Kahramanmaraş'taki basını pek kaale almaması ile tanınan ve icraatlarını duyurabilmek için Belediye gazetesi, internet sitesi, televizyonu ve mecmua yayımlayan bununla birlikte billboardlar, mega lightlar ve LED ekranları kullanmasına ve son olarak ta ana arterler üzerine üçgen tahta kartelalar koydurmasına rağmen istediği reklamı bir türlü yaptıramayan Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz; "Biz Kahramanmaraş’ı tanıtacaksak ulusal basına çıkmamız lazım" dedi.


Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, 2014 yılında uygulamaya girecek Büyükşehir yasası hakkında da konuştu. Poyraz: “ İşlerin tek elden yürümesi devletin her türlü kar kazanması anlamına geliyor” dedi.


23-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen “Kahramanmaraş Ulusal Şiir Festivali” hakkında önceki gün Belediye'nin Pınarbaşı semtindeki Baharpınarı İçme Suyu Klor Tesislerinde basın toplantısı düzenleyen Başkan Poyraz, Büyükşehir hakkında da merak edilenleri anlattı. Kahramanmaraş’ın merkezin iki ilçeye ayrılacağını belirten Başkan Poyraz, Nurhak’a götürülen bir hizmeti Büyükşehir Belediyesinin o ilçede oluşturacağı şubelerin yapacağını söyledi.


İSTANBUL VE KOCAELİ MODELİ UYGULANACAK


İstanbul ve Kocaeli modelinin mevcut Büyükşehir ve yeni olacak büyükşehirlerde de uygulanacağına vurgu yapan Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz: “Önümüzdeki ay içerisinde Büyükşehir yasası geçiyor ve 2014 yılında da uygulamaya girecek. Kısa vadede ufak tefek sıkıntılar olsa da şehirlerin geleceği açısından, il sınırlarının esas alınmasına bende tarafım. İsrafın önlenmesi ve bir takım gelirlerin artması açısından önemli. Örneğin bir ilçe belediyesinin bir teknik elemanı yok. Bir tane mühendisi yok. Hizmet noktasında sıfıra sıfır. Para gidiyor ama çarçur oluyor. İsrafın önlenmesi için bu gerekli” ifadelerini kullandı.


KAHRAMANMARAŞ MERKEZ İKİ İLÇEYE BÖLÜNÜYOR


Kahramanmaraş Merkezin iki ilçeye bölüneceğini hatırlatan Poyraz, merkez ilçenin sınırlarının da çizildiğini belirterek şunları kaydetti: “Kahramanmaraş Merkez iki ilçe yapılıyor. 9 olan ilçe sayımız 11’e çıkıyor. Merkez ilçenin sınırları belirlendi. Bertiz tarafından başlayan sınır Akdere’den itibaren Ulu cami, Uzunoluk, Belediye’nin önü ve Adana yolu sağlı ve sollu bölünerek iki ilçe oluyor. Tabi iki ilçe belediye başkanı ve iki Kaymakam olacak.”


DEVLETİN HER TÜRLÜ YARARINA OLACAK   


Uygulanacak Büyükşehir modelinin devletin her türlü kar kazanması anlamına geldiğini belirten Başkan Poyraz: “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi oraya direkt hizmet götürmeyecek. İlçelere açılan şubeler, eksiklikleri yapacak. İl özel idaresinin de yapısı değişiyor. Tam kesin değil, tamamen köy yollarını il özel idaresine bırakacaklar. Diğer yerleri Büyükşehir Belediyesi yapacak. Kısa vadede bir oturma süreci olur. Ama bu gerekli olan bu. İşlerin tek ilden yürümesi devletin her türlü karına.” Şeklinde konuştu.


İLÇE BELEDİYELERİ PARK, BAHÇE VE TEMİZLİK HİZMETLERİ YAPACAK


İlçe belediyelerinin bir takım hizmetlerinin Büyükşehir’e devredileceğinin altını çizen Poyraz, 13 ilin bu şekilde kalkınacağını savundu. Poyraz şunları söyledi: “13 tane il Büyükşehir Belediyesi olacak. Onlarla beraber, mevcut olan Büyükşehirlerin statüleri aynı olacak. İstanbul ve Kocaeli’nde uygulanan bütün il sınırı esas alma modeli olacak. Eskiden nüfusa oranla kilometre sınırı vardı. Şimdi tamamen bu sınır kalktı. Yani Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Nurhak’ın kulvar beldesine de bakacak. O konu kesinleşti. İlçelerin bir takım yetkileri Büyükşehir’e verilecek. Alt yapıları tamamen Büyükşehir yapacak. Kahramanmaraş Büyükşehir olduğu zaman bunların alt birimleri kurulacak. Su ve Kanal İdaresi kuruluyor. O Büyükşehirlerdeki dairelerin şubeleri ilçelere açılıyor. Başlarındaki ilgiller sorun olan yeri tespit edip yapacak. Yol problemleri ve ana caddeleri tamamıyla Büyükşehir Belediyeleri yapacak. İlçe belediyeleri de park bahçe ve temizlik hizmetlerini yapacaklar.”


