Kahramanmaraş’ın Ekinözü İlçesinde Boğaz Mevkii’ndeki otluk alanda bugün akşam saatlerinde yangın çıktı. Alevleri görenler, polis ve itfaiye ekiplerine haber verdi. Bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edilirken, rüzgâr nedeniyle yayılan alevler 2 yıl önce dikilen ormanlık alana ve bahçelere sıçradı.


Kontrol altına alınamayan alevler hızla ilerlerken,Ekinözü Belediyesi hoparlöründen vatandaşlardan yardım istendi. Yangına duyarsız kalmayan yüzlerce Ekinözülü, kendi imkanları ile yangın bölgesine gelerek traktörleri ile yangının önünü kesmeye çalıştı. Havadan müdahalenin yapılamadığı yangında, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye daire Başkanlığı ekipleri yangını söndürme çalışmalarına devam ediyorlar. Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri yangın ihbarının bugün öğle saatlerinde geldiğini ilk müdahalenin yapıldığını ifade ederek, rüzgarın etiksiyle yoğun şekilde devam etmesi üzerine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye daire Başkanlığından, Göksun Orman Bölge Müdürlüğünden, takviye istendiğini söylediler.


Ekinözü Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Güzel açıklamasında;“Bugün öğle saatlerinde henüz nedeni bilmediğimiz bir şekilde yangın çıktı Büyükşehir Belediyemizin itfaiye daire Başkanlığın ekipleri müdahaleye başladı Bahçelerin yer aldığı bölgenin sarp yamaçtan oluşması itfaiyenin işini zorlaştırdı. 2 yıl önce Orman Bölge Müdürlüğümüz tarafından yeni dikilmiş çam fideleri bulunmaktaydı alan içersinde yangının boyutu yüksek olunca vatandaşlardan destek istedik çevre ilçelerden takviye istedik rüzgârın etkisiyle yangın yoğunlaştı hem çam fideleri yandı kül hemde bölgede bulunan bahçelerdeki meyve ağaçları üzümleri yandı İlçemizde yaz mevsimlerinde özelikle  anız yakan tarla sahiplerine devlet desteğinin kesilmesi yaptırımıdır. Tarla sahipleri işin kolayını bulmuşlar. Niye yakıyorsunuz diye sorduğunuzda; hemen ben yakmadım, benden gıcık alan birileri yakmış, diyor” şeklinde konuştu. Güzel, şöyle devam etti: “Sormak lazım; bu gıcık alanlar veya sevmeyenler neden yazın ortasında yakıyorlar Arpa veya Buğday ekili olduğu zamanlarda gelip yakmıyor? Bu tamamen düzmecedir. Bu yangını çıkaranı bulup gerekli cezalarının alması için Belediyemiz olarak tüm desteği yetkili kurumlarımıza vereceğiz Yazıktır günahtır. Bu çam fideleri yandı bahçe sahipleri Bu bahçeye ömrünü, hayatını verdi. Bu duruma getirene kadar neler yaşadılar Bu emekleriniz bir sorumsuzluğun kurbanı oluyorlar.Yangınlar sırasında toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir. Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır. Yangın bölgesinde gezerken yanan hayvanların olduğunu fark ettim.”