Kahramanmaraş merkeze bağlı Döngel köyündeki gölette cesetleri bulunan 3 çocuğun cenazeleri dün köylerinde gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlanarak toprağa verildi.

Sel ve taşkın koruma set inşaatının yaklaşık iki ay kadar önce yarım bırakılmasıyla kapatılmayan inşaat çukuruna düşerek can veren ve cesetleri bulunan Döngel İlköğretim Okulu 3. sınıf öğrencileri Mehmet Akif Koca (8), Davut Akçadağ (9) ve Erdem Dağ'ın (9) cenazeleri, önceki gece Kahramanmaraş Devlet Hastanesinin morguna getirildi.

Cenazeler, dün sabah saatlerinde cumhuriyet savcısının gözetiminde yapılan otopsinin ardından aileler tarafından köylerine götürüldü.

Döngel Köyü İmamı Cafer Dağ'ın tek erkek çocuğu olan Erdem Dağ'ın cenazesi, Tekir beldesinde kılınan cenaze namazının ardından belde mezarlığında toprağa verildi. Davut Akçadağ ile Mehmet Akif Koca'nın cenazeleri ise Döngel köyünde kılınan cenaze namazının ardından köy mezarlığında defnedildi.

Davut Akçadağ'ın amcası Muharrem Akçadağ, ''Akşam namazına doğru haberimiz oldu. Bir kısmımız merkez köye gittik. Bir kısmımız göle aramaya geldik. Baktık gölette ayakkabı izleri var. Ayakkabıları bulduk. Ondan sonra iple çocukları çıkardık. Üçünün cesedini de ben çıkardım. Sonra cesetleri camiye kadar götürdük. Su birikintisi bir iki gün önce yağan yağmurdan dolayı oluşmuş. Sel oluşmasın diye yapılmıştı. Zaten aşağıda da çalışmalar sürüyor. Çocukların nasıl suya girdiğini bir türlü anlayamadık. Üzerindeki elbiseler olduğu gibi duruyordu. İkisinin ayakkabısı ayağındaydı, diğerinde ayakkabı yoktu'' diye konuştu.

DÖNGEL’İ VE KAHRAMANMARAŞ’I YASA BOĞAN OLAY NASIL OLDU?

3 ÇOCUK YARIM BIRAKILAN TAŞKIN ÖNLEME SETİNİN YARIM KALAN İNŞAATINDAKİ KAPATILMAYAN ÇUKURA DÜŞMÜŞ


Kahramanmaraş'ın merkeze bağlı Döngel Köyü'nde, bir gölette 3 çocuğun cesedi bulundu. 8 ve 9 yaşlarındaki 3 çocuğun, görgü tanıklarının ifadelerine göre; özel bir şirket tarafından yapımı yaklaşık iki ay kadar önce yarım bırakılan sel ve taşkın koruma set inşaatında kapatılmayan çukura düşerek can verdikleri ortaya çıktı.

Olay, 3 Eylül Pazar günü akşam saatlerinde Döngel Köyü'nde meydana geldi. Döngel İlköğretim Okulu 3'üncü sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Mehmet Akif Koca, 8 yaşındaki Davut Akçadağ ve 8 yaşındaki Erdem Dağ akşam evlerine dönmeyince aileleri jandarmaya haber verdi. Jandarma, köy muhtarı ve ailelerin yaklaşık 2 saat süren aramaları sonucu çocukların cesetleri köyün yakınlarındaki yarım bırakılmış set inşaatındaki kapatılmayan su dolu çukurda bulundu.

Olay yerinde yapılan incelemenin ardından cesetler otopsi yapılmak üzere Kahramanmaraş Devlet Hastanesi'nin morguna kaldırıldı. Aramaya katılan Döngel Köyü Muhtarı Cuma Ali Gök, "3 çocuk aynı sınıfta okuyordu. Akşam saatlerinde evlerine dönmeyince aramaya başladık. Köyün yakınındaki gölette cesetlerini bulduk. Üzgünüz" şeklinde konuştu.

UYARILARI DİKKATE ALINMAMIŞ!

Üzücü olayda can veren çocuklardan Davut’un akrabası olan Döngel köyü eski azalarından Erdal Akçadağ şunları söyledi: “Özel şirket duvar ördüğünden oraya kuyular açılmıştı. İki ay oldu terk edip gittikleri ve daha sonra kimse gelip bakmadı. Büz (beton tahliye borusu) vardı, ağzını açmalarını söyledim ama beni dinlemediler. Harç yapılan çukurlar vardı beni yine dinlemediler. Kapatacaklardı halen kapatmadılar ve bu üzücü olay başımıza geldi. Sel taşkını önlemek için yapılan bir set inşaatıydı. 3 tane çukur vardı. Hem büzün önünü açmadılar hem de çukurları doldurmadılar. Özellikle söylediğim halde. Çünkü çocuklar oraya düştü. Akşam namazından bir saat sonra yatsıya yakın (saat 19.30 sıralarında) çocukları çıkardık. Çocuklar kaybolunca köyümüzde düğün vardı orada zannettik. Gelin gelince çocuklar yolu filan bağlamışlardı biz de orada zannettik. Üçü bir oynuyor sandıydık. Onlar ise üzerinde güvenlik önlemi olmayan duvarın üzerine gitmişler oyun oynamaya. Demiri ben kendi elimde kestiğim halde duvarın üzerine koydurmadılar. Duvar 16 metre yükseklikte. Bu kadar yükseklikte elbette ya can ya mal kaybı olacak. Çocuklar duvarda oynadıktan sonra çukurun olduğu yere geçmişler ve oraya düşmüşler. Sanırım biri düşmüş diğerleri de onu kurtarayım derken düşmüş olabilirler. Köyümüzün imamı çocukların kaybolduğuna dair anons yaptı. Herkes cami avlusunda toplandı ve çocukları aramaya başladı. Acaba göle düşer mi diye oraya bakalım dedik. Çocukların birinin kafasını suda görmüşler. İkisinin de ayakkabısı bulundu. Dibi milek (milli) olduğu için karşıdan karşıya kendir atarak cenazeleri öyle çıkartabildik.”

KÜÇÜK YAVRULARIN AİLE OCAKLARINA ATEŞ DÜŞTÜ!

Otopsilerin yapıldığı Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne akın eden çocukların yakınları hayli üzüntülü anlar yaşarken, çocuklardan Erdem Dağ’ın babası köy imamı Cafer Dağ ise güçlükle şunları anlatabildi: “Çocuklar oyun oynamaya gittilerdi. Birisi benim oğlumdu ve önceden beri birlikte büyüdüler. Hepsi de birbirinin çocukluk arkadaşıydı. Oraya da hiç gitmezlerdi ama. Çünkü özellikle de oraya gitmemesi yönünde tembihte bulunmuştum. O bölgeye gitmezdi, gidenlere de uyarılarda bulunurdu. Ama eceli böyle imiş. Takdiri ilahi böyle imiş.”

İHMAL SONUCU CAN VEREN 3 KÜÇÜK BEDENİN HESABI MUTLAKA SORULMALI!

Otopsileri tamamlanan çocukların cenazeleri köylerinde toprağa verildi. Köy imamı Erdem Dağ’ın oğlunun cenazesi Tekir beldesinde, diğer 2 çocuğun cenazesinin de Döngel Köyü Yukarı Döngel obasında son yolculuklarına uğurlandı. Küçücük bedenler toprakla buluşturulurken, aileleri ve yakınları ise şimdi kapatılmaması nedeni ile can alan çukurların hesabının en ağır şekilde sorulmasını dört gözle bekliyor. (www.kanal46.com)