Tüketicilerin Birliği Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı avukat Hakan Tokbaş, Ankara Adalet Sarayı önünde yaptığı açıklamada, 1994 yılında yürürlüğe giren otopark yönetmeliğine göre yerel yönetimlerin, konutlardan otopark harcı topladığını belirtti.

''İnşaat sahiplerinden toplanan otopark haçlarının amaç dışı kullanılarak, trafik sorununun çözümsüz hale sokulduğunu'' ileri süren Tokbaş, ''Bu sorunun, yaya ve araç sahiplerini çileden çıkardığı gibi otopark mafyası sorununu da doğurduğunu'' savundu.

Tokbaş, ''Büyükşehir Belediyesi, inşaat ruhsatında belirtilen otopark haçlarını peşin olarak tahsil ettiği halde yurttaşlarına otopark hizmeti sunamadığı gibi, yönetmeliğe göre otopark yapımında kullanmak zorunda oldukları bu paraları nerelere aktardıkları da belli değildir'' dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanlığının, her evin otopark sorununu çözecek şekilde şehre otopark tahsis etmesi gerektiğini belirten Tokbaş, aksi takdirde yapılmayan otoparklar için toplanan harçların tüketiciye iade edilmesi yönünde gerekli hukuki işlemleri başlatacaklarını kaydetti.

Suç duyurusu dilekçesinde, otopark yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği 1994 yılından bu yana Ankara'da görev almış Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ile İçişleri bakanları ve Bayındırlık ve İskan bakanlarının, ''görevi kötüye kullanma'', ''görevi ihmal'' ve ''güveni kötüye kullanma'' suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.