Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Hıdır Çiftçi, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanan sağlık sorunlarının başında gelen obeziteden kurtulmak amacıyla bilinçsizce yapılan diyetlerin kişilerde böbrek hastalığına neden olduğunu söyledi.

Günümüzün önemli sağlık sorunlarının başında gelen obezite ve obeziteden kurtulmak için yapılan diyetler hakkında bilgi veren Devlet Hastanesi Başhekimi Dahiliye Uzmanı Hıdır Çiftçi, aşırı kilolardan kurtulmak için uzun süre yemek yemeyen ve su içmeyen kişilerin, beslenme yetersizliğine bağlı olarak karaciğer ve böbreklerinin hasar gördüğünü ifade etti. Obezite hastalığının günümüzde hipertansiyondan damar sertliğine, romatizmadan uyku apnesine kadar birçok sağlık sorununu da beraberinde getirerek insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini kaydeden Dr. Çiftçi, aşırı kilolardan kurtulmak için bilinçsizce yapılan diyetlere dikkat çekti.

Mardin'de özellikle genç kızların şişmanlık korkusuyla bilinçsiz diyetler yapmaları sonucu böbreklerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarını söyleyen Dr. Çiftçi, merkezde 200, il genelinde ise yaklaşık 300 kişinin hastanelerde diyaliz tedavisi gördüğünü ve bu hastaların çoğunluğunun bayanlardan oluştuğunu kaydetti. Özellikle genç bayanların zayıflayarak daha güzel görünüme kavuşmak için sağlıklarını tehlikeye attığını ifade eden Dr. Çiftçi, "Diyet yapacak olanlar, bunu mutlaka bir uzmanın denetiminde yapsınlar. Maalesef, Mardin'de bilinçsiz yapılan diyetler sonucunda böbrekleri iflas etmiş bayan hastalarımız var. Genç bayanlar, 'aşırı şişmanım' diye yemek yemedikleri için psikolojik olarak bunu kendilerine telkin ederek 'Anorexi' denilen 'aşırı zayıflık' hastalığına yakalanıyor. Yapılan tetkiklerinde ilk etapta bir şey çıkmıyor ancak bir müddet sonra beslenme yetersizliğine bağlı olarak beyin, karaciğer ve böbrek gibi hayati organlarında hasar oluşarak yetmezlik meydana geliyor" dedi.

Yanlış diyet sonucu karaciğerde meydana gelen hasarların giderilebildiğini ancak beyin ve böbrekteki hasarların kalıcı olduğunu aktaran Dr. Çiftçi, yapılan bilinçsiz diyetlerin kişilerin hayatını önemli ölçüde etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Fazla kiloların tedavisinde amacın asla sadece kilo verdirmek olmaması gerektiğine işaret eden Dr. Çiftçi, yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve sağlıklı yaşamın bir hayat tarzı olarak benimsenmesi için diyet yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.