Kahramanmaraş Belediyesi tarafından yapımı devam eden ve halk arasında yeni çöplük olarak bilinen katı atık depolama tesisinin Ağustos ayında tamamlanacağı bildirildi.


AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, "Kentimizin en büyük problemlerinden birini çözüme kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.


Vali Şükrü Kocatepe ve basın mensupları ile birlikte bu sabah inşaatın sürdüğü Kürtül bölgesindeki alanda incelemelerde bulunan Poyraz, Türkiye'nin en modern çöp depolama merkezlerinden birinin Kahramanmaraş'a yapıldığını öne sürdü. 50 hektar alan üzerinde inşa edilen tesisin 10,5 milyon TL'ye mal olduğunu kaydeden Poyraz, tesiste geri dönüşümde de son teknoloji cihazların kullanılacağını belirtti.


Depolama için tespit edilen bölgenin ideal olduğuna dikkat çeken Poyraz, şunları kaydetti: "Öncelikle buranın kamulaştırılmasına başladık ve 2,5 milyon TL'lik kamulaştırma yaptık. Burası toplam 50 hektarlık bir alan ama büyümeye de son derece müsait. 7-8 aydan bu yana yürütülen çalışmalar sona geldi ve Ağustos sonu itibariyle katı atıklarımızı burada depolamaya başlayacağız."


Lodlar halinde oluşturulan tesisin çevreye de hiçbir zarar vermeyeceğine vurgu yapan Poyraz, ilk lodda 20 yıl depolama yapabileceklerini anlattı. Katı atıklardan sızacak suların da havuzlarda toplanarak çevreye etkisinin önleneceğini dile getiren Poyraz, sözlerini şöyle tamamladı:


"Bu sistem hayata geçtiği zaman ülkemizdeki istisnai birkaç tesisten bir tanesi olacak. Ne çevreye bir zararı, ne kokusu, ne de gayrı sıhhi bir zarar vermediğini müzakere edeceğiz. Bu proje bizlere nasip oluyor. İnşallah buradan enerji üretmek için de çalışmalarımız var. Bununla ilgili Japonlardan, Amerikalılardan ve yerli firmalardan teklif verenler var. Bununla ilgili ihale süreci başlayacak. Diğer yandan burada tıbbi atık tesisi de kurulacak. Yani şehrimizdeki hastanelerimiz tıbbi atıklarını burada ayrı bir depoya gönderecek. Bu tesisi de yap işlet şeklinde oluşturacağız. İnşallah tesis tamamlandığında şehrimizin 500 ton olan günlük atıklarını burada toplayacağız."


Belediye Başkan Yardımcısı Vekili Mustafa Uzunlar ile Başkan Danışmanı Kent Konseyi (KKK) Başkanı Zeynep Arıkan'ın da katıldığı programda daha sonra tesis gezilerek incelemelerde bulunuldu.


AKSU'DAKİ ÇÖPLÜK DEVRE DIŞI KALACAK


Kahramanmaraş kent merkezinin çöpleri şu anda Osmaniye karayolu üzerindeki Aksu mevkiinde bulunan alana dökülerek vahşi depolama yapılıyor. Kürtül bölgesindeki yeni çöplük alanın faaliyete geçmesi ile birlikte kent merkezi ile bazı ilçe ve beldelerin çöpleri buraya dökülerek kurulmakta olan tesiste işlenecek. (www.kanal46.com)