Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Topak, Elbistan Belediyesi Zabıta Ekipleriyle birlikte kömür ve kalorifer denetimlerinde bulundu.


Elbistan’daki hava kirliliğinin en aza indirilmesi için kalorifer kazanlarındaki fanların kaldırılması gerektiğini söyledi.Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Topak, Çevre Mühendisi Hale Göçer, Tekniker İsmail Korkmaz ile birlikte Elbistan’a gelerek mahrukatçılar, apartmanlar ve sitelerde denetimlerde bulundu. Elbistan Belediyesi Zabıta Müdürü Bahadır Özen ile zabıta ekiplerinin de eşlik ettiği denetimlerde kömürlerden numuneler alınırken, kalorifer ateşleyicilerinin de belgeleri kontrol edildi.


Geçtiğimiz yıl Elbistan’da 5 bin 500 ton kömür tüketildiğini ifade eden Hasan Topak, denetimlerin ardından yaptığı açıklamada, şunları söyledi:


“Denetimlerimizde tüm apartmanlarda yakıcıların yakma belgelerini, kömür kalite ve standartlarını kontrol ediyor, ihtiyaç duyduğumuz durumlarda numuneler alarak analizlerini yaptırıp, analiz sonuçlarında standart dışı çıkan kömürlerle ilgili de yaptırımlar uyguluyoruz. Bugün itibariyle Elbistan ilçemizde 55 adet katı yakıt satıcısı belgesi verdiğimiz işyerimiz var, bunlar aracılığıyla satılıyor kömürler. 2011-2012 ısınma döneminde Elbistan ilçemizde yaklaşık 5 bin 500 ton kömür tüketildi. Tabiri caizse bunun gram gram takibini yapmak durumundayız ve yapıyoruz da. Bu anlamda belediyemizde ciddi bir destek veriyor sağ olsunlar. Malumunuz Kahramanmaraş merkezin Elbistan’a olan uzaklığı da dikkate alınacak olursa, anında müdahale belediyemiz eliyle yapılıyor.”


Bir kalorifer yakıcısının zaman zaman 10 civarında kazanı yaktığını ve bunun da çok büyük sorunlara neden olduğunu anlatan Topak, açıklamasını şöyle sürdürdü:


“Kalorifer yakıcısı kömürü doldurarak, boğarak yakıyorlar kazanı. Yanması için de fanlar kullanılıyor, fanlar aracılığıyla tutuşturma sağlanıyor. Beraberinde de kömürden çıkan tüm kül, partikül madde bacadan atmosfere veriliyor. Tabi solunum düzeyinde de insanlar muhatap olunca da üst solunum hastalıklarına, hava kirliliğine sebep oluyor. Bunun için öncelikle fanların kaldırılması, kullanılmaması gerekiyor. Kullanılmaya devam edecek olursa o apartmanla, o siteyle ilgili kirliliğe sebebiyet verdiğinin tespit edilmesi halinde her daire başına 500 TL yaptırım uygulanacaktır. Bunu günü birlik takip edeceğiz. Özellikle Elbistan ilçemizle ilgili bu yılki denetimlerimiz daha titiz, daha temiz bir şekilde yürütülecektir.”


Geçtiğimiz yıl Elbistan’da bazı kişi ve kömür satıcılarına yaptırım uyguladıklarını da belirten Topak, “Geçen sene yapmış olduğumuz denetimler sonunda Elbistan ilçemizde 4 ayrı yere kirliliğe sebebiyet verdiğinden dolayı kişi başı 475 TL civarında bir yaptırım uygulandı. Ayrıca Elbistan ilçemize kömür temin eden bir ithalatçı firmamıza kömürü standartlara uygun olmasına rağmen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden satış izin belgesi almadığını tespit ettiğimiz bir firmaya 8 bin 555 TL’lik bir yaptırım uyguladık” dedi.


Elbistan Belediyesi Zabıta Müdürü Bahadır Özen ise, belediye olarak hava kirliliği ile mücadele etme noktasında kampanya başlattıklarını belirterek, kampanya çerçevesinde broşür hazırlatıp apartmanlara ve kalorifer ateşçilerine dağıttıklarını söyledi.


Özen, şöyle konuştu:


“En son geçen yıl 25 ton kaçak kömüre el koymuştuk. Biz emniyetimizle de işbirliği içerisindeyiz ve denetimlerimizi yapmaktayız. Özellikle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz Elbistan’ımızla çok ilgililer. Ne zaman telefon etsek geliyorlar, yardımcı oluyorlar. Zaten kendisi de bugünkü denetimlerinde bizden kalorifer kazanlarındaki fanların kaldırılmasını istediler. Biz bunu kesinlikle uygulayacağız. Uygulamadaki amacımız, hem vatandaşımız fazla kömür yakıyor hem de hava kirliliği yüzde 30-40 oranında artıyor. Bu konuda çok kötü duman çıkaran bir baca gördüklerinde vatandaşlarımızdan 110 İtfaiye veya 153 Zabıta hatlarını aramalarını istiyoruz. Fanların kaldırılması konusunda bize vatandaşların ellerinden gelen desteği vermesini istiyoruz.” İHA