KAHRAMANMARAŞ’IN 30 YILLIK İMAR PLANINI YAPTIK


Kahramanmaraş’ın 30 yıllık imar planının yapıldığını kaydeden Poyraz şunları kaydetti: “Kahramanmaraş’ın gelecek 30 yılının imar planını yaptık. Önceki gün Ankara’da gerçekleştirilen İmar Planları Toplantısına katıldım. Kahramanmaraş’ı en çok seven insanlardan bir tanesi de benim.  Dolayısıyla Kahramanmaraş’tan hiç çıkmayan bir insan Türkiye’yi Kahramanmaraş’tan ibaret zanneder.  İstanbul’u görmeyen bir insan tek İstanbul’u burası zanneder.  İstanbul tarihe adını altın harflerle kazdıran bir şehirdir.”


KAHRAMANMARAŞ MERKEZİN AYAĞA KALKMASI LAZIM


Kahramanmaraş Merkezde bulunan kültür varlıklarının ayağa kaldırılacağını söyleyen Poyraz şunları kaydetti: “Kahramanmaraş Merkezin ayağa kaldırılması lazım. Merkezin ayağa kaldırılması bizim tarihi zenginliğimizin ayağa kaldırılması demek. Bu nedenle Şehrin orta yerinde bulunan Belediye Pasajını ortadan kaldırdık. Belediye Pasajı’ndan sonra Vakıfbank’a kadar olan yeri kaldırma kararı aldık. Tonosun üzerine normal şartlar altında bina yapılamaz. Başbakanlığın bununla ilgili genelgesi var.  Bu nedenle Başbakanlığa bu alanı kamulaştırılması için müracaat ettik ve Bakanlar Kurulundan acil kamulaştırma kararı çıkarttık.  Geçtiğimiz hafta bu alanın tutar miktarını temin ettik. Alanın bir bölümünün keşifleri yapıldı.  Mahkeme bilirkişileri belirledi. Biz birkaç hafta içerisinde mahkeme tarafından belirlenen fiyatları biz bankaya yatıracağız. Fiyatlara itiraz eden kurumlar daha sonra yine mahkemeye müracaat edebilecek. 3-4 ay içerisinde bu alanın yıkım çalışmalarına da başlayacağız. Arasa Camiinin alt tarafındaki çalışmalara bir yıl önce başladık.  Burada 10 bin metre kare bir alan belirledik. Şehrin merkezine modern katlı park yapma projemiz vardı.  Bunu daha önce seçimde de söyledik.  Bunun için en uygun yer bu alan olacak. 2 ay içerisinde bu alanı tamamen yıkarak buraya yaklaşık 2000 araçlık bir katlı otopark yapacağız. Vakıfbank civarında Saliye Camisi var. Burayı kamulaştırıp mescit yapıp o alanı tamamen yeşil alana çevireceğiz.  İnsanlar Kale’ye çıkıp baktığı zaman güzel bir görüntü görecek. Kapalı Çarşımızın restorasyon çalışmalarına da Haziran ayı içerisinde başlayacağız. Çarşılarımızın restorasyonunu yaklaşık 9 ay içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Aksu Mahallesi civarında bir alan aldık. Fakat bu alan çok taşlı olduğu için şehrin batısında 485 bin metre kare olan bir yerin tahsisinin aldık burayı mezarlık alanı bakacağız. Bu alana Türkiye’nin en güzel mezarlık alanlarından bir tanesini yapacağız. Bize yakışır Müslüman bir kimliğe yakışır bir mezarlık yapacağız.  Bu mezarlık alanı şehrin 200 yıllık ihtiyacını karşılayacak.”


HERKESTEN DESTEK İSTİYORUM


Belediye Pasajı mevzusunda herkesten destek isteyen Poyraz, iş yerlerindeki işletmecilerin mağdur edilmediğini belirtti. İş yeri sahiplerine bunlara işgaliye verdiklerinin altını çizen Poyraz: “ İş yeri sahipleri ile yapılan yazışmaların hepsi mevcut. Yeni yapılacak yere girecekler. İhale ile aldılarsa aldılar, alamazlarsa, burada herhangi bir hak iddia ettikleri yok. Burası adı üzerinde işgaliye ve biz bu işgaliyeyi geçici verdik. Kaldı ki biz bu alan için kültür park projesini başlattık. 10 milyon TL para kullanıp parkı yapacağız. 3 ay içerisinde ihaleye çıkacağız. 2013 Mayısına kalmayacak.” dedi.


