Genelkurmay Başkanlığı'nın Eylül 2007'den bu yana uygulamaya başladığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri muhaliflerinin yıpratılması için bir dizi eylem planının yer aldığı öne sürülen bir belge, Ankara'yı karıştırdı. Belgede, TSK'yı yıpratma amacı güdenlere karşı medyanın kullanılması, yargıyla temasa geçilmesi, Kürt bölgelerinin ağır silahlarla rahatsız edilmesi, etkili dizi filmlere TSK lehine müdahalede bulunulması gibi planların yer aldığı iddia edildi.

Genelkurmay Başkanlığı bunu yalanlayarak, “Genelkurmay Başkanlığı kayıtlarında, komuta katı tarafından onaylanmış böyle bir resmi evrak ya da plan bulunmamaktadır” açıklaması yaptı. Genelkurmay'ın bu açıklaması, söz konusu belgenin alt kademeler tarafından hazırlandığı, ancak üst kademede bir talimata dönüşmediği yorumlarına neden oldu.

Taraf gazetesinde dün yayımlanan habere göre, “Eylül 2007 ve HRK: 17.00-07...” tarih ve sayısını taşıyan Lahika-1 adlı 11 sayfalık belgeye, kimin tarafından hazırlandığının anlaşılmaması için, kişi ve birim yerine belli sayıdan oluşan “x” harfleri konuldu. Plan, “Kamuoyunu TSK'nın çizgisine getirmek, TSK hakkında yanlış fikirlerin gelişmesine mâni olmak ve TSK içinde birlik beraberliği sağlamak” amacını taşıyor. İddiaya göre belgede yer alan bazı ‘planlar' şöyle:

KANAAT ÖNDERLERİNİN KULLANIMI: Kanaat önderi ile doğrudan ya da dolaylı resmi olmayan yöntemlerle irtibat kurulacak. TSK'nın din karşıtı olmadığı, milli ve dini değerlere saygılı olduğu, mehmetçiklerin ve rütbeli personelin halkın içinden çıktığı gerçeği ile tarikat-ticaret ilişkileri, irticacı dolandırıcılar, anayasa paketinin milli devlete karşı olduğu vb. konuları işlenecek. Maliyet karşılanacak. (Koordine makamı Harekât Başkanlığı.)

TSK YANLISI SANATÇILARA ÖNCELİK: TSK'yı hedef alan gruplar içindeki kişilerin desteklenmesi: Siyasi ve etnik gruplarda ayrışmayı desteklemek maksadıyla grup içindeki kişilerle iletişim kurulacak. TSK ile benzer dünya görüşü olduğu bilinen sanatçı ve yazarlara öncelik verilecek. Seçilecek temaları işleyen eserlerin hazırlatılması sağlanacak. TSK karşıtı bilinen sanatçı ve yazarların yıpratılması hedef alınacak.

TSK'NIN DİN KARŞITI OLMADIĞI HİSSETTİRİLECEK: İrticai faaliyetlere zemin hazırlayan birçok gelişmenin iktidar tarafından organize edildiği, yasal ve idari altyapının hazırlandığı, uygulamanın ise merkezi yönetim ve yerel yönetimler tarafından yürütüldüğü, toplumda İslami hayat tarzının yaygınlaştırılması için basın vasıtasıyla tarikat ve dini grupların kamuoyuna STÖ (sivil toplum örgütü) olarak kabul ettirilmeye çalışıldığı görülmektedir. İrticai odakların, devlet kurumlarında kadrolaşma faaliyetlerinde önemli mesafeler aldıkları bilinmektedir. TSK'nın din karşıtı olmadığı, Atatürk'ün ifadesi ile ‘Dinin lüzumlu bir müessese' olduğu, Mehmetçiği motive ettiği inançlı hedef kitlelere hissettirilecek.

TERÖRE DESTEK BEDELSİZ KALMAZ: Irak'ın kuzeyindeki desteği kesmek için bölge halkını terörle mücadele bağlamında rahatsız edecek, teröre yardım ettikleri sürece rahatsızlıkların devam edeceği mesajını verecek faaliyetler icra edilecek.

Teröre sağlanan desteğin bedelsiz kalmayacağı, aramalar, operasyonlar ile halka hissettirilecek. Türkiye sınırına yakın bölgelerde Irak halkına ağır silah ateşleri icra edilerek aynı mesaj verilecek. (İşlem makamı Kara Kuvvetleri)

DTP ‘TERÖRİST': Genelkurmay Başkanı'nın, PKK konusunda yapacağı bir basın toplantısında DTP'nin terörist olarak görüldüğünü ilan etmesi sağlanacak.

MEDYA,ÜNİVERSİTELER VE YARGIYLA İLİŞKİLER: Kamuoyu oluşturma gücüne sahip üniversiteler, üst yargı organları başkanları, basın mensupları, sanatçılarla temasın muhafaza edilmesi suretiyle Türk Silahlı Kuvvetleri ile aynı paralelde hareket etmelerinin sağlanması: İş yemeği adı altında toplantıların yapılması düşünülecek. Aynı amaçla üst yargı organlarıyla toplantılar düzenlenecek.

Gelişkin kişiler olması nedeniyle bu tip kişiler yönlendirilmeye müsait olmayan bir yapıya sahiptir. Faaliyet ilk adımda karşı propagandaların hedefi olacaktır. Ayrıntılı bir hazırlık yapılmasına ihtiyaç vardır. (İşlem makamı: Genelkurmay Başkanı, 2. Başkanı, kuvvet komutanları, Harekât Başkanlığı, MSB Müsteşarı, Genel Sekreterlik)

UYGUN MEDYA KANALLARININ KULLANILMASI: Bilgiler İstihbarat Başkanlığı'nca toplanacak, Harekât Başkanlığı'na gönderilecek. Başkanlık, medyanın ilgisini çekecek hale getirecek. Dış ve iç mihraklar tarafından TSK'nın nasıl mağdur edildiği vurgulanacak.

YÖNETMENLERE FİLM, BESTECİLERE ESER SİPARİŞİ: Kamuoyunu yönlendirmek, TSK lehindeki düşünceleri pekiştirmek, Atatürkçü düşünce sistemini yaygınlaştırmak amacıyla tanınmış yönetmen/oyunculara TV, çizgi ya da belgesel filmlerin çektirilmesi açık ya da örtülü sağlanacak. Maliyeti karşılanacak.

Ambulans uçağı/helikopteri ile bir hastanın GATA'ya getirilerek tedavisinin tamamlanması gibi faaliyetleri içeren TV filmi yaptırılacak. Etkili dizi filmlere TSK lehine girdiler yapılması yoluna gidilebilecek. Tanınmış yazar, besteci veya şarkıcıya eser sipariş edilecek.