Fatih Anadolu Lisesi kız öğrencilerinin Sosyoloji dersi için yaptıkları Maraşotu araştırması ilginç bir sonucu artaya çıkardı. Meğer Maraşotu kulanan bayanlarda varmış.


Fatih Anadolu Lisesi kız öğrencileri Büşra Çoban, Hatice Nur Kalan, Duygu Bertizlioğlu, Nagehan Güzelgörür, Habibe Karcı, Betül Özmen halkın Maraşotu’nun zararlarını bildiğini fakat bu zararları bile bile Maraşotu’nu kullandığının ve halkın sigarayı bırakmak için otun esiri olmuş durumda olduğu sonucuna vardırlar.


“Bayanlarda kullanıyor”


Kahramanmaraş’ın merkezinde kullanım %20 iken kenar mahallelere doğru kullanım %50 miktarda artmakta olduğunu söylediler. Fatih Anadolu Lisesi kız öğrencilerinin yaptığı anketler, röportajlar ve soru-cevaplar sonucunda Kahramanmaraş’ta %5 oranında bayanlarında ot kullandığı sonucuna ulaştılar.


“Zararı çok, tedavisi yok”


Fatih Anadolu Lisesi kız öğrencileri Uz. Dr. Yılmaz İnanç ile yaptığı röportajda Maraşotu’nun zararlarına karşı hiçbir tedavi olmadığını ve tek çözümünün bırakmak söyleyen İnanç, Maraşotu’nun zaralarının basite alınamaması gerektiğini de söyledi.


“Yapılışını görseniz adını bile ağzınıza almazsınız”


Araştırmalar sonucu Maraşotu’nun, kavak ve meşe ağaçlarını yakıp elde edilen kül ile deli tütün olarak bilinen tütün türünü ekleyerek toz haline getiriline kadar yoğrularak tamamen hijyensiz ortamlarda üretildiğini ve içinde salığa çok zararlı maddeler olduğunu söylediler.


Son olarak Fatih Anadolu Lisesi Sosyoloji öğretmeni Süreyya Edikli, “Kızlarımızı üstün gayret ve başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Kendilerine verdiğimiz görevi her kız öğrencinin yapamayacağı fedakârlığı gösterip, büyük sorumluluklar alıp altından başarılı bir şekilde kalkmayı başardılar. Ulaştıkları bilgiler bunlarla sınırlı değildir. Kızlarımızın çalışmaları seslerini daha geniş kitlelere duyurmak için devam edecek” dedi.

Editör: TE Bilisim