Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile CHP'nin referandum süresini 120 günden 45 güne indiren Anayasa değişikliği ile CHP'nin Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören anayasa paketinin kabulü sırasında eylemli içtüzük ihlali yapıldığına ilişkin başvurusunu görüşecek.

Anayasa Mahkemesi yarın yapacağı toplantının gündemine, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 5678 sayılı değişiklik yasasının öncelikle yok hükmünde olduğunun saptanması, olmaması durumunda da iptali yönündeki başvurusu ile CHP'nin Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören anayasa değişiklik paketininin 1.maddesinin kabulünde eylemli içtüzük ihlali yapıldığına ilişkin başvurusunu aldı.

YSK'YA YETKİ DEVRİ ANAYASAYA AYKIRI

Cumhurbaşkanı Sezer, referandum süresini kısaltan yasayı halk oyuna sunmuştu. Cumhurbaşkanı Sezer'in daha önce TBMM Başkanlığına iade ettiği yasa, 31 Mayıs 2007 tarihinde TBMM Genel Kurulunda aynen kabul edilmişti. Cumhurbaşkanının halk tarafından, 5 yıllık süreyle en fazla iki defa seçilebilmesini öngören yasa, genel seçimlerin de 4 yılda bir yapılmasını, ayrıca TBMM'nin yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde, üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanmasını hükme bağlıyor.

RAPORTÖR USUL YÖNÜNDEN REDDİNİ İSTEDİ

Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, CHP'nin Anayasa değişikliği paketinin iptali talebiyle ilgili raporunda, başvurunun usul açısından reddini istedi. Can, Anayasa değişikliği paketinin Resmi Gazete'de yayımlanmasından önce başvuru yapılmasının usule aykırı olduğunu belirtti. Raporda, iptal başvurusunun usulden reddedilmeyip esastan incelemeye geçilmesi durumunda Anayasa değişikliği paketindeki tüm maddelerin 367 oyla kabul edilmesi gerektiği kaydedildi. Paketin birinci maddesi 366 oyla geçtiği için yasanın iptal edilebileceği vurgulandı.

CHP ve Cumhurbaşkanı Sezer'in başvuruları yerinde bulunarak "Yürütmeyi durdurma ve iptal" kararı çıkarsa, referandum süreci duracak. Mahkeme, başvuruları reddederse, yasaya göre 120 günlük süre işleyecek, 14 Ekim'de referandum yapılacak.