TES-İŞ Sendikası Kahramanmaraş Şubesi’nin 21 Şubat 2009 Cumartesi yapılacağı açıklanan 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın mevcut yönetime muhalif grubun delege seçimlerinin usule ve tüzüğe uygun olmadığı iddiasını içeren başvurusunu görüşen mahkemenin DSİ’deki delege seçimini iptal etmesi nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmesinin yankıları sürüyor.

Eski şube başkanı İsmail Karaca’nın da destek verdiği başkan adayı Ali Bürkek ve taraftarları mahkemenin iptal kararını büyük bir sevinçle karşıladılar.

Kurban Bayramı’nın arife günü Kahramanmaraş Adliyesi’ne gelen bazı TES-İŞ üyeleri, mevcut şube yönetiminin Genel Kurul öncesinde sendikaya bağlı birimlerde gerçekleştirilen delege seçimlerinin ilanı ile başvurular sırasında tüzüğe uygun hareket etmediğini öne sürerek suç duyurusunda bulunmuşlardı. Kanal 46'nın da takip ettiği bu başvurunun ardından Ö. Lütfi Ergin başkanlığındaki şube yönetimi ise kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyerek 21 Şubat 2009 Cumartesi günü Genel Kurul yapılması kararını almışlardı.

DAVAYA KAHRAMANMARAŞ İŞ MAHKEMESİ BAKTI

Kanal 46'nın elde ettiği bilgilere göre; Kahramanmaraş İş Mahkemesi’nde 19 Şubat 2009 günü görülen duruşmaya davacılar; Ali Bürkek, İsmail Karaca, Enver Kara, Hasan Konuş, Ahmet Okumuş, Mehmet Diken, Ahmet Tosun, Hanefi Korkmaz, Bilal Tekerek ile vekilleri avukat Kemal Yavuz ve Sendika Şube Başkanı Ömer Lütfi Ergin ile vekilleri avukat Adem Yeşil ve Mikail Kuruoğlu katıldı.

Eski şube başkanı İsmail Karaca mahkemede verdiği ifadede şunları söyledi: “Mevcut Şube Yönetimi 1 ve 2. bölge seçimlerinin ilan edilmemesi nedeniyle çıkan olaylardan sonra benim de delege olarak katıldığım ve seçimleri daha sonra yapılan diğer bölgelerin seçimlerini usulüne uygun olarak ilan etti. Ancak bunlarda da daha önceki seçimlerde Genel Merkez’in onayı da alınarak oluşturulmuş seçim birimlerinde bizim aleyhimize yapılan değişiklikler nedeniyle bizim oylarımızda büyük bir azalma oldu. Normalde benimle birlikte bir arkadaş daha başkanlığa adaydık ve bizi başkan olarak seçecek kişiler delegelerdir. Ancak bu oylamalar sonucunda bizden ancak 15 kadar delege seçildi. Ben de bu yüzden adaylıktan çekiliyorum. Normalde seçimler normal birimlerinden yapılmış olsaydı benim 140 delegemin olması gerekiyordu aynı zamanda ilk sırada olmak avantajlı olduğundan ve blok oy kullanma denilen bir olay bulunup işçiler bunu anlamakta güçlük çektiklerinden bizim oylarımız zayii olmuştur.”

ŞUBE BAŞKANI ERGİN NE DEDİ?

Mevcut Şube Başkanı Ömer Lütfi Ergin ise savunmasında şunları söyledi: “Davacıların bahsetmiş olduğu Kılılı ve Kılavuzlu Trafo Merkezleri’nin birinde 3, diğerinde ise 4 kişi çalışıyor. Fiilen bunların bir birim yapılması mümkün değildir. Çünkü 11 kişiye bir delegelik düşüyor. Bunun aşağısındaki birimler de başka birimlerle birleştiriliyor. Daha önce 2005’te Erzin ve Adana bize bağlıyken ayrıldılar. Ayrıca itiraz etmiş oldukları birinci bölgede yer alan iş yerleri birbirlerine yakındır. Mekanları aynıdır. Çalışma şartları da aynıdır. Önceden bunlar ayrı ayrı birimlerken biz bunları bu benzerlikleri nedeniyle birleştirdik. Zaten 23 birimimiz vardı. Bunları ayırsaydık seçimler uzun bir zamana yayılacaktı. Daha önceki 2005 yılındaki seçimlerde TEİAŞ’ların dağıtımı GÖKSU EDAŞ’a devredildiğinden yukarıda bahsettiğim kolaylıklar göz önüne alınarak bunların da yeni düzenlemeleri yapıldı. Ayrıca karşı tarafın itiraz ettiği Çobanbeyli’ğe aktarılan 4 kişi ve Göksun’dan aktardıklarımız da daha önceki seçimlerde bunların bulunduğu yerlerde olaylar çıkıyordu. Bunlara engel olmak amacıyla bu düzenlemeleri yaptık. Ayrıca Türkoğlu’nda yaptığımız değişikliklerde burada 8-8-9 kişilik gruplar vardı. Bunları tamamlayıp delege sayısına ulaştırmak için topladık.”

