Kahramanmaraş’ta uyanık bir kuyumcunun sahte altın ürettiğinden şüphelenen polis, operasyon düzenlendi. Düzenlenen operasyonda, 3 kişi gözaltına alındı. 3 kişi ifadesinde, sahte altınları birçok ile sattığı öğrenildi. Polis, sahte altının gönderildiği öne sürülen illerin polis ekipleriyle irtibata geçti.


Geçen günlerde Mağralı Mahallesinde sahte altın üreten bir imalathaneye baskın düzenleyen polis, ikinci dalgada sahte altın ürettiği öne sürülen 3 kişiyi gözaltına aldı. Polis, yaptığı ilk sorgusunda zanlıların, Mersin ve çevre illere ürettikleri sahte altını sattıklarını belirledi.


Konu hakkında yapılan yazılı açıklamada şunlara yer verildi: “İlimizde faaliyet gösteren bir kuyumcuya sahte altın künye satmak isteyen şüpheli K.A. suçüstü yakalanarak olayla ilgili yapılan araştırmada; şüpheli K.A.’nın sahte altını şüpheli S.Ç. isimli şahıstan aldığı anlaşılmış, şüpheli Ş.Ç.ve birlikte hareket ettiği M.P. yakalanmıştır. Şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramalarda şüpheli M.P.’nin ikametinde çok sayıda sahte altın ve sahte altın yapımında kullanılan malzeme ele geçirilmiştir. Şüphelilerin imal ettikleri sahte altınları kuyumculara bir bayan satıcı aracılığı ile sattıkları, satış sırasında da takas usulü ile alış veriş yaparak inandırıcılıklarını artırmayı amaçladıkları tespit edilmiştir. Bu şekilde ilimizde ve çevre illerde birçok kuyumcuya sahte altın sattıkları anlaşılmıştır.  Şüpheliler haklarında hazırlanan tahkikat evrakı ile birlikte 10.06.2012 günü sevk edildikleri adli mercilerce tutuklanmıştır.”


URFA'DA DA BUNA BENZER OLAY YAŞANDI


Öte yandan komşumuz Şanlıurfa’da da buna benzer bir olay yaşandı. Şanlıurfa'nın tanınmış altın toptancısı piyasadan topladığı paralar ile kayıplara karıştı, verdikleri siparişleri almayı bekleyen kuyumcular ise soluğu karakolda aldı. Toptancı 80 trilyona yakın para ile kayıplara karıştı. Şanlıurfa'da 1996 yılından beri toptan altın satışı  ve atölye faaliyeti gösteren şehrin önde gelen firmalarından B. Kuyumculuğa yıllardır yaptıkları gibi geçtiğimiz hafta Salı günü altın siparişi veren kuyumcular,  altınları almak için firmaya gittiklerinde muhatap olacak kimseyi bulamayınca dolandırıldıklarını anladılar.


Olay üzerine soluğu Şanlıurfa Sarayönü Karakolu'nda alan kuyumcular şikayetçi olurken, konu ile ilgili bilgi almak üzere aradığımız Şanlıurfa Asayiş Şube Müdürlüğü'de olayı doğruladı. Bölgede Şanlıurfa'da dışında civar illere de iş yaptığı belirtilen B. Kuyumculuk'un  sadece Şanlıurfa'da 650 sabit müşterisi bulunduğu ifade ediliyor. Yaklaşık 400 kuyumcunun dolandırıldığı iddia edilirken, söz konusu