Kahramanmaraş Belediyesi yanlışta ısrar ediyor. Başte eski milletvekili Ökkeş Şendşller olmak üzere sağ duyulu kişilerin, kentin batısındaki ormanlık alan içerisinde su kaynaklarına yakın bölgede çöplük yapmak isteyen Kahramanmaraş Belediyesi yoluna devam ediyor.

 

Kahramanmaraş Belediyesi ve Çevre Belediyeleri Katı Atık Bertaraf Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği tarafından yaptırılan Kahramanmaraş Katı Atık Bertaraf Tesisi yapım çalışmaları başladı. Bukonuda Belediyeden yapılan açıklamada şöyle denildi:

 

'Kahramanmaraş Belediyesi ve Çevre Belediyeleri Katı Atık Bertaraf Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği  (MARAŞÇEBBİR) tarafından yaptırılan Kahramanmaraş Katı Atık Bertaraf Tesisi yapım çalışmaları başladı.



Kahramanmaraş ili Merkez İlçesi Kürtül Kasabası Eyüp Sultan Mahallesi Deli Ömer mevkiinde 55 hektar alan üzerine yapımı devam eden katı atık bertaraf tesisi yapım işinin iki etaptan oluşacağı belirtildi.


Konu ile ilgili olarak Kahramanmaraş Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada: “Kahramanmaraş ili Merkez İlçesi Kürtül Kasabası Eyüp Sultan Mahallesi Deli Ömer mevkiinde 55 hektar alan üzerine yapımı devam eden  katı atık bertaraf tesisi yapım işi kapsamında ;


1. ETAP (LOT 1):


56931.40 M² inşaat alanı üzerine kurulacak olan Lot 1: 983.000 m3 hacmindedir.  Lot 1’in inşaatı kapsamında kazı-dolgu işleri yapılacaktır. Çöp sızıntı sularının yer altı sularına karışmasını engellemek için geçirimsizlik tabakası teşkil edilecektir. Geçirimsizlik tabakası şu aşamalardan oluşmaktadır: Jeosentetik kil örtü serilmesi, HDPE Jeomembran serilmesi, Jeotekstil serilmesi işleridir. Geçirimsizlik tabakası oluşturulduktan sonra sızıntı sularının toplanması lot tabanına HDPE borular döşenecektir. Döşenen boruların üzerine sızıntı sularının drene edilmesi için 50 cm kalınlığında drenaj çakılı tabana serilecektir.



Sızıntı Suyu Havuzu: Lot1 tabanına döşenen HDPE borular vasıtası ile çöpten oluşan suların bu yapıda toplanması sağlanmaktadır. Toplanan sızıntı suları geri devir sistemi ile çöp üzerine aktarılacaktır. Bunun amacı suyun buharlaşmasını ve çöpteki çürüme reaksiyonlarının hızlandırılmasını sağlamaktır.


Tesis Üniteleri:


Kantar Binası: Tesise gelen çöp kamyonlarının tartımı tesiste kurulacak olan elektronik kantar ile gerçekleştirilecektir. Bu tartım sayesinde Kahramanmaraş Belediyesi ve Çevre Belediyelerden tesise gelen katı atıkların istatiksel verilerinin oluşması da sağlanacaktır.


Tekerlek Yıkama Ünitesi: Lot içerisine evsel atıkları döken atık taşıyan kamyonlarının dezenfekte edilmesi maksadı ile kimyasal maddeler ile kamyon tekerleklerinin yıkandığı alandır.


Yangın Suyu Sistemi: Lot1 etrafına yangın hidrantları ve dolapları yerleştirilecektir. Bu sistem HDPE borular ile yine işin kapsamında inşaatı yapılacak olan su deposuna bağlanacaktır. Yangın durumda hemen müdahale edilmesi için en uygun sistem tasarlanmıştır.


Yüzey Suyu Kanalları: Tesise çevreden gelen yüzeysel suların girmesini engellemek için yüzey suyu kanalları teşkil edilecektir.


Jeneratör Ünitesi: 200 kWA lık Jeneratör enerji kesintisi olması durumunda devreye girecektir.


Bekçi Ünitesi: tesisin güvenliği ve giriş-çıkışların kontrol altında tutulması amacı ile Bekçi Binası yapılacaktır.


Himaye Çiti: Tesis güvenliğini sağlamak ve hayvanların tesise girerek buradan beslenmelerini engellemek maksadı ile  tesis etrafı tel çit ile çevrilecektir.


Yönetim Binası: İdari bina olarak kullanılacaktır.


Atölye Binası: Araçların bakım ve arızaları bu bina içerisinde yapılacaktır.


Tesis Ulaşım Yolu ve Sanat Yapısı: Kahramanmaraş-Kayseri yolu ile Tesisi bağlayan 960 mlik yol inşaatı bu işin kapsamında yapılacaktır. Ayrıca dere geçişleri için Betonarme menfez sanat yapıları inşa edilecektir.


Projenin ikinci etabında ise katı atık entegre tesisi inşa edilecektir” diye bilgi verildi.'