“Geçen sezon Kahramanmaraşspor’un ‘göz göre göre ligden düşmesine seyirci kalan’ zihniyet, yeni sezon öncesi de ne yapacağını bilemeyecek durumda olduklarını gösterdiler…”

Kahramanmaraş, iki gündür “Kahramanmaraşspor yeniden ikinci lige geliyor” hikayesi ile yatıp, GASKİspor’un devralınması konusunu konuşuyor.

Kahramanmaraş merkezli internet haber portalı ‘www.kanal46.com’da yer alan “Kahramanmaraşspor, GASKİspor’u satın alıyor” haberine odaklanan kamuoyu, bu haberin gerçekleşme ihtimalini konuşarak gündemi değiştirmeye başladı. Yasal olarak mümkün olmayan bir durumu, kulübün üst düzey yöneticilerinin dillendirmesi, kamuoyunda çeşitli dedikoduları da beraberinde getirirken; “Geçen sezon Kahramanmaraşspor’un ‘göz göre göre ligden düşmesine seyirci kalan’ zihniyet, yeni sezon öncesi de ne yapacağını bilemeyecek durumda olduklarını gösterdiler…” yorumu da beraberinde geliyor.

GERÇEK OLMAYACAK KOMİKLİKLER

Kahramanmaraşspor’un GASKİspor’u devir alması, hayal bile edilmemesi gereken bir durum. Çünkü hem Dernekler Kanunu hem de TFF’nin Ana Statüsü buna izin vermiyor.

Derneklerin ilden ile, kulüplerin de bulundukları il merkezinden başka bir il merkezine nakli mümkün değil. Eğer öyle olsaydı, geçen sezon başında milyon dolarların konuşulduğu ortamda OFTAŞSpor merkezini değiştirirdi. Çünkü hem Malatya, hem Erzurum, hem İzmir bu iş için oldukça sevdalıydı.

Ama olmadı, neden olmadı? Çünkü yasa buna izin vermiyordu. Hal böyle iken şimdi kalkıp, kulübün üst düzey ve kıdemli yöneticilerinin “GASKİspor’u alacağız ve Kahramanmaraşspor yapacağız!” diyerek, kamuoyunu yanıltmaya yönelik açıklamaları kulüp yöneticiliği ciddiyetinden oldukça uzak bir tablo çizmektir. Kulüp yöneticisinin ister en üst ligde, ister en alt ligde olsun söylediği tutarlı, aklıselim olmalıdır. Beklentileri söyledikleri ile eşdeğer bir kavrama denk gelmesi, yöneticinin başarısını gösterir ki; bu Kahramanmaraşspor da oldukça hayal kırıklığı yaratacak açıklamadır.

DÜNE BAKALIM, YARINA ÇİZGİ VERELİM

Kahramanmaraşspor’un son yapılan olağan genel kurulunda Ali Sercan Saraylı, yeni yönetimi ile Kırmızı-beyazlı takımı yeni sezonda da sırtladı. Geçen yıldan ders alınacağı sanılırken de, şu ana kadarki icraatların hiç de ders alınmadığını göstermesi kamuoyunu doğrusu endişelendiriyor. “Bu gidişle amatör kümeye kadar geliriz” yorumlarına bile neden olan açıklamalar, icraatlar maalesef devam ediyor. Deneyimsiz yönetim, deneyimsiz teknik kadro ve deneyimsiz futbolcu ordusu şimdilik görünenler. Bunun yanında ‘mantık dışı’ açıklamalar da ‘akıllı’ olduğunu iddia eden yöneticilere hiç mi hiç yakışmıyor.

