Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) tarafından sürdürülen 'İhale fesatçıları' operasyonunda 2. dalga geldi.


Kahramanmaraş merkezli olarak 4 il'de yapılan çalışmalarda kamu kurum ve kuruluşlarındaki ihalelerde usulsüzlük yaptığı öne sürülen 10 kişi daha gözaltına alındı. İlk operasyonlarda ise 15 kişi gözaltına alınmış ve bunlardan 8'i tutuklanmıştı.


Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamaya göre; Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü'nce yürütülen çalışmalarda, kamu kurum ve kuruluşlarındaki özel güvenlik ve temizlik hizmet alımı ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı tespit edildi.


Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde yürütülen operasyonla çökertilen örgütün lider konumundaki şahısların temizlik ve özel güvenlik sektöründe çok sayıda firmanın gizli ortağı olduğu ortaya çıktı.


Örgüt üyelerinin bu firmalarla girdikleri ihalelerde ihaleyi istedikleri firmanın kazanmasını sağladıkları öne sürüldü. İhale günü öncesinde ve ihale esnasında bir araya gelen örgüt üyelerinin göstermelik olarak birbirlerinin ihalelerine katılarak destek sağladıkları, ihale yapıldıktan sonra ise ihaleyi almaya en yakın firma ile sözleşme imzalanmadan önce aracı koyarak anlaşma sağladıkları tespit edildi.


Örgüt üyelerinin ihaleye girecek yabancı firmaların olduğunu öğrenmesi durumunda da bu firmalar ile anlaşma yoluna giderek, anlaşma yapılan firmanın ihaleyi kazanabilmesi için diğer firmaların belgelerini kasıtlı olarak eksilttikleri ve elenmelerini sağladıkları bilgisine ulaşıldı.


Bunun üzerine Kahramanmaraş merkezli olarak Bursa, Gaziantep ve Osmaniye'de düzenlenen eş zamanlı operasyonda, tespit edilen 15 kişiden 10'u gözaltına alındı. Kahramanmaraş'taki bir evde yapılan aramada ise 1 adet ruhsatsız tabanca ve 14 mermi de ele geçirildi.


Gözaltına alınan şüpheliler; B.P., O.E., H.A., M.A., E.P., İ.U.A., D.U., H.Y., F.K., M.F.P.'nin "Örgüt kurmak ve yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak" suçlarından adli makamlara teslim edileceği belirtildi.


Suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturmada 28 Mayıs'ta da 2 ilde 15 kişi gözaltına alınmış, zanlılardan 8'i tutuklanmıştı. Kahramanmaraş kamuoyu ise operasyonları büyük bir merakla takip ederken operasyonların devamının gelebileceği tahmin ediliyor.


SON DAKİKA GELİŞMESİ: (Eklenme Tarihi: 7 HAZİRAN 2012) GÖZALTINA ALINANLARDAN 7'Sİ TUTUKLANDI...


Kahramanmaraş merkezli 4 ilde, kamu kurumlarındaki özel güvenlik ve temizlik hizmet alımı ihalelerinde usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 10 zanlıdan 7'si tutuklandı.


Zanlılardan 7'si "Örgüt kurmak ve yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak" suçlarında çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandı. Diğer 3 zanlı ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.


İLK DALGADA İSE 15 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTI...İŞTE O GÜNKÜ HABER BÜLTENİ:


"Kahramanmaraş'ta kamu kurum ve kuruluşlarının temizlik ve özel güvenlik ihalelerine fesat karıştırdıkları öne sürülen suç örgütü, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da düzenlenen eş zamanlı operasyonlarla çökertildi.


Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük imzası ile yapılan açıklamada şöyle denildi:


“Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde KOM (Kahramanmaraş Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele) Şube Müdürlüğümüzce yürütülen “Çıkar Amaçlı Suç Örgütü Kurmak, Yönetmek, Üye Olmak, Suç Örgütü Faaliyeti Kapsamında İhaleye Fesat Karıştırmak” suçlarıyla ilgili projeli çalışma kapsamında; İlimiz Merkezinde çeşitli tarihlerde yapılan Kamu Kurumlarındaki özel güvenlik ve temizlik hizmet alımı ihalelerinde, organize bir yapı içerisinde ihale günü öncesinde ve ihale esnasında bir araya gelerek önceden kararlaştırdıkları şekilde ihalenin istedikleri şirkete kalmasını sağladıkları, göstermelik olarak birbirlerine ihalelerine katılarak destek sağladıkları, ihale yapıldıktan sonra ihaleyi almaya en yakın firma ile sözleşme imzalanmadan önce aracı koyarak anlaşma sağlamaya çalıştıkları, anlaşma sağlandığında ise firmanın ihaleden bir şekilde çekilerek (düşük fiyat savunmasının verilmemesi, sözleşme imzalanmaya gidilmemesi, eksik belge sunulması gibi) ihalenin istenilen firmada kalmasının sağlandığı, Örgüt lideri konumunda bulunan şahısların Temizlik ve Özel Güvenlik sektöründe bulunan birden fazla firmanın gizli ortakları olduğu, bu firmalar ile ihalelere girerek ihalenin kendilerinde veya diğer istedikleri şahıslarda kalmasını sağladıkları,ihaleye girecek yabancı firmaların olduğu öğrenilmesi durumunda bu firmalar ile anlaşma yoluna gidildiği, anlaşma yapılan firmanın ihaleyi kazanabilmesi için ihaleye katılan diğer firmaların belgelerini kasıtlı olarak eksiltilmesi veya başka sebeplerle ihaleden elenmelerinin sağlanarak ihaleye fesat karıştırıldığı tespit edilmiştir. 28.05.2012 günü saat: 06:30'da Kahramanmaraş İl Merkezi ve Ş.Urfa illerinde eş zamanlı yapılan operasyonda 16 şüpheliden 15'i yakalanarak gözaltına alınmış, şirketlere ait kaşelere, evraklara, senet ve çeklere el konulmuştur. Şüpheliler A.P, İ.P, S.K, M.S, A.A, İ.Y, E.K, M.İ, Ö.F.Ü, A.E.Ü, Ö.Ö, M.S, E.K, M.K, R.B hakkında ek gözetim süresi uygulanmış, KOM Şube Müdürlüğündeki işlemlerin tamamlanmasının ardından 30.05.2012 günü mevcutlu olarak C.Başsavcılığına sevk edileceklerdir. Kamuoyuna duyurulur. 29.05.2012


SON DAKİKA GELİŞMESİ: (Eklenme Tarihi: 30 Mayıs 2012)


15 zanlıdan 8'i tutuklandı....


Kahramanmaraş merkezli olarak 2 il’de, kamu kurumlarındaki özel güvenlik ve temizlik hizmet alımı ihalelerinde usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 15 zanlıdan 8'i tutuklandı.


Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekipleri tarafından, Kahramanmaraş kent merkezi ile Şanlıurfa'da, bazı kamu kurumlarındaki özel güvenlik ve temizlik hizmet alımı ihalelerinde usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 15 kişinin, emniyetteki sorgusu tamamlandı. Emniyetteki işlemleri ardından sağlık kontrolünden geçirilen 15 zanlı adliyeye sevk edildi.


Zanlılardan, A.P, İ.P, A.A, E.K, İ.Y, S.K, M.S. (34) ve M.S (28), "Örgüt kurmak ve yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak" suçlarında nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Diğer 7 zanlı ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı." (www.kanal46.com)