Türk siyasetinin etkin isimlerinden ve memleketi Kahramanmaraş’a gelerek açtığı irtibat bürosu ile yeniden siyasete dönme sinyalleri veren eski milletvekili Ökkeş Şendiller bu kez çevre kirliliğine karşı kamuoyu oluşturulabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Kahramanmaraş Belediyesi tarafından merkeze bağlı Kürtül beldesinde orman içinde su havzası kapsamındaki bir alana yapılması planlanan yeni çöp dökme alanına karşı kamuoyu oluşturma başarısı gösteren Şendiller, bu kez de fabrikaların kimyasal atıklarını boşaltmaları nedeni ile bir çevre felaketinin yaşandığı akarsuların içler acısı haline dikkat çekti.

Bu kez Kahramanmaraş’taki barajlarda yaşanan kirlilikleri de gündemine alan Ökkeş Şendiller, Osmaniye yolu Aksu mevkiindeki cezaevi arkasında yer alan akarsu üzerindeki köprüde “Çevre felaketi” isimli bir basın açıklaması yaptı.

Şendiller; “Hani klasik bir söz vardır. Dünya bize dedelerimizden miras kalmadı. Torunlarımızın emanetidir diye. İşte bu nedenle çevre kirliliğine karşı sesimizi biraz daha yükselterek kamuoyunun dikkatini bu önemli konuya çekebilme adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kahramanmaraş’ta ise ne yazık ki büyük oranda bir çevre felaketi yaşanıyor” diye konuştu.

Yerel ve ulusal basın mensuplarının takip ettiği basın açıklamasında Şendiller şunları kaydetti:

“Gördüğümüz gibi ilimizin cennet köşelerinden doğa harikası Sır Barajı ölüyor. Can çekişmiyor ölüyor! Hepimizin gözleri önünde çırpına çırpına zehirleniyor. Kaplumbağalar, kurbağalar, balıklar ölüyor. Sır barajının üstünden kuşlar bile uçamıyor artık… Çünkü: güzelim yeşil ve berrak suyumuz rengini kaybetti. Yıllardır fabrikaların ve şehrin zehirli suları arıtılmadan baraja akıtıldığı için, yeşil suların rengi petrol rengine dönüştü. Balık ve diğer canlı ölüleri su üstünde geziyor, oluşan kokudan baraj kıyısına yaklaşılmıyor. Daha on, on beş yıl önce fabrikaların atık suları ile zehirlenen Karacasu ve diğer dereciklerden, Aksu çayında balık tutuluyor, tarım arazileri sulanıyordu… Şimdi zehir akıyor zehir. Bu nasıl bir insanlık? Bu nasıl bir vurdumduymazlık? Bu nasıl vicdansızlık? Bu zehirlenen sular Çukurova’ya, Akdeniz’ e akıyor görmüyor musunuz?”

“BU VAHŞET SİZİ HİÇ İLGİLENDİRMİYOR MU?”

“Bu ilin yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, siyasi partileri, odaları ve halkımız neredesiniz? Bu facia, bu katliam, bu vahşet sizi hiç ilgilendirmiyor mu? İnsanlığa, bu cennet köşesi şehrimize, tarihimize, insanımıza, gelecek nesillerimize ve canlılara karşı sorumluluğunuz yok mu? Yüreğiniz titreyip, vicdanınız sızlamıyor mu? Evet, başta size soruyoruz: Sayın Vali, Sayın Belediye Başkanı, Sayın Vekiller, Çevre Müdürlüğü, Tarım il Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Kent Konseyi, çevreciler, Temacılar, İl genel meclisi, Belediye meclisi, iktidar ve muhalefet partileri sahi sizler ne zaman harekete geçeceksiniz? Bu gün vahşetin ve çevre katliamının yaşandığı zehir akan Karacasu çayının ve Aksu Nehri’nin Sır Barajı’na karıştığı bu köprübaşında Kahramanmaraşlılara, Türkiye’ye ve insanlığa bir kere daha haykırıyoruz:

“YETER ARTIK! BİR ATIK SU ARITMA TESİS ÇOK MU GÖRÜLÜYOR?”

“Yeter artık! Bu vahşete, bu çevre katliamına “Dur” demek için harekete geçme zamanı diyoruz. Ülkemiz çevrecilerini, Temacılarını, Ulusal ve yerel medyamızı, halkımızı bu vahşete dur demeye çağırıyoruz. Bu cennet köşemizi zehirlemeyen fabrikalarınız derhal arıtma tesislerini çalıştırmalı olmayanlar eksiklerini tamamlamalı. Bu çağda 400 bin nüfuslu şehrin kanalizasyonu ve pisliği arıtılmadan baraja akıtılır mı? AKP iktidarının en fazla oy aldığı illerden olan Kahramanmaraşımıza bir atık su arıtma tesisi çok mu görülüyor? Çevre Bakanlığı bu faciayı görmüyor mu? Bu şehrin belediyesi ne işe yarıyor Allah aşkına? Proje çalışmalarının devam ettiği söylenen atık su arıtma tesisi için çok acil harekete geçilmeli; fabrikaların zehirli suları bir kanalla atık su arıtma tesisine bağlanarak Sır barajı kurtarılmalı. Bu konuda acil olarak harekete geçilmeli. Gerekirse dernekler, platformlar oluşturulmalıdır.”

“GEREKİR İSE YARGIYA GİDECEĞİZ”

“Bu güne kadar vahşeti durdurmak için gündeme taşıyan, yazan çizen ulusal ve genel medyamız yeniden harekete geçmelidir. Biz bu vahşeti durdurmak için, ulusal gündeme taşımak, gerekirse yargıya götürmek dâhil her türlü eylemi planlıyoruz. Onun için ilgili kurumları, sivil toplum kuruluşlarını, siyasi partileri ve Kahramanmaraşlı Hemşerilerimizi ortak çalışmaya ve tavır koymaya davet ediyoruz. Çevremizi, havamızı suyumuzu ve toprağımızı zehirleyenlere karşı ortak mücadele insanlık görevidir. Sesimize, feryadımıza kulak verin ve buyurun göreve.”

Basın açıklamasını tamamlayan Ökkeş Şendiller, Aksu nehri ile Karacasu çayındaki kirliliği basın mensupları ile birlikte gezerek inceledi ve çevre sakinleri ile görüşmeler yaptı. (www.kanal46.com)