Kahramanmaraş yerel basın yayın organlarında 27 Aralık 2010 tarihinde çıkan; “Havaalanı’ndaki ‘petrol istasyonu’ sorunu çözülüyor!” başlıklı haberlerde; Kahramanmaraş Havaalanı’nın pist başında yer alan ‘petrol istasyonu’ sorununun çözüme kavuşturulması için bizzat Belediye Başkanı Mustafa Poyraz tarafından çalışmaların sürdürüldüğü ve son aşamaya gelindiğinin öğrenildiği duyurulmuştu.

Söz konusu haberde şöyle denilmişti: “Kahramanmaraş İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan ve ilk olarak 940 metrelik pist uzunluğuna sahip bulunan Havaalanı, 90’lı yılların ikinci yarısında hizmete sunulmuştu. İşletmesi Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) tahsis edilen havaalanı pistinin uzunluğu daha sonra 2 bin 400 metreye çıkarıldı. Havaalanından şu anda Ankara ve İstanbul uçak seferleri gerçekleştiriliyor.

Ancak havaalanı pistinin baş tarafından yer alan bazı evler ile petrol istasyonunun özellikle iniş yapan uçaklara büyük sorun yaşattığı ve uçakların pist başını pas geçerek pist ortasına inmek zorunda kaldıklarını göz önünde bulunduran DHMİ harekete geçti.

Havaalanı ile yakından ilgilenen AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Fatih Arıkan’ın da gayretli girişimleri ile çıkartılan ödenekle bazı evlerin istimlâki yapılırken, petrol istasyonu sahipleri ile parasal konuda bir türlü uzlaşma ve anlaşma sağlanamadı.

Konunun mahkemeye de intikal etmesi üzerine petrol istasyonunun istimlâkinde başarılı olunamadı. Bu arada Kahramanmaraş Belediyesi Meclisi’nin petrol istasyonu arazisini havaalanı gelişim sahası içerisine alarak imar planına işlememesi nedeni ile de DHMİ’nin ‘cebr-i istimlâk’ konusunda adeta eli-kolu bağlandı. O günlerde kulislere sızan bilgilere göre; milletvekili Fatih Arıkan’ın söz konusu belediye meclis kararına itiraz dilekçesi verdiği de öne sürüldü.

ÇÖZÜM NASIL OLACAK?

Kahramanmaraş Havaalanı’nın bu önemli sıkıntısını çözebilme gayretinde olan Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ile bazı AK Parti milletvekilleri birlikte girişim başlattı. Ankara kaynaklarından elde edilen bilgi ve iddiaya göre; Başkan Poyraz ile vekiller geçen günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştü. Bu görüşmede; Binevler semtinde bulunan Vergi Dairesi Başkanlığı’na tahsisli ana yol kenarındaki yaklaşık 2.4 dönümlük arsanın KİPAŞ okulu yanındaki belediyeye ait arsa ile takası gündeme geldi.

Uzlaşma sağlandığı takdirde bu ve yanında bulunan Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne tahsisli arsanın da eklenmesi sonucu burası ile belediyenin arsası takas edilecek. Daha sonra Kahramanmaraş Belediyesi ile söz konusu petrol istasyonu sahipleri masaya oturarak Vergi Dairesi Başkanlığı’na ayrılan arsa ile 3.5 dönüme sahip olduğu öne sürülen petrol istasyonu yerinin takasını görüşecek. Anlaşma sağlandığı takdirde ise petrol istasyonu takas karşılığında Belediye’ye geçecek. Arada değer farkı olursa ödeme yapılacak.

Ardından DHMİ de burasını Kahramanmaraş Belediyesi’nden istimlâk etmiş olacak veya Belediye burasını yeşil alan haline getirecek. Yine planlanana göre; Gaziantep karayolunun havaalanı kavşağı bölümü yeraltına alınacak ve böylece Kahramanmaraş Havaalanı’nın bu önemli sorunu da halledilecek.

KONU HAKKINDA BAŞKAN POYRAZ NELER SÖYLEDİ?

