KYS Yemekçilik “Sigarasız Sağlıklı Günlere”  dedi. KYS Yemekçilik’in düzenlediği seminerde sigaranın zararları anlatıldı.


Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen seminere çok sayıda ilgili katıldı.


Programın açılış konuşmasını yapan KYS Yemekçilik Yönetim Kurulu Başkanı Metin Azaplıoğlu,  “Zararın neresinden dönülürse kardır. Sigarayı bırakınca sağlığı tehdit eden riskler büyük oranda azalıyor. Türkiye’de 17 milyondan fazla sigara içicisi bulunmaktadır. Her yıl birçok kişi sigaraya bağlı bir hastalık nedeniyle ölmektedir. Amacımız bu zararlı alışkanlığın terk edilmesi adına duyarlılık göstermektir.”dedi.


Sigaranın zararları hakkında bilgi veren Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütünle Mücadele Birliği Uzmanlarından Cem Dulkan “ Sigarayı önce kafamızda bırakmalıyız. Tiryakileri en çok yanıltan, sigaranın hemen değil de uzun bir süre sonra zarar vermesidir. Oysa zararını görmeye başladıktan sonra iş işten geçmektedir. Hâlbuki her gelecek yakındır. Sigara alabilmek için Türk halkı günde ortalama nakit olarak 17 milyon dolar harcamaktadır. Yıllık harcamaları toplam 7 milyar doları bulabilmektedir. Gelecek 30 yılda sigaranın neden olduğu ölümler bütün hastalıkları geride bırakacaktır.”dedi.


Sigara içmenin ekonomik olarak hem bireye, hem de devletlere çok fazla zarar verdiğini söyleyen Uzman Cem Dulkan, en önemli kitle imha silahının sigara olduğuna vurgu yaptı. Sigarayı Türkiye’de yetişkin nüfusun neredeyse yarısının kullandığına değinen Dulkan,“ Bir atom bombası atsanız kaç kişi öldürebilirsiniz. Ama sigarayı bir toplumda yaygınlaştırmayı başarırsanız, hem ekonomik olarak o topluma zarar verirsiniz, hem de ölmelerinden para kazanırsınız. Türkiye’de erkeklerin %53’ü, kadınların da %20’si sigara kullanıyor. Kaçak sigaralar daha fazla tehlike saçıyor.”dedi.


Devletin sigarayı bıraktırma adına yaptığı destekleri de anlatan Cem Dulkan, hastanelerde ilaçla ve psikolojik tedavilerle hizmet verildiğini söyledi.