İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın “Demokratik Açılım”ın en önemli ayaklarından biri olarak saydığı bağımsız bir İnsan Hakları Kurumu’nun alt yapısı tamamlandı. Kamu kurumlardaki insan hakları ihlallerini de izleyecek olan kurumun doğrudan savcılığa suç duyurusu yapma yetkisi olacak.

Başkanlık lağvediliyor

Yasalaşması planlanan tasarının hayata geçirilmesiyle, uzun zamandan beri işlevi olmayan İnsan Hakları Başkanlığı’nın yerini, özerk çalışacak olan 11 üyeli İnsan Hakları Kurumu alacak.

Bu kurum illerdeki İnsan Haklar İzleme Kurullarını da bünyesine alacak. Kurum, Türkiye’de insan hakları ihlallerini izleyerek önerilerde bulunacak, bu konuda bilimsel araştırmalar yaptıracak. İnsan hakları ihlallerine karışan kurum ve kuruluşlara uyarılarda bulunacak ve alınması gerekli önlemlerle ilgili olarak talimatlar verecek. Kamu kurumları ve bakanlıkların insan hakları ihlallerini de bu kurum inceleyecek.

Savcılara suç duyurusu

Kurum, doğrudan savcılıklara suç duyurusunda bulunabilecek. Mahkemelerin takipsizlik kararları ile ilgili olarak gerekirse itirazda bulunacak. 11 kişi daha önce insan hakları alanında çalışmış öğretim üyeleri, sivil toplum örgütü yöneticileri ve ilgili kurumlardaki kişilerden seçilecek. Kurulun oluşturulması aşamasında, ilk müraacatlar Bakanlar Kurulu’na yapılacak.

Yolsuzlukla mücadele

AB, İnsan Hakları Başkanlığı’nın, Başbakanlık bünyesinde olmasına karşı çıkmış, özellikle devlet tarafından yapılan ihlallerde tarafsız ve özerk yeni bir yapının oluşturulmasını istemişti. AB, benzer biçimde Yolsuzluklarla Mücadele Kurulu kurulmasını da istemiş, hükümet önce yasa taslağı hazırlamış, ardından da rafa kaldırmıştı. Hükümet, bu konudaki eleştirilere rağmen yolsuzlukla mücadele görevini Başbakanlık Teftiş Kurulu üzerinden yapmaya çalışıyor. Nuray BABACAN - ANKARA / HÜRRİYET