Kahramanmaraş'ta bulunan ABD Büyükelçisi Ross Wilson, Irak’ta esirlerin kaldığı Guantanamo, Ebu Garip ve Bargam hapishanelerinde yaşanan işkence görüntüleri ile ilgili olarak sorulan bir soruya, “Aslında gördüğünüz görüntüler kim bakarsa baksın onu hasta edecek nitelikte. Tabi ki bizim liderlerimiz de o tür olayların vuku bulmasını istemezlerdi. Hem burada dünyada hem de ABD’de çok korkunç bir izlenim yarattı. Eminimiz ki sizler de biliyorsunuz Başkan bir araştırma yapılmasını istedi. Bu işkenceyi yapanlar yaptıklarından sorumlu tutuldu. Tekrar vuku bulmaması için önlemler alındığını belirtmek isterim” dedi.

“Bir Dönem Amerikasında Yol Kenarı Mimarisi” konulu resim sergisinin açılışı Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Açılış öncesi bir konuşma yapan ABD Büyükelçisi Ross Wilson, “Uzun yıllar ve bitmek bilmeyen güzel ufuklar Türklerin ve ABD’lilerin paylaştığı pek çok ortak noktadan biridir. Bir başka ortak noktamız ise fırsatları görebilen ve bunları en iyi şekilde değerlendirebilen girişimci insanlarımızdır” dedi.

Ardından konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkan Yardımcısı Mehmet Fethi Arifioğlu ise; “Kahramanmaraş’ın özellikle pamuk ticareti konusunda ABD ile çok sıkı bir ticari ilişkisi içerisindeyiz. Kahramanmaraş’ta üretilen pamuğun yüzde 50-60’sı ABD’den temin edilmektedir. Önümüzdeki yıllarda bu oranın daha da artacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Daha sonra Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nden ABD Büyükelçiliği tarafından hazırlanan ‘Bir Dönem Amerikasında Yol Kenarı Mimarisi sergisinin açılışı yapıldı. Vali Mehmet Niyazi Tanılır, AKP’li Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. A. Nafi Baytorun, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Mehmet Balduk, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı (KTB) Mahmut Arıkan’ın da katıldığı sergide Büyükelçi Wilson konuklara sergide yer alan fotoğraflar hakkında bilgiler verdi.

SERGİ SONRASINDA BASININ SORULARINI CEVAPLANDIRDI

Sergi sonunda Büyükelçi Wilson Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin ABD’ye karşı Türkiye’de ve dünyada antipati olduğunu ve bunu nasıl değerlendirdikleri sordu. Wilson şu cevabı verdi:

“Sizin bahsettiğiniz kamuoyu istatistiklerini biliyorum. Ama son kamuoyu yoklamalarına göre ABD’ye karşı sempati ve ilginin yükseldiğini görüyoruz. Öyle sanıyorum ki bunun sebepleri oldukça basit. Çoğunluğu da Irak’la ilgili. Yine öyle sanıyorum ki ABD’ye olan bu ilginin artması uzun vadede bizim Irak’taki başarımıza bağlı. Tabi ki bu başarı o ülkenin varlıklı, demokratik ve istikrarlı bir ülke olması sağlamakla olur. Bizim buradaki rolümüz bu ülkeden buraya terörist saldırıların olmamasını sağlamaktır. Son 1,5 yıldır Irak’taki gelişmelerde bayağı iyileşme gördük. Bu nedenledir ki ABD’nin Türkiye’deki imajı yükselmeye başladı.” dedi

Ak Parti’ye açılan kapatma davası ve AK Parti’nin kapatılması halinde bunun demokrasiye etkilerinin nasıl olacağı ile ilgili bir soruya ise Wilson; “Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Onun Türkiye üzerinde ve Türkiye’nin demokratik kurumları üzerindeki etkilerinden de endişe duyuyoruz. Oldukça eminiz ki Türkiye’deki bu kurumlar ve Türk halkı bu sıkıntılara bir çözüm bulacaktır” cevabını verdi.

Büyükelçi Wilson daha sonra sergi alanında hazırlanan kokteyle katıldı ardından Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nı (KATSO) ziyaret etti. Büyükelçi Wilson geceyi Kahramanmaraş’taki geçirdikten sonra yarın Adana’ya hareket edecek. (Ajans 46 - www.kanal46.com)