Elbistan ilçesinde kurulması planlanan atıksu arıtma tesisi için bilgilendirme toplantısı yapıldı.


Çevre Mühendisi Tuna Uzel, Belediye Düğün Salonu'nda düzenlenen toplantıda, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Hibe Destek Programı kapsamında, Karaelbistan Mahallesi'nde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri Çevre-Altyapı Temel Hizmetler Birliği tarafından Avrupa standartlarında arıtma teknolojisine sahip tesis kurulacağını belirtti.


Tesisinin yapım aşamasında 150, işletme aşamasında ise 15 kişinin istihdam edileceğini ifade eden Uzel, şöyle konuştu:


"Proje kapsamında Elbistan Belediyesinin içme suyu ve atık su konusundaki altyapı eksikliklerinin, yani içme suyu şebekesi, atıksu şebekesi ve atıksu arıtma tesisi ihtiyaçlarının giderilmesi planlanmaktadır. Yapılması planlanan tesis ile Elbistan ile Karaelbistan, Söğütlü, Çiçek, Demircilik ve Taşburun yerleşim alanlarında oluşan atıksuların da arıtılıp, mevzuatlarda belirtilen sınır değerleri sağlanarak zararsız hale getirilmesi amaçlanmaktadır."


Tesisinin 2047'de yaklaşık 200 bin kişiye hizmet vermesinin planlandığına işaret eden Uzel, yapılan ön kavramsal tasarıma göre tesisin 2032 yılında günlük 41 bin 260,  2047 yılında ise 45 bin 241 metreküp kapasite ile hizmet vereceğini kaydetti.


Proje bedeli 50 milyon TL


AB Katılım Öncesi Hibe Destek Programı kapsamında, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri Çevre-Altyapı Temel Hizmetler Birliği tarafından yapılması planlanan Elbistan Atık Su Arıtma Tesisinin proje bedeli 50 milyon TL olarak açıklandı.


AB standartlarında tesis


Elbistan’a yapılacak olan atıksu arıtma tesisinin AB standartlarında olacağını ve en son teknoloji ile donatılacağı belirtilirken, arıtma sonunda elde edilen suyun tarımsal sulamada kullanılabileceği ifade edildi.


Elbistan Atıksu Arıtma Tesisi, tamamen Avrupa Birliği standartlarında yapılacak. Endüstriyel ve evsel atıklar bu tesiste arıtıldıktan sonra istenirse tekrar Ceyhan Nehri’ne deşarj edilebileceği gibi, tarımsal sulamada kullanılmak amacıyla da değerlendirilebilecek. Hatta tesiste arıtılan atık sulardan kalan çamur yakılarak, enerji dahi üretilebilecek.