Sağlık Bakanlığı'nın görüntüleme hizmetlerine yönelik hizmet alımları, hazırlanan şartnameler çerçevesinde yapılıyor. Şartnameye aykırı durumlarda yürütülen soruşturma neticesinde sözleşmenin iptali yoluna bile gidilebiliyor.



Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Hasan Çağıl, bakanlığa bağlı sağlık kurumlarında hizmet alımıyla yapılan MR çekimleri ile ilgili iddialar konusunda AA muhabirine açıklamalarda bulundu.


Bakanlık hastanelerinde hizmet alımı yapılan görüntüleme hizmetlerinin hazırlanan şartnameler çerçevesinde yapıldığını bildiren Çağıl, şartnameye aykırı durumlarda soruşturma açıldığını, bunun sonucunda sözleşmenin iptaline bile gidildiğini bildirdi.


Çağıl, ''Hekim, verilen görüntüleme hizmetinin yetersiz ya da kalitesiz olduğu bildiriminde bulunursa soruşturma yoluyla konuyu araştırıyoruz. Soruşturma sonunda gerçekten bir eksik ya da hatalı durum söz konusuysa gereken yapılır'' diye konuştu.


-Özelde alınan ücret-


Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, özel sağlık kurumlarında çekilen MR için alınabilecek ücretlerle ilgili de denetim mekanizması işliyor.


Sağlık Uygulama Tebliği çerçevesinde MR için 65 lira ücret ödeniyor. Bu işlem ayaktan hasta paketi dışında tutulduğundan ayrıca fatura edilebiliyor.


Özel sağlık hizmet sunucuları da bu ücret üzerine yüzde 90 oranında ayrıca ilave ücret alabiliyor.


Devlete ait hastaneler MR hizmetini ya kendi cihazlarıyla doğrudan ya da hizmet alımı yoluyla veriyor.


4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında alınacak hizmet alımlarında, ihale belgesindeki değerlendirme kriterlerine göre yeterliği tespit edilenler, öncelikle teknik detaylar ve gerçekleştirme yöntemleri gibi hususlarda fiyat içermeyen ilk tekliflerini sunuyor.


İhale komisyonu, idarenin ihtiyacını en uygun şekilde karşılayacak yöntem ve çözümler üzerinde isteklilerle görüşme yapıyor.


Teknik görüşmeler sonrası şartlar netleşince bunları karşılayabilecek isteklilerden teknik şartnameye dayalı fiyatı da içeren teklif isteniyor.


Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre belirlenmiyor. Bu teklifler, fiyat ile işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleniyor.




 AA