Baykal’ın olaylı Van gezisini inceleyen İçişleri Bakanlığı müfettişleri Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert’in 39 polis görevlendirdiği halde, 3 gün sonra hazırladığı listeye 163 polisi yazarak ilk listenin tarihini attığını saptadı.

Mert, ‘resmi evrakta sahtecilikten’ Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

ESKİ CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın olaylı Van gezisiyle ilgili inceleme yapan İçişleri Bakanlığı müfettişleri, İl Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert’in 39 polis görevlendirmesine karşın, saldırıdan 3 gün sonra 163 kişilik ikinci bir görevli polis listesi hazırladığını ve buna ilk listenin hazırlandığı tarihi attığını saptadı. Rapor doğrultusunda Van Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan ve Mert’in “resmi evrakta sahtecilikle” suçlandığı iddianame, Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Mert, TCK’nın 204’üncü maddesine göre 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Ak Parti yaptı iddiası

CHP Genel Başkanı olduğu 2 Nisan 2010’da, il kongresine katılmak üzere Van’a gelen Baykal, Ferit Melen Havaalanı’nda karşılanmıştı. Baykal, kongrenin yapılacağı Sıhke Caddesi üzerinde bulunan Beyaz Saray Düğün Salonu’na geldiği sırada bir grubun taşlı, yumurtalı saldırısına uğramıştı. CHP yöneticileri, saldırıyı Ak Parti’lilerin organize ettiğini ileri sürerek araştırılmasını istemişti.

17 sayfa müfettiş raporu

Bu olaydan sonra İçişleri Bakanlığı, 2 mülkiye müfettişini 7 Mayıs 2010’da Van’a göndererek inceleme başlatmıştı. Müfettişlerin yaptığı incelemenin ardından bir rapor hazırlandı. Müfettişler, gezi öncesi 39 polisin görevlendirildiğini, Van Emniyet Müdürlüğü’nün saldırıdan 3 gün sonra 163 kişilik ikinci bir görevli polis listesi hazırladığını ve buna ilk listenin hazırlandığı tarihi attığını saptadı. Müfettişlerin hazırladığı 17 sayfalık raporun ardından da savcılık olaya el koyarak soruşturma başlattı. Van Cumhuriyet Savcısı Resul Köse, soruşturma sonrası hazırladığı 3 sayfalık iddianameyi, 20 Temmuz 2010’da Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme heyeti yaptığı inceleme sonrası Savcı Köse’nin hazırladığı 3 sayfalık iddianameyi dün kabul ederek davayı açtı. (Hürriyet)