GENEL KURUL’UN TEDBİREN DURDURULMASI DA TALEP EDİLDİ

Davacı vekili avukat Kemal Yavuz ise 1 no’lu seçim biriminde delegelik müracaatlarının kabul edilmeyerek müvekkillerinin seçilme haklarının engellendiğini aynı zamanda ilanların usulüne uygun yapılmayarak seçme hakkının da engellendiğini öne sürdü. 12 no’lu seçim bölgesinde seçim birimleri oluşturulurken usulsüzlük yapıldığından oy oranı dengesinin bozulması nedeniyle itiraz ettiklerini belirten avukat Yavuz; “9 no’lu seçim bölgesinde ise harmanlama meselesinden dolayı burada yapılan seçimlere itiraz ediyoruz. Bu toplanan delillere göre de bizim bu iddialarımız sabit olmakla bu seçim birimlerine yönelik davamızın kabul edilerek seçimlerin iptalini ve bunlar nedeniyle etkilenecek olan ve 21.02.2009 tarihinde yapılacak olan Genel Kurul’un tedbiren durdurulmasını istiyoruz” dedi.

Bunun üzerine davalı vekili Mikail Kuruoğlu ise davanın reddini istediklerini belirtti. Diğer davalı vekili Adem Yeşil de; “Bir kısım davacılar ayın on ikisinde idari tatil olduğu bir dönemde notere giderek vekaletname vermişlerdir. Bunu yapabildiklerine göre bu kanuni haklarını kullanabilirlerdi. Amaçları seçimi iptal ettirmek olduğu için haklarını bilerek kullanmamışlardır ve kötü niyetlilerdir. Bu hususlar göz önüne alınarak davanın reddine karar verilsin” dedi.

VE MAHKEME KARARINI VERDİ

Davacı, davalı ve vekillerini dinleyen hakim Hatice Altınöz, açık yargılamaya son vererek gerekçesi, kararında yazılmak üzere davacının davasının kısmen kabul edilmesine kısmen de reddine karar verdi. Buna göre; TES-İŞ Sendikası’nın Kahramanmaraş Şubesi’nin Kahramanmaraş’ta yapmış olduğu 1 no’lu seçim biriminin seçimlerinin iptaline ve diğer seçim birimlerine yönelik talebin reddine karar verdi. Kararda ayrıca şube tarafından 21 Şubat 2009 tarihinde yapılacak olan Genel Kurul’un karar kesinleşinceye kadar tedbiren durdurulduğu da belirtildi.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Kahramanmaraş İş Mahkemesi’nin bu kararına mevcut sendika yönetimi 8 gün içerisinde Yargıtay’a itiraz edebilecek. Bu arada 1 no’lu seçim birimi seçimleri yenilenerek daha sonra belirlenecek bir tarihte Genel Kurul yapılacak.

Böylece TES-İŞ Sendikası Kahramanmaraş Şubesi’ndeki seçim heyecanı ve gerginliği bir süre daha Kahramanmaraş gündeminde kalmaya devam edecek. (www.kanal46.com)

YASAL VE MANEVİ UYARI:Kanal 46’da yayımlanmış her türlü haber, görüntü ve fotoğraf gibi görsel malzeme, bilgi ile belgelerin tüm yayın ve telif hakları saklıdır. Ajans 46 aboneleri dışında, Kanal 46'nın onayı olmadan haber ve yazı içeriğini iktibas etmek veya yeniden yazılı ya da internet ortamında yayınlamak kesinlikle yasaktır. Kanal 46 bu konudaki her türlü yasal haklarını saklı tutar.

"Kanal 46; Basın Meslek İlkelerine Uyar"
Bağımsız ve bağlantısız haberin altındaki imza: KANAL 46.