Kahramanmaraş’ın Mercimektepe mevkiinde 1993 yılında Necmeddin Erbakan tarafından temeli atılarak inşaatına başlanan Abdulhamid Han Camii bitirilme aşamasına geldi.

Düzenlediği basın toplantısı ile camide gelinen noktayı anlatan Dernek Başkanı Ömer Faruk Şirikçi, Kahramanmaraş halkının camiye desteğini esirgemediğini, yapılan işlerin zahmetli olup zaman aldığı için açılışın geciktiğini söyledi.

Abdulhamid Han Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ömer Faruk Şirikçi ve Yönetim Kurulu Üyeleri, dün ikindi vakti bir basın toplantısı düzenleyerek camide yapılan son çalışmaları anlattı.

Geçtiğimiz aylarda caminin eski imamının bir usulsüzlüğü karıştığı iddiasıyla ilgili de çok üzüldüklerini dile getiren Şirikçi Hoca Efendi, cami imamının olayının savcılığa intikal ettiğini dolayısıyla da bu konuda fazla konuşamayacağını belirtti. Caminin eski imamının dernekleriyle hiçbir ilgi ve alakasının olmadığına da dikkat çeken Şirikçi, camideki çalışmaları şöyle anlattı:

“Cumhuriyet tarihinde inşa edilen camiler arasında üçüncü büyük camidir. Camimizin inşası sırasında takdir edersiniz ki çok büyük zorluklarla mücadele edilmiştir. Tamamen halkımızın yardımlarıyla inşa edilen bu camide bu güne kadar yönetimde görev alanların ve teknik heyetin hiçbir ücret almadan ortaya koydukları mesai, halkımızın maddi manevi destekleriyle bu şaheser mabedi ortaya çıkarmıştır.

HİÇ BİR ZAMAN UYUMUMUZ BOZULMADI

Cami derneğimiz kurulduğu 1993 yılından bu yana bir avuç üyesiyle büyük bir özveri ve uyum içerisinde faaliyette bulunmuş hiçbir dönemde kendi içerisindeki dayanışma ve uyumunu bozmamıştır. Hakka hizmet aşkı içerisinde görev yapmıştır.

Selatin (tarihi, ileri gelen) camileri arasında yerini alacak bir mabede hizmet etmenin bilinci içerisinde her işimizde büyük bir titizlik göstererek gelecek kuşaklara emanet edeceğimiz bir mabedi inşa etmeye çalışıyoruz. Şu anda basın toplantısını yaptığımız şu mekânda gördüğünüz her bir kalem iş uzun araştırmaların mahsulüdür. Bir yıl öncesinden Kadir Gecesine hedef koymamıza rağmen Kadir Gecesi açılış yapamayışımızın, bu esere gösterilmesi boynumuzun borcu olan titizlikle yakın alakası vardır.

Camimizin muhasebe kayıtları Dernekler Müdürlüğünün periyodik denetimleri ile denetlenmekte olup bu güne kadar adli makamlara intikal eden bir noksanlık söz konusu değildir. Derneğimizin bağış toplama yetkisi baştan bu yana Vilayet Makamının verdiği onayla, görevli üyelerimiz tarafından yapılmıştır. Son üç yıldan beri Yönetim Kurulu üyemiz Mehmet Temizdemir ve tahsilat görevlimiz Hasan Avşar adına bağış toplama yetki belgesini kullanmaktayız. Bunun dışında hiçbir üyemizin makbuzsuz para toplama alışkanlığı ve yetkisi yoktur.”

ADI GEÇEN İMAM'LA DERNEĞİMİZİN ALAKASI YOK

Yaklaşık 1,5 ay önce adli makamlara yansıyan bir olayı gerçekleştiren camiinin o zamanki imamının yaptığı işe çok üzüldüklerini, cami derneğinin zan altında bırakılacak şekilde olayın basında yer aldığını gördüklerini belirten Şirikçi Hoca Efendi konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Adli konularda adı geçen zatın cami derneğimizle geçmişte ve bugün üyelik dâhil hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Hele hele bağış makbuzu ile para toplama yetkisi hiç olmamıştır. Caminin kadrolu imam-Hatibi olması hasebiyle Dernek makbuzlarından birini izinsiz ve usulsüz olarak elde edip fotokopilerini çoğaltmak suretiyle haksız kazanç elde ettiği bir hayırseverimiz tarafından fark edilerek savcılığa intikal ettirilmiştir. Savcılığa intikal eden bir konu hakkında da takdir edersiniz ki hiçbirimizin görüş beyan etmesi doğru olmaz. Olayın Cami Derneğimizle, Yönetim Kurulu üyelerimizle, Tahsilt Görevlilerimizle yakından uzaktan alakası yoktur. Olayda adı geçen cami görevlisi Ağustos 2010 itibariyle emekliye ayrılmış olup Abdulhamid Han Camii ile alakası kalmamıştır.

Dernek Yönetiminde bulunan bütün arkadaşlarım huzurlarınızda olup her biri kendi mesleğinde halkımızın teveccühünü kazanmış işadamlarıdır. Bu camiye başlangıçtan beri fedakârca hizmet etmişlerdir.”

HAYIRSEVERLERİMİZ DESTEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Camiinin ibadete açılmasını her Kahramanmaraşlı gibi kendilerinin de sabırsızlıkla beklediklerini belirten Abdulhamid Han Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ömer Faruk Şirikçi; “Örnek verecek olursak büyük avizemizi yerleştirmek için 46 Mt yükseklikte devasa bir iskele kurduk. Bu iskelenin kurulması yaklaşık 3 hafta aldı, avizenin yerine takılması, tekrar iskelenin sökülmesi gibi işler takdir edersiniz ki büyük zaman alıyor. Camimizin ödenek sıkıntısı yok, halkımız desteklerini esirgemiyor. Camimizin bittiği zaman Kahramanmaraş’ın bir sembolü haline geldiğini herkes görecek.” diye konuştu.

Bu arada düzenlenen basın toplantısına Dernek Başkanı Ömer Faruk Şirikçi’nin yanı sıra Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri Belediye İmar İşleri Müdürü Hacı Mehmet Güner, DSİ’den emekli Kimyager Hacı Ali Özturan, DSİ’den emekli Ali Karslı, İnşaat Mühendisi Mehmet İlgin, KATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Temizdemir, Eczacılar Odası Başkanı Mustafa Hüdayioğlu, Esnaf Halit Bağrıaçık ve Arslan Genç katıldı. (Manşet - www.kanal46.com)