Öte yandan; bugün (27 Kasım 2010) sabah Gaziantep yolu üzerindeki MADO Evi’nde basın mensupları ile kahvaltıda bir araya gelen Kahramanmaraş’ın AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise şunları söyledi:

“Şimdi biz PTT’yi devre dışına koyduk. Bize ait olan yerin yarısını şu an Maliye'ye veriyoruz. Tam Jandarmanın karşısında bir yer var. Bakan bey talimat verdi. Buna karşılık Maliye'den de o Binevler’e giderken orada Maliye’nin bir yeri var. Orayı alacağız, 2 bin 400 metrekare. Orayı aldıktan sonra da biz onlara 4 bin metrekare yer vereceğiz. Takas yaptıktan sonra Sezallar ile oturup konuşacağız. Sefa beylerle. Dolayısı ile orayı da bu şekilde takas yapıp, burayı yeşil alan yapıp, daha doğrusu bu konuyu da; madem herkes bahane ediyor, eğer yetmiyorsa da vekillerimize söyledik: Arkadaşlar yani bunun şeyi kurtarmıyor; Sezallara vereceğimiz yer diye. Konuşup, orada Sosyal Hizmetler'in bir yeri var. Oradan başka yer vermelerini sağlayacağız. Yani burada açıkçası ben; sorumluluğum olmamasına rağmen işi çözmeye çalışıyoruz. Çünkü havaalanı bizim, bu şehrin havaalanı, başkasının değil. Bizim burada sıkıntımız; şimdi esas sıkıntı petrol değil. Pistin uzunluğu ile sıkıntı var. Bizim uzunluğumuz 2 bin 300 metre. Dolayısı ile şimdi uçaklar alçaktan inip normalde konması gereken yerden ayağını yani lastiğini 500 metre ileriden vuruyor. Yani pistin bin 800’ünü kullanıyor. Şimdi öyle olduğu zaman en az 300 metre daha beriye gelecek. Daha doğrusu o zaman daha farklı olan uçakların biraz daha büyük uçakların inmesine imkân sağlanacak; diyorlar. Onların dediklerini söylüyorum. Dolayısı ile çözmeye çalışıyoruz. Şimdi biz planda tadilatı yapacağız, birinci aşama. Maliye ile takas yaptıktan sonra biz orayı bunlarla görüşeceğiz. Orayı isterlerse petrol yeri yapacağız. İstemezlerse oranın konumu inşaat. Ona göre hareket edeceğiz. Bir petrol yeriniz var. Petrol yerini ertesi gün yeşil alan yapıyorsun. Şimdi ne zulmet, ne de zulme uğra. Zorunlu istimlâke yanaştılar. Ama gerekli olan parayı özel idare vermedi. Bu işi de böyle zamana bırakırsak, on yıllar buralar sürünür.”


AYNI KONU BUGÜNLERDE YENİDEN GÜNDEME GELDİ….


Yaklaşık bir yıl önceki haberlerde aynen böyle denilmişti. Kamuoyundan gelen; “Belediye bu işe neden karışıyor ki…Kendisinin asli görevi bu değil. Zamanında o dönemin milletvekili Fatih Arıkan beyin belediyeye verdiği dilekçenin sümen altı edildiği iddiaları da gündeme geldiydi..Başkan Poyraz neden ısrarla bu konuyu takip ediyor. Bu iş milletvekillerinin işi değil mi? Yani genel bütçelik bir konu…Milletvekillerimiz ile DHMİ uğraşsın ve çözülsün. Belediye de kendi asli görevlerine baksın. Ama durum böyle olunca (Helal olsun Başkan Mustafa Poyraz’a..Demek ki vekillerimizin çözemediği konuyu böyle çözdü) demekte lazım diye düşünüyoruz” şeklindeki tepkiler üzerine Poyraz’ın söz konusu işle ilgilenmeyi ‘durağan’a aldığı kulislere yansımıştı. Kaldı ki Vergi Dairesi Başkanlığı’nın da o günlerde bu belediye endeksli takasa pek te sıcak bakmadığı öne sürülmüştü. Tabi bu duyumlar iddiadan öteye gidemedi. Ancak; “Benim şehrimin insanları en güzele layık” düsturu ile hareket eden Poyraz’ın konu hakkında hiç te boş durmadığı ortaya çıktı.


Ve son elde edilen bilgilere göre; 11 Kasım 2011 tarihinde Kahramanmaraş’a gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı ve AK Parti tarafından düzenlenen Ulaştırma Çalıştayı’nda Başkan Poyraz’ın söz konusu konuyu yeniden gündeme getirdiği ve bunun üzerine çalıştayda yaptığı konuşmada Havaalanı pist başındaki petrol istasyonu konusunu malum takas ile çözeceklerini söylediği öğrenildi.


Bakan Yıldırım’ı bu konuda ikna etmek için hayli ter döktüğü öne sürülen Başkan Poyraz’ın şimdilerde ise önümüzdeki ay içerisinde kente gelmesi beklenen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le de görüşüp konuya son şeklini vereceği konuşuluyor. (www.kanal46.com)