıca; Yasama Uzmanı Ramazan Doğanay, Kimya Mühendisi Ali Rıza Karagöz, Çevre Mühendisi Nuray Gök, Şehir Plancısı Zümrüt Kaynak, Yüksek Mühendis Ferah Eldem, Memur Bahar Özkan ve Hüseyin Yıldırım ile Erdoğan Yılmaz da görev alıyorlar.

İnceleme ziyaretine; Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Afşin Belediye Başkanı İrfan Gedikbaşı, AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Bünyamin Kılıç, B Termik Santrali İşletme Müdürü Galip Gülbahar, AEL İşletme Müdürü Süha Dinç ve bazı kurum müdürleri katıldılar. (Yeşil Afşin - www.kanal46.com)




YASAL UYARI: HABER METNİ İLE FOTOĞRAFLARIN BASIN-YAYIN ORGANLARI VE İNTERNET SİTELERİ TARAFINDAN 'KANAL 46' ADI KAYNAK VE MAHREÇ GÖSTERİLSE DAHİ İKTİBAS EDİLMESİ KESİNLİKLE YASAKTIR. BU YASAĞA UYMAYANLAR İDARİ VE MALİ CEZALARI PEŞİNEN KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. KANAL 46 BU KONUDAKİ TELİF VE YAYIN HAKLARINI SAKLI TUTAR.. KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR...