Yrd. Doç. Dr. Gök: "Makarna tüketim miktarının artışı belki üretici firmalar açısından istenen bir durumdur fakat ben bu açıdan değerlendirmiyorum. Bana göre mutfak kültürümüzün teknolojiye yenik düştüğünün göstergesidir" dedi.


GAZİANTEP (AA) - Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Yrd. Doç.Dr. İlkay Gök, makarna tüketimdeki artışının "Türk mutfak kültürünün teknolojiye yenik düştüğünün göstergesi" olduğunu ileri sürdü. 


Gök, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin İtalya'dan sonra dünyanın en çok makarna ihraç eden ülkesi olduğunu belirtti. İtalya'da kişi başına yıllık 27 - 30, Yunanistan'da 8,5 - 9,5, Portekiz'de 7 - 8, Mısır'da 6,5 - 7,5 kilogram olan makarna tüketiminin Türkiye'de 6 kilogram olarak tespit edildiğini aktaran Gök, şunları kaydetti:


"Hazır makarna ülkemize 1900'lü yılların başında girmiştir ve binlerce yıllık mutfak kültürüne sahip olmuş, pek çok alternatif yemek çeşidine sahip Türk insanın henüz benliğine, yani yemek yeme alışkanlığına tam yerleşmemiştir. Bu yüzden makarna Türk mutfağında bu zamana kadar tüketimde birinci sırada yer alamamıştır."


İtalya ile kıyaslandığında makarna tüketiminde kişi başına 20 - 30 kiloya ulaşmayı beklemenin "hayalperestlik" olacağını savunan Gök, şu ifadelere yer verdi:


"Özellikle İtalya ile asla kıyaslayamayız, çünkü makarna İtalyan kültürüne ait bir yiyecektir. Bizler makarnayı kurtarıcı bir yemek olarak, kolaylıkla ve kısa sürede fazla uğraştırmadığı için hazırlarız. Bu da her zaman olmaz. Makarna daha çok öğrenci ve bekar evlerinde, kolay yemek yapmayı ve zaman sıkıntısı çekenler, yemek yapmayı pek bilmeyenlerin bir de makarna düşkünlerinin tercih ettiği bir yemek olarak değerlendirilir. Yani Türk kültüründe makarna ana değil, tamamlayıcı yemek olarak görülür."


Türk toplumunun hamur işini çok sevdiğini, bakliyatı da fazlasıyla tükettiğini kaydeden Gök, makarnanın ise bu grupta yer almadığını vurguladı.


Kültürel alışkanlıklarından dolayı halkın makarnayı pek tüketmediğine dikkati çeken Gök, "Ancak makarna tüketimindeki artış Türk mutfak kültürünün teknolojiye yenik düştüğünün göstersidir. Dilerim mutfak kültürümüz teknolojiye yenik düşmez ve olduğu gibi kalır. Makarna tüketim miktarının artışı belki üretici firmalar açısından istenen bir durumdur fakat ben bu açıdan değerlendirmiyorum" değerlendirmesinde bulundu.