Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’nde sol ayağı kesik olan 74 yaşındaki Fatma Bilgi’ye "yüzde 76" özürlülük oranıyla rapor veren Elbistan Devlet Hastanesi Özürlü Sağlık Kurulu, aradan geçen zamanda kalçası ve omuzu kırılan, beyin damarı hasar gören aynı hastaya 16 ay sonra özürlülük oranı "yüzde 64" olan rapor verdi.


Battalgazi Mahallesinde yaşayan Fatma Bilgi’nin oğlu Abdulkerim Bilgi, ikinci raporda annesinin ayağının kesik olduğu bilgisinin de bulunmadığını belirterek, “Yeni raporda annemin ayağını unutmuşlar ve yatalak hale gelen anneme verilen ikinci rapora göre yüzde 12 iyileşmiş” dedi.


74 yaşındaki Fadime Bilgi’nin şeker hastalığı nedeniyle 2 yıl önce sol ayağı kesildi. Ayağının kesilmesinin ardından protez almak için Elbistan Devlet Hastanesi’nde Özürlü Sağlık Kurulu’na başvuran Fatma Bilgi’ye, 30 Kasım 2011 tarihinde kurul tarafından yüzde 76 oranında rapor verildi.


Raporun ardından Ankara’da ayağına protez takılan Fatma Bilgi, evden dışarı çıktığı sırada ayağının kayması sonucu yere düştü ve kalça kemiği ile omuz kemiği kırıldı, beyin damarında ise hasar oluştu. Kazanın ardından yatalak duruma gelen Fatma Bilgi’ye hasta bakım aylığı bağlanması için çocukları tarafından tekrar Elbistan Devlet Hastanesi Özürlü Sağlık Kurulu’na başvuruldu.


Özürlülük oranı arttı, rapor yüzdesi düştü:


Fatma Bilgi’nin çocukları annesinin kalça ve omuz kemiğinin kırılması, beyin damarındaki zedelenme nedeniyle bakım aylığı için rapor başvurusu yaparken, kurul tarafından kendilerine verile raporla adeta şok oldular.


Elbistan Devlet Hastanesi Özürlü Sağlık Kurulu, ilk rapordan 16 ay sonra Fatma Bilgi’ye yüzde 64 oranında rapor verdi. Aynı kurul tarafından aynı hastaya 2 farklı raporun çıkmasına Bilgi ailesi bir anlam veremezken, ilk raporu ‘sürekli rapor’ olarak veren kurul, özürlülük oranını yüzde 12 düşürdüğü ikinci raporda, raporun süresini 2 yıl olarak belirledi. Raporda dikkat çeken en önemli nokta ise, ilk raporda Fatma Bilgi’nin sol ayağının kesik olduğu bilgisinin ikinci raporda yer almaması.


Ayağının kesilmesinin ardından geçirdiği kaza sonucu yatalak olan 74 yaşındaki Fatma Bilgi, “Bende şeker hastalığı vardı. Buradaki doktorlara gösterdim daha sonra Kayseri’ye gittim. Orada da ayağımı kestiler. Şimdi herhangi bir işimi tek başıma yapamıyorum, ayağımın teki olmadığı için bir yere giderken koluma girip götürüyorlar” dedi.


Hastanede yatması gereken hastayı eve gönderdiler:


Annesinin yaşadığı zorlukları anlatan 54 yaşındaki Abdulkerim Bilgi, her şeyin annesinin sol ayağının tırnaklarında yara çıkmasıyla başladığını, Elbistan’da kaldırdıkları özel bir hastanede 25 gün tedavi gördükten sonra sevk edildikleri Kayseri’de annesi Fatma Bilgi’nin sol ayağının kesildiğini söyledi.