Kahramanmaraşspor’un son genel kurulunda açıklanan raporlara göre 1 Ocak 2007 – 31 Aralık 2007 arasındaki geliri 196 bin YTL gideri ise 351 bin YTL olarak açıklanırken; aradaki 155 bin YTL’lik fark ise borçlanmaya kapatıldı. Bu tarih aralığına 2006-2007 Sezonunun ikinci yarısı ile 2007-2008 Sezonunun birinci yarısı denk geliyor. Bu tarih aralığı üç aşağı beş yukarı Hanefi Mahçiçek’in başkanlık yaptığı dönemdir ki, bu dönemde Kahramanmaraşspor Eleme Maçları için Bursa’ya da gitmiş, ardında da geçen sezonun transfer çalışmaları yapılmıştır. Yani yükün en ağır olduğu dönemdir, bu tarih aralığı…

Yine genel kurulda açıklanan raporlara göre 1 Ocak 2008 ile 23 Nisan 2008 tarihleri arasındaki dönemde 645 bin YTL gelir, 1 milyon 729 bin YTL’lik gider olmuş, aradaki 1 milyon 83 bin YTL’lik fark ise borçlanmayla kapatılmıştır. Bu dönemde ise kulüp başkanı Ali Sercan Saraylı’dır ki, 2007-2008 Sezonunun ikinci yarısıdır. Teknik heyetin değiştiği, 11 yeni futbolcunun alındığı ama düşüşe dur denilemeyen dönemdir.

Şöyle bir baktığınızda Kahramanmaraşspor’un son 1,5 sezon içerisinde yaklaşık 841 bin YTL’lik gelire karşılık, 2 milyon 80 bin YTL’lik gider yaptığı anlaşılmaktadır. Aradaki 1 milyon 239 bin YTL’lik fark borçlanmayla karşılanmıştır ve bu borcun üstüne de önceki dönemlerden devreden 629 bin YTL’lik borç yükü binmiştir. SSK ve vergi borçları hariç, Kahramanmaraşspor’un son 1,5 sezon içerisindeki borç miktarı 1 milyon 868 bin YTL’ye çıkmıştır. Yuvarlak ve halkın anlayacağı dilde Kahramanmaraşspor son 1,5 sezonda 2 trilyon lira borçlanmıştır. Bunun karşılığında ne oldu, diye sorulacak olursa da cevap açıktır: Kahramanmaraşspor, kendini Üçüncü Ligde buldu.

GAZİANTEP’E GASKİ GEZİSİ YAPILACAK MI?

www.kanal46.com internet sitesinde yer alan bilgilere göre; Cuma günü Gaziantep’e gidecek olan Kahramanmaraşspor heyetinin GASKİSpor ile yapacağı görüşmenin olumlu bir şekilde geçerek anlaşma sağlanması halinde GASKİSpor satın alınacak ve ismi değiştirilerek Kahramanmaraşspor yapılacak. Böylece, Kahramanmaraşspor yeniden ikinci ligli olacak. Bu bilgiler üzerine telefonla görüştüğümüz Kulüp Başkan Yardımcısı Arif Ağyar, gelişmeleri doğrulayarak; “İnşallah Kahramanmaraşsporumuz için hayırlısı ne ise o olur. Cuma günü Gaziantep’e giderek saat 16.00’da GASKİ yöneticileri ile görüşeceğiz” diye konuştu.

Şimdi merak edilen konu, yöneticilerin aslı astarı olmayacak gelişmeler için Gaziantep’e gidip gitmeyeceğidir. Ya da, böyle bir şeyin nasıl gerçekleşeceğidir. Tabi, bekleyip görmek en iyisi olacak. Belki de, bizim bilmediğimiz mevzuat değişikliği, bilmediğimiz konular vardır. Allah sonunu hayır getirsin de, bir futbol otoritesinin söylediği şu sözü de buraya almakta fayda var: Bu kafayla Üçüncü Lig’den amatör liglere kadar geliriz…

Kahramanmaraşspor yönetimine son bir tavsiyede bulunmak istiyoruz. Basın mensupları arasında ayırım yapıp, haber atlattırmak hoş değil. Özellikle transfer haberleri konusunda yöneticilerin belli bazı basın organlarına kanalize olması, gelecekte çok büyük sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Kamuoyu daha geniş haberi almak istiyor. ‘Akıllı’ olduğunu iddia edenlere de bu konu önemle duyurulur. (AKŞAM POSTASI, 11.07.2008, www.kanal46.com)