İLK DEFA KAHRAMANMARAŞ’A NASİP OLDU


23-27 Mayıs tarihleri arasında yapılan şiir festivaline değinen Başkan Poyraz, Kahramanmaraş’ın her alanda tanındığını ve böyle bir organizenin Kahramanmaraş’a nasip olduğunu söyledi. Başkan Poyraz, şiir festivali hakkında şunları söyledi:


10 günlük programın sonunda bir şairler festivali yaptık. İlk defa Türkiye genelinde bu Kahramanmaraş’a nasip oldu.


AMACIMIZ TARİHİ VE ŞAİRİMİZİ TANITMAK


Bizim amacımız; gerek tarih boyunca gerekse Cumhuriyet tarihinin bugüne kadar geçen sürede Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği üstatları, ustaları Türkiye ve dünya çapında tanıtmaktı.  Güzel insanlar yetiştirmiş kent Kahramanmaraş. Bize bu kentte neden bu kadar çok şair ve didikleri zaman bizde havasından, suyundan ve şehrin güzel ruhundan dolayı bu kadar çok şairimiz var diyoruz. Eksikliklerimiz mutlaka olmuştur. Bu festival eksikliklerimizi görme adına ilk oldu. Artık şehirlerin tanıtımında kendine ait değerlerin öne çıkarılmasının çoktan zamanı geldi de geçiyor. Kahramanmaraş denildiği zaman dondurmanın yanı sıra, ülkenin kültür ve düşünce hayatına yön veren insanların yetişçiğini görüyoruz. Necip Fazıl Kısakürek’in, onun düşünce ve fikirleri her bir köşesinde yer ediyor. Sezai Karakoç aynı keza öle. Böyle bir festival yapılması gerekliydi. Biz bunu ulusal baza taşıdık. Çok ciddi hüsnü kabul gördü. Umduğumuzun üzerinde katılım oldu.


BUNUN GERİSİ GELECEK


Bunun gerisi gelecek. Bu birinci adım. Bu sene festivalde Necip Fazıl Kısakürek teması işledik. Onur ödülünü de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a layık gördük. Çünkü şiiri en iyi okuyan insandır. Layık olan o dur. Hep konuşuyoruz şehirlerin tanıtımı diye. Herkesin yarıştığı bir yerde biz koşuyoruz. Başladığımız bugünden gelecek olan süreye kadar da böle devam edeceğiz. Bundan sonra da koşmaya devam edeceğiz. Bu şehir kültür ve sanatın doyasıya yaşandığı bir şehir haline getireceğiz. Önümüzdeki yılın temasını da Sezai Karakoç’u işleyeceğiz.


 KÜLTÜR VARLIKLARIMIZ İLE GENÇ NESİLİ HARMANLAYACAĞIZ


Birkaç açılış yaptık. Şairler parkını açtık, bunun da öncesinde bir şairler ve yazarlar kültür evini hayata geçirdik. Biz bunu çok önemsiyoruz. Benim ve arkadaşlarımın en çok önemsediği şeylerden bir tanesi. O yeri oda oda yaptık ve her bir odasına bir şairimizin ismini koyduk. Odanın birinde Necip Fazıl Kısakürek okuma salonu, salonun içinde küçük bir oturma grubu, diğer bir oda da Aşık Mahsuni Şerif oturma odası yaptık. Tabi orada sadece Necip Fazıl konuşulmayacak. Dünden bu güne kadar yarından bu güne kadar gelecek olan genç neslin şiiri tartışacağı bir alan olacak. Üniversitemiz ile ortaklaşa sohbet programları düzenleyerek, bizim insanımızı daha çok topluma nasıl kazandırmayı hedefleyeceğiz.


KENDİMİZ ÇALIP KENDİMİZ OYNAMADIK


Şiir Festivalinin tanıtım toplantısını İstanbul’da düzenleme amacımız sadece kendimiz çalıp kendimiz oynamamaktı.  Çünkü Kahramanmaraş’ta birçok etkinlik gerçekleştiriyoruz. Ama hiçbirini yeteri kadar duyuramıyoruz. Fakat Şiir Festivaline İstanbul’dan çıktığımız yolda daha büyük avantajımız oldu. Daha çok kitleye ulaştık ve Şiir Festivalini Türkiye genelinde daha çok duyurma imkanımız oldu. Biz Kahramanmaraş’ı tanıtacaksak ulusal basına çıkmamız lazım.


 



 

Editör: TE Bilisim