Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinin CHP'li Belediye Başkanı Kamil Dalkara, Kahramanmaraş olaylarına halkın sahip çıkması gerektiğini belirtti.


Dalkara, Kahramanmaraş olaylarının 33. yıldönümünde Narlı beldesindeki anma töreninde provokatörlerin, Pazarcık halkının sağduyulu davranışı nedeniyle amacına ulaşamadıklarını söyledi.


Provokatörler yüzünden olaylarda hayatını kaybetmiş insanların yakınlarının da mağdur edildiğini ifade eden Dalkara, şöyle konuştu:


"Alevi toplumu bugüne kadar tarihte kimseye zarar vermemiştir. Kimseyi incitmemiştir. Eylemlerinde de hiç bir zaman kötü bir slogana maruz bırakmamışlardır. Fakat içinde mutlaka farklı siyasi görüşte insanlarda olabilir. Bunlarda mutlaka o halkı galeyana getirip tahrik etmiş olabilirler. Ama bunların yüzünden olaylarda hayatını kaybetmiş insanların yakınlarının da mağdur olduğunu gördük. Narlı beldesindeki olayda da, genelde çok sesiz, sakin geçmesine rağmen son dakikada özellikle 10-15 tane kişinin askere taş attığını gördük.


Bu hiçbir alevinin istediği, tasvip ettiği bir olay değildir. İlimiz, ilçemiz ve beldemiz adına televizyonlara yansıması da hoş olmadı. Bu olayları sadece 24 Aralık'ta hatırlamak yerine yıl içerisinde konferanslarla, panellerle, yemeklerle ve organizasyonlarla gündemde tutmak gerek. Bu insanlar anmaya giderken eylem yapmak veya birilerine zarar vermek için gitmediklerini Kahramanmaraş halkının bu olaya sahip çıkması gerektiğini ve önümüzdeki yıl Kahramanmaraş halkıyla birlikte omuz omuza vererek anma etkinliği düzenlenmesi gerekir diye düşünüyorum."


KANLI OLAYLARIN 33. YILDÖNÜMÜ OLAYLI GEÇTİ..


19-24 Aralık 1978 tarihinde Kahramanmaraş'ta resmi rakamlara göre 111 kişinin ölümü ile sonuçlanan kanlı olayların 33. yıldönümünde Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) tarafından geçen yıl kent merkezinde ilk kez bir anma töreni düzenlenmişti. Bu yıl da anma mitingi için başvuran ABF'nin talebine PKK ve DHKP tarafından provoke edileceği duyumları nedeni ile izin verilmeyerek Narlı beldesinde anma törenine izin çıkmıştı.


24 Aralık cumartesi günü Narlı beldesinde gerçekleştirilen anma töreninde bir grup Kahramanmaraş kent merkezine gitmek isteyince jandarma tarafından engellendi. Jandarmaya direnerek ve attığı taşlarla karşılık veren marjinal gruptan 5 kişi göz altına alınırken, aralarında CHP Kahramanmaraş milletvekili Durdu Özbolat ile BDP Van milletvekili Nazmi Gür'ün de bulunduğu yaklaşık 20 kişilik grup kent merkezine gelerek Gar meydanında basın açıklaması yaptı.


Anma mitingi nedeni ile jandarmaya taşla saldırılması ise gerek kent merkezinde gerekse de Pazarcık ilçesi ile Narlı beldesinde sağ duyulu halk tarafından pek hoş karşılanmadı.