Komşumuz Suriye’den, Esad’ın zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınan, özellikle güney ve güneydoğu’daki illere yerleştirilen mültecilerden bir grup mülteci, Kahramanmaraş’ta misafir edilmeye başlandı.


Hatırlanacağı üzere, bugün sayıları 3 bine yaklaşan sığınmacılar için daha önce Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi (Ceceli köyü çevresi) önerilmiş, ancak Türkoğlu Belediye Başkanı Av.Mustafa Taşhan’ın bölgenin bir sanayi alanı olmasını ileri sürerek karşı çıkması üzerine, Ferhuş’taki alan (Havaalanına bakan meyilli arazi) düşünülmüş, ancak bu alanın da çadır kent için uygun görülmemesi üzerine, sanayi arkasındaki 800 dönümlük alana çadır kent kurulması kararlaştırılmıştı.


Küçük sanayi sitesi ile Doğukent arasında kalan arazi, aslında Sanayi Sitesi Kooperatifine ait iken, kooperatif yetkililerin ikna edilmesi neticesi, mültecileri burada misafir etmenin daha isabetli bir karar olduğu kanaati ardından çalışmalar başlamıştı.


Yaklaşık biri hafta önce başlayan çalışmalar neticesi, zemin sertleştirilmiş.


60 PERSONEL, 30 ARAÇ ÇALIŞIYOR


Edindiğimiz bilgilere göre, çadır kentin kurulması için sorumluluk il özel idaresi genel sekreteri Servet Güngör valilikçe görevlendirilirken, koordinatörlük görevi de Köy Hizmetleri eski yol müdürü, bugünün il afet müdürlüğü yetkilisi Sermin Ünsal’a verilmiş.


Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe’nin hemen her gün çadır kentçin kurulacağı alandaki çalışmaları denetlediği bilinirken, bu işin asıl sorumlusunun da afet işleri il müdürü İhsan Karadutlu olduğu biliniyor.


Alanda il özel idaresi (eski adıyla Köy Hizmetleri müdürlüğü) elamanlarından 60 kişi çalışırken, yine aynı kuruma ait 30 araç (kepçe, silindir, kamyon ve arazöz) günün yirmi dört saati çalışıyor.


BUGÜN ÇADIRLAR KURULUYOR


Başbakanlıktan gelen talimat doğrultusunda, 25 Ağustos’a yetiştirilmesi istenirken, bunun 27 Ağustos’a sarkması bekleniyor.


Büyük bir ihtimalle, yaklaşık 20 bin kişiyi barındıracak olan 4 bin çadırdan (Çadırlar için bir bedel ödenmemiş olup, tamamı Türkiye’de ilk kez Birleşmiş Milletlerden gönderilen çadırlardan oluşuyor) ilk etap bugün alana kurulmaya başlandı.


Çadırların kurulmasına, çalışmalara nezaret eden, denetleyen, kontrol görevini yürüten ekibin başında Servet Güngör, İhsan Karadutlu, Sermin Ünsal ve Ali Rıza Çalış bulunuyor.


Alanda mahalleler oluşacak, sığınmacıların ihtiyaçları tamamen devlete tarafından karşılanırken, bölgenin can ve mal güvenliğini temin için de emniyet güçlerinin barınabileceği yer ile, yine mültecilerin sağlık sorunlarını giderici, müdahale edici bir salık çadırı da oluşturulacak, ancak misafirlerin yemekleri dışarıdan, yemek fabrikasından gelecek ve mültecilerin her türlü giderleri, ihtiyaçları devlet tarafından karşılanacak.


Yaklaşık 800 dönümlük alanda yapılan çalışmalar (bazı hizmetler ihale yoluyla özel sektöre, müteahhitlere verildi) son sür’at devam ederken, mültecilerin barınacağı çadırların etrafı da tel örgülerle çevriliyor, her türlü gözetleme, uydu sistemleri kuruluyor, aydınlatma çalışmaları da gece gündüz devam ediyor.


Kurulacak çadır kent için ilk etapta 15 milyon lira harcanacak.


Ve bunun için Ankara’dan, bakanlıktan Ali Rıza Çalış görevlendirilmiş bulunuyor. (Kimlik- www.kanal46.com)