5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Kahramanmaraş’ta da bir dizi etkinlik düzenlendi. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen program Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş İl Çevre ve Orman Müdürü Hüseyin Çanak yaptığı açış konuşmasında, nüfus ve sanayi alanındaki gelişmelerin beraberinde sorunları da artırarak, çevre sorunu meydana getirdiğine dikkat çekerek, dünyada yaşamı sağlayan kaynakların sınırlı olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Dünya nüfusunun hızla artması nedeniyle sabit olan su kaynakları açığının hızla artırmasına neden olmaktadır. Dünya nüfusunun yüzde 40’nı bulan 80 ülkede su sıkıntısı çekilmektedir. Birleşmiş Milletlerin (BM) son verilerine göre, dünyada yaklaşık bir milyarı aşkın insan temiz su bulamamaktadır. Bir açı gerçek ise yılda 4 bin çocuğun temiz su eksikliğinden kaynaklanan hastalıklardan ölmesidir.”

Son zamanlarda dünya gündeminin ilik sıralarına oturmaya başlayan küresel ısınma vekilim değişikliği etkilerinin ancak su kaynaklarının doğru kullanılması durumunda en aza indirilmesinin mümkün olabileceğine de vurgu yapan Çanak, suyun tasarruflu kullanılmasının önemine değindi.

Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır da yaptığı konuşmada çevre kirliliğinin küresel tehdit olarak algılanması gerektiğini savunarak, çevreyi daha çok insanların ihtiraslarının kirlettiğini kaydetti.

Vali Tanılır , “ Binlerce yıllık birikimlerimiz yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Alınacak tedbirlerde bence mümkündür. Çünkü doğa kendi dengesi üzerine kurulmuş, dolayısıyla bu dengeyi bozmamamız gerekiyor. Bizim yaşamamız tabiatın yaşamasına bağlı bunu hiçbir zaman akıldan çıkarmamamız lazım” diyerek çevre bilincinin oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

Toplantıya katılan İstanbul Üniversite Eczacılık Fakültesi Ana Bilim Dalı başkanı ve Doğal Hayati Koruma Derneği(DHKD) Başkanı Prof,. Dr. Neriman Özhatay’ta yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş’ın bitki örtüsü zengini bir il olduğunu dikkat çekerek, yaklaşık 3 yıldır bu ilin doğal alanları ile ilgili bir çalışma yürüttüklerini belirterek. “Kahramanmaraş yüzölçümü yaklaşık 14. 346 kilometrelik bir alanda 2 bin 500 kadar bitki bulunmaktadır. Bunların 482 si endemik bitki türündendir. Bu çeşitlilik Avrupa’daki bir çok ülkeden daha fazla. Bugünkü bilgilerle 2500. Üzerinde detaylı araştırma yapılırsa, bu sayınında artacağından ben yüzde yüz eminim’ dedi.

Özhatay, Kahramanmaraş’ın endemik bitki bakımından önem taşıyan yayla ve dağlarını da sıralayarak, Gavur Gölü, Başkonuş Ormanları ve Yavşan Yaylasında araştırmalara başladıklarını belirterek, özelliklede Gavur Gölü kurutulmasından sonra kaybolan ve ayrı bir özellik taşıyan ‘Gavur Gölü Sarmaşığı’nın bulunması için çaba sarf edeceklerini ifade etti ve yörenin bitki türleri hakkında bilgiler verdi.

Daha sonra Doğa Belgeseli Yapımcısı ve Fotoğraf Sanatçısı Fatih Orbay’ın hazırladığı “ Yaşayan Hazine” film gösterildi Çevre ile ilgili açılan yarışmada ödül alan öğrencilere ödülleri verildi. Ardından Fatih Orbay’ın hazırladığı “Türkiye’nin Çiçekleri” konulu resim sergisi açılışı yapıldı. Orbay da yaptığı kısa konuşmada Türkiye’nin bitki zenginliğine dikkat çekti. (www.kanal46.tv)




(UYARI: HABER VE FOTOĞRAFLARIN İKTİBAS EDİLMESİ YASAKTIR.)