Bilgi, şunları söyledi:


“Benim kardeşim rapor alınması için annemi heyete götürdü. Protez almamız için bu rapor gerekiyor. Hastanede anneme yüzde 76 rapor verdiler.  Protez takıldıktan sonra annem gayet rahat yürüyordu. Annem dışarıya çıkmak isterken ayağı kayıp düşmüş. Ayağı kayınca kalça kemiği ve omuzu kırıldı. Acilen Elbistan Devlet Hastanesi’ne kaldırdık. Acilde, hastaneye yatması gereken hastayı tekrar eve gönderdiler. Annem ağrıdan duramadığı için aile hekimi Dr. Metin Bey’i çağırdık. Metin Bey, Dr. Özgür Bey’i aradı O’da ‘gönderin’ dedi ve tekrar acile gittik. Dahiliye Mütehassısı Dr. Özgür Bey servisine aldı. Allah razı olsun ilgilendi ve 20-25 gün hastanede yattı. Özgür Bey’e ‘anneme bakım maşı alınması için heyete sokalım mı?’ dedim, kendisi de ‘gayet hakkı, verirler’ dedi.”


 Annesi Fatma Bilgi’ye yeni rapor alabilmek için Özürlü Sağlık Kurulu’na başvurduklarını belirten Abdulkerim Bilgi, “Heyete kız kardeşim ile biraderim girdi. Annem salı günü heyete girdi, cuma günü kardeşim raporun sonucunu aldı. Annemin özürlülük durumu yüzde 64’e düşmüş. Annem de daha önce şeker hastalığı vardı, açık kalp ameliyatı olmuştu ve şu an kalbinde pil var, yüksek tansiyon var ve ayağı kesik. Bu haliyle 30 Kasım 2011 tarihinde yüzde 76 oranında rapor verildi. 16 ay sonra bunların üstüne annemin kalça kemiği kırılmış, omuzu kırılmış hatta nöroloji doktoru beyin damarında hasar oluştuğunu söyledi. Buna rağmen 12 Mart 2013 tarihli raporda ise özürlülük oranı yüzde 64’e düşmüş. Annem gencelmiş mi, tedavi mi olmuş bilmiyorum” dedi.


Kesik ayak raporda yok:


İkinci raporda annesinin kesik ayağının yer almadığını da belirten Bilgi, “Yeni raporda annemin ayağını unutmuşlar. Baştabip yardımcısı ‘Unutmuşlar. Tekrar getir ben yardımcı olayım annene tekrar heyetten rapor çıkaralım’ dedi. Ben ‘evet ağır hasarlı diyecek misiniz?’ diye sorduğumda ‘ben onun garantisini vermem’ dedi. Annemi getirip götürürken ıstırap çekiyor, kaldırıp indiremiyoruz. Tuvaletini yapamıyor ve birader ve hanımı altından alıyor. Annem 74 yaşında ve bir yaşlı insanın hücreleri devamlı ölür, gencelme olayı olmaz. Annemin kalça kemiği kırılmamış olsa zaten normalinde yüzde 80 rapor verilir, ilk rapordan sonra aradan geçen zamana istinaden” diye konuştu.


Yeni rapora göre annem iyileşmiş:


Annesi Fatma Bilgi’nin kardeşi Abdulkadir Bilgi’nin yanında kaldığını, kardeşinin annesine baktığı için de hiçbir işte çalışamadığını belirten Abdulkerim Bilgi, kardeşine hasta bakım maaşının bağlanması için rapor gerektiğini, rapordaki bu büyük hatanın düzeltilmesi için ilgili kurumlara da müracaat ettiklerini söyledi.


Bilgi, şöyle konuştu:


“Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği’ne dilekçe verdik, BİMER’e şikâyetimizi bildirdik. Dün beni aradılar ‘sizi sevk ettik niye gitmediniz’ dediler. Bizde sevk evrakı falan yok. Bir üst hastaneye, Malatya’ya gitmemiz gerektiğini söylediler. O zaman raporu neden veriyorlar? Biz raporu oradan da alırdık, buna orası karar verseydi. Yani bu yüzde 64’lük raporu vermemeleri lazımdı. Kalça kırıklığı, omuz kırıklığı ve yıkılmadan dolayı beyin damarında zedelenme var dediler. Ama rapora göre annem iyileşmiş ve şimdi yürümesi lazım. Rapora göre annem yüzde 12 iyileşmiş.”


Hata varsa düzeltilir:


Elbistan Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fatih Kılaç ise, her iki raporu da inceleyeceklerini belirterek, “Raporları inceler, aileyle görüşür, eğer ortada bir hata ya da yanlışlık varsa düzeltilir” dedi


 


Kaynak : Elbistan'ın sesi