Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2009 Temmuz ayında lokanta, bar ve kahvehanelere sigara yasağı getirileceğini açıkladı.

Bakan Akdağ, Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı'nın düzenlediği "Çevre ve Kanser" konulu sempozyuma katıldı. Sultanahmet'teki Four Seasons Otel'de gerçekleştirilen, kanser hastalığının öncesi ve sonrası ile kanserden korunma yollarının masaya yatırıldığı sempozyumda konuşan Bakan Akdağ, kanserle ilgili çevresel etkilere dikkat çekti.

Akdağ, bilim adamları ve halkın sağlığından sorumlu olanların, bu çevresel etkileri araştırdığını ve çözüm yolları aradığını belirterek, "Kanserdeki en büyük etken tütündür. Biz de 2008 yılı içerisinde tütüne karşı ulusal eylem programı çerçevesinde bir çok kanun çıkarttık. Çıkarılan kanunlar içerisinde önümüzdeki temmuz ayında lokantalar, barlar, kafeler ve kahvehaneler gibi eğlence yerlerine tamamıyla sigara yasağı getiriyoruz. Yaptığımız araştırmalara göre; devlet dairelerinde çalışan görevli ve yönetim kadrosu bazı müsamahalar yapıyor. Yönetim kadrosuna dahi bu kanun çevresinde müsamaha göstermeyeceğiz. Önce bu karara biz devlet dairelerimizde uyalım ki, vatandaşlarımıza da bu kanunu uygulatabilelim" dedi.

Kimseye herhangi bir ayrıcalık tanınmadığının altını da çizen Bakan Recep Akdağ, "TBMM'de bile milletvekillerimize sigara içilmesi yasak olan yerlerde içtikleri için cezalar kesildi. Bu sıkıntılardan dolayı milletvekilleri, sigara içilmesi özel yerler yapılmasını istediler. Fakat buna izin vermiyoruz ve kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.