Van'da bir yıl önce Eski Van Milletvekilli Mustafa Bayram'ın yeğeni Ahmet Bayram'ın, 2 oğlu tarafından öldürüldüğü ve olayın soruşturmasını yürüten Savcı O.M'nin 'sanıkların tahliyesi' için davanın hakimlerine rüşvet teklif ettiği için Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturma devam ediyor.

Alınan bilgilere göre, Van'da 1 yıl önce Ahmet Bayram'ın 9 kurşunla evinin önünde vurulmasından sonra olayın yerine gelen yakınlarına 'Beni Heco ile Kemo vurdu" demişti. Polisin yaptığı soruşturmada eski milletvekili Mustafa Bayram'ın oğulları Hecer ve Kemal Bayram yakalanarak çıkarıldığı adli makamlarca 7 Kasım 2006'da 'Tasarlayarak adam öldürmek' suçundan tutuklanmıştı.


Olayla ilgili yargılama Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlarken, davalı Van'da daha 5-6 ay önce atanana duruşma savcısı O.M. sanıklar tahliyesi talebinde bulunmasına rağmen mahkeme bu talebi dikkate almadı.

Davacı tarafı savcının davalı tarafını tuttuğu gerekçesiyle Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet dilekçesi verdi. Dilekçeyi kabul eden başsavcılık dilekçeyi üst bir yazıyla Adalet Bakanlığı'na gönderdi.

Davacılar bu kez aşiret baskısını olduğu, gerekli düzenin sağlanamayacağı gerekçesiyle mahkemeye davanın batı illerindeki bir mahkemede görülmesini talep etti.

Dönemin Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır'a iletilen bu bilgi üzerine Vali Tanılır, emniyet ve jandarmayla görüşmeleri sonrası, "Bayram davasının Van'da görülmesinin, kamu düzeni açısından tehlike oluşturduğu kanaatine varıldığını" bildirdi.

Van Cumhuriyet Savcısı O.M. ise 3 sayfalık bir dilekçeyle, davanın başka bir kente nakline karşı çıktı, sanık Bayram kardeşlerin tahliyesini talep edince, mahkeme itiraz dilekçesini kamu düzeni açısından tekrar valiliğe gönderdi.

Bu dönemde Vali Tanılır, Kahramanmaraş Valiliği'ne atandığı ve yerine gelen Vali Özdemir Çakacak'ın gerekli güvenliğin sağlanabileceği ve davanın Van'da görülmesinin güvenlik açısında bir sorun oluşturmayacağını ilettiği öğrenildi.

Bu arada Adalet Bakanlığı, gelen şikayet dilekçesi üzerine Van'a müfettişler göndererek Savcı hakkında inceleme başlattı.

Müfettişlerin Van'da yaptığı inceleme sonucunda Savcı O.M.'nin davalılarla çıkar ilişkisine girdiği kişiler adına davaya bakan iki hakime rüşvet teklif ettiği iddia edildi.

Adalet Bakanlığı, Savcı O.M. hakkında disiplin soruşturması başlatarak geçici görevle 3 aylığına Kars'a gönderildi. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu, olayla ilgili olarak adli atama ödeminde Savcı O.M. daha bir yılını tamamlamadan Mardin Cumhuriyet Savcısı olarak atamasını yaparak görev yerini değiştirdi. Savcı O.M. hakkında başlatılan soruşturmanın hala devam ettiği kaydedildi.

Van Cumhuriyet Başsavcısı Yahya Akçadırcı, soruşturmanın Adalet Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldığını belirterek, kendilerinde bir bilginin olmadığını kaydetti.

BAYRAM AİLESİ, KARAKOL BASKINI İLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Van eski Milletvekili Mustafa Bayram ve bazı aile mensupları, daha önce de Van Emniyet Müdürlüğü'ne yaptıkları baskınla gündeme gelmişti.

Malatya Emniyet Müdürlüğü narkotik polislerince uyuşturucu satışı yaparken gözaltına alınan Mustafa Bayram'ın oğlu Hamit Bayram ve şoförü, getirildikleri Van Emniyet Müdürlüğü'ne yapılan baskınla kaçırılmıştı.

Skandalın ardından Mustafa Bayram tutuklanmış, Edremit belediye Başkanı olan oğlu Hecer Bayram görevinden alınmıştı.

Mustafa Bayram ve oğulları ile baskına katılan diğer aile üyeleri hakkında açılan dava ise, kamu güvenliği gerekçesiyle Van'dan İzmir'e alınmıştı. (Cihan)


YUKARIDAKİ FOTOĞRAFTA GÖRÜLEN MEHMET NİYAZİ TANILIR ŞU ANDA KAHRAMANMARAŞ VALİSİ OLARAK GÖREV YAPIYOR