Balıkesir jandarmasının aralarında Kahramanmaraş'ın da olduğu 17 ilde eş zamanlı düzenlediği "Yıldırım" adlı operasyonda, sahte diploma üretip piyasaya sürdükleri iddiasıyla yakalanan 58 kişiden 11'i tutuklandı.

Edinilen bilgiye göre, 6 aydır kapsamlı çalışma yürüten İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, ilköğretimden üniversite seviyesine kadar sahte diploma temin ettikleri ileri sürülen H.Y. (58) isimli İstanbul'da görev yapan öğretmenin liderliğindeki organize suç örgütüne yönelik Balıkesir, İstanbul, Bursa, Yalova, Kütahya, Kırklareli, Aksaray, Sakarya, Antalya, Manisa, Ankara, İzmir, Kahramanmaraş, Artvin, Rize, Erzurum ve Kilis illerinde eş zamanlı operasyon düzenledi. Örgüt lideriyle birlikte 60 kişinin yakalandığı operasyonda, 5'i kamu görevlisi olan şüphelilerden toplam 58'i adli makamlara teslim edildi.

Soruşturmada, değişik illerde gözaltına alınan şahısların çoğunluğunun, "kurs ve okul talebelerine yardım dernekleri" ile bu derneklere ait yurtlarda çalıştıkları veya bu dernekler tarafından desteklenen öğrenciler oldukları belirlendi. Operasyonlar sırasındaki aramalarda, çok sayıda boş diploma ile ön lisans diplomaları, lise ve ilköğretim okulu diplomaları, sahte diploma fotokopileri, sahte geçici mezuniyet belgesi, öğrenci kütüğü belgesi, tasdiknameler, öğrenim belgeleri, takdir belgesi, sınıf yoklama defterleri, dolu ve boş öğrenci dosyaları, bilgisayar kasası, dizüstü bilgisayar, disket, 27 cep telefonu ve sim kartı ele geçirildi.

Adliyeye sevk edilen 58 şüpheliden 40'ı serbest bırakılırken, tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen 18 kişiden suç örgütünün lideri olduğu belirtilen H.Y. (58) ile H.Y. (42), Ş.A. (36), E.Ç. (27), Ş.A. (30), İ.F. (28), A.U. (46), E.Ç. (25), İ.B. (27), M.S. (24) ve F.A. (28) isimli 3'ü öğretmen toplam 11 kişi tutuklanarak Balıkesir Cezaevi'ne gönderildi. Diğer 7 kişinin ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı, sahte diplomacılara yönelik düzenlenen "Yıldırım" operasyonuyla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi. (Ajanslar)