Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit Kaymakamlı tarafından yapılan projelerden “Meşhur Çağlayancerit Cevizimi Ülkeme Tanıtıyorum”, “Suyun Hareketi İle Elektrik Faturasına Son” ve Güneş Işığı İle Yaylalarımız Cazip Hale Geliyor” isimli projeler tamamlanarak ilçe halkının hizmetine sunulurken, üç projenin açılışları törenle gerçekleştirildi.

MEŞHUR ÇAĞLAYANCERIT CEVIZIMI ÜLKEME TANITIYORUM PROJESI

Kaymakamlık tarafından konu hakkında yapılan yazılı açıklamada şu bilgiler verildi:

AMAÇ: Çağlayancerit İlçesine bağlı köyler ve Bertiz köylerinde yetişen meşhur ÇAĞLAYANCERİT CEVİZİ renkli broşürlerle 81 ilimize 923 ilçemize ve 2131 beldeye tanıtımı yapıldı. Ceviz demonstrasyonu (model olarak modern ceviz bahçeleri oluşturuldu), çeşitli yayım yöntemleri kullanılarak verim ve kalitenin artırılması ve modern ceviz bahçelerini yaygınlaştırıldı.

Boylu : 5 kişiye 20 da.ceviz bahçesi kuruldu.Ceviz fidanı ve damlama su projesi yapıldı.

Küçükcerit Köyü: 5 kişiye 20 da.ceviz bahçesi kuruldu.Ceviz fidanı ve damlama su projesi yapıldı.

Kale Köyü: 5 kişiye 20 da.ceviz bahçesi kuruldu.Ceviz fidanı ve damlama su projesi yapıldı.

Soğukpınar köyü: 5 kişiye 20 da.ceviz bahçesi kuruldu.Ceviz fidanı ve damlama su projesi yapıldı.

TOPLAM 20 AİLEYE 8O DEKAR 800 CEVİZ FİDANI DAĞITILDI

CEVİZ BAHÇELERİ DAMLAMA SULAMA YAPILDI

Suyun Hareketiyle Elektrik Faturasına Son

AMAÇ: Çağlayancerit İlçesine bağlı Küçükcerit Köyünde; mevcut su kaynağında kurulu ve elektrikle çalışan 30kw’lık motorla 200-250m yüksekte olan depoya su aktarılarak köyün içme suyu ihtiyacı karşılanmakta idi. İçme suyunu depolara taşınması için gerekli enerji, Türbin kurularak suyun gücünden (Hidro-mekanik) elde edildi. Bu şekilde elektrik faturalarından %100 tasarruf sağlandı.

BÜTÇE : 82.460,00 TL

DOGAKA PROJESİ

GÜNEŞ IŞIĞI İLE YAYLALARIMIZ CAZİP HALE GELİYOR

AMACI: Çağlayancerit ilçesi Sıraca Yaylası ,Büyük Yayla ,ve Ayran pınarı yaylalarında yaşayan elektrik imkanı olmayan ,hayvancılıkla uğraşan insanların güneş enerjisi ile elektrik üretip teknolojik imkanlardan yararlanmasını sağlayarak sosyal hayatın gelişmesine katkıda bulunmak.

Yaylak alanlarımızda yeni bir sinerji yaratacak göçerliği tekrar cazip hale getirerek yaylalara yönelim arttırılması sağlanacaktır. Güneş panelleri sayesinde Elde edilen elektriğin aküler vasıtasıyla depolanarak ihtiyaç duyulduğunda aydınlatmada kullanılacak olup hijyenik yaşam koşulları sağlanmasına neden olacaktır. Göçerlerimizin gece aydınlatmada kullandıkları enerjiyi sağlamak elde edilen ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak AB sürecinde göçerlerimizin gelir düzeyinin geliştirilmesi tarımsal üretimin ve tarımsal entegrasyonun sağlanmasına neden olacaktır.”

Açılışlar esnasında Ziraat Odası Başkanı Ömer Çedene ve Hayber Tarım ve Hayvancılık Ltd.Şti. Yönetim kurulu Başkanı Mehmet Hayber, İlçe Kaymakamı Ercan Öter’e Ve Proje Ekibi Mustafa Sertdere, Serkan Özavşar, Cevdet Kaval’a gerçekleştirilen projeler nedeniyle, ilçeye sağlamış olduğu başarılı projelerinden dolayı plaket verdiler.

İlçede gerçekleştirilen açılışlara Çağlayancerit Kaymakamı Ercan Öter, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı, Doğaka Yetkilileri, İl Genel Meclisi Üyeleri, kurum ve kuruluşların yetkilileri, Parti Temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: TE Bilisim