Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçtiğimiz yıl başladığı müze denetimlerinde, görevi kötüye kullandıkları ve ihmal ettikleri gerekçesiyle 32 personeline ceza verdi. Bu personelden ikisi ise tutuklandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, uzun yıllardır denetlenmeyen Bakanlığa bağlı müzeleri 2006 yılının Mayıs ayından itibaren denetlemeye başladı.

Bu denetimlerde, medyada da tartışılan Uşak Müzesi'ndeki Karun Hazineleri'nin en değerli parçası Kanatlı Denizatı Broşu'nun sahtesiyle değiştirilerek çalındığı ortaya çıkmıştı. Daha sonra denetimlere hız veren Bakanlık kendisine bağlı 95 müzeden, 66 müzenin denetimlerini sonuçlandırdı.


Denetimler sonucunda 32 personel ceza aldı. Ceza alan personelin 2'si tutuklanırken, 16'sına bedel ödettirme, 5'ine görev değişikliği, 4'üne adli ve idari soruşturma, 3'üne kınama cezası, 2'sine de uyarı verildi.

Bakanlığa bağlı Teftiş Kurulu Başkanlı Müfettişleri denetimlerinde, 2006 yılı Mayıs ayında başlatılan sayım ve genel teftiş çalışmaları kapsamında, 25 Eylül 2007 tarihi itibariyle denetlenen 66 müze şöyle:

"-Aksaray Müzesi, Amasya, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Etnografya Müzesi, Ankara Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi, Antalya, Antalya Side Müzesi, Aydın Aphrodisias Müzesi, Balıkesir Bandırma Müzesi, Bitlis Ahlat Müzesi, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Yozgat, Kütahya, Muğla Fethiye Müzesi, Samsun, Kayseri, Muğla Milas Müzesi, Kocaeli, Van, Trabzon, Bartın Amasra Müzesi, Gaziantep, Giresun, Manisa, Kars, Diyarbakır, Konya, Hatay, Muğla Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Rize, Zonguldak Ereğli Müzesi, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Malatya, İzmir, Karaman, Isparta Yalvaç, Isparta, Antalya Alanya Müzesi, İzmir Efes Müzesi, Adana, Afyonkarahisar, Aydın, Aydın Milet Müzesi, Balıkesir Kuvayi Milliye Müzesi, Bilecik Söğüt Müzesi, Burdur, Çankırı, Denizli, Edirne, Eskişehir, Erzurum, İstanbul Türbeler Müzesi, Kırklareli, Mardin, Muğla, Muğla Marmaris Müzesi, Nevşehir, Ordu, Sakarya, Tekirdağ, Uşak Müzesi, İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi."