Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), illerin hava kalitelerini açıkladı. Buna göre Şubat ayında en yüksek kükürtdioksit ortalaması Tekirdağ'da, partiküler madde ortalaması ise Kahramanmaraş'ta gerçekleşti. Bu iki ilde yaşayanlar Şubat ayında kirli hava soludu.

TÜİK verilerine göre 2009 yılı Şubat ayında kükürtdioksit (SO2) ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri kirlilik sırasına göre Tekirdağ, Bitlis, Edirne, Kars ve Isparta oldu. Aynı dönemde partiküler madde (PM10)(1) ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri ise kirlilik sırasına göre K.Maraş, Karabük, Batman, Hatay ve Van.

Kükürtdioksit ve partiküler madde ortalamalarında sınır değer ve uyarı eşiğinin aşıldığına dikkat çeken istatistikler önlem alınması yönünde alarm veriyor. Özellikle kış aylarında kullanılan kömür ve diğer katı yakacakların etkisiyle hava kirleniyor.

2009 yılı Şubat ayında il ve ilçe merkezlerinde ölçüm yapılan istasyonlardan elde edilen SO2 ortalamaları incelendiğinde, Kısa Vadeli Sınır (KVS) Değeri Edirne'de aşılırken, İlk Seviye Uyarı Eşiği ölçüm yapılan hiçbir istasyonda aşılmadı. Aynı dönemde PM10 ortalamaları incelendiğinde, KVS Değeri Adıyaman, Afyonkarahisar, Bitlis, Bolu, Elazığ, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Kütahya, Kahramanmaraş, Kahramanmaraş (Elbistan), Mardin, Şanlıurfa, Batman, Iğdır, Karabük ve Kilis'de aşılırken, İlk Seviye Uyarı Eşiği Adıyaman, Afyonkarahisar, Bitlis, Bolu, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Kütahya, Kahramanmaraş, Kahramanmaraş (Elbistan), Mardin, Şanlıurfa, Batman, Iğdır, Karabük ve Kilis'de aşıldı. (CİHAN)

Editör: TE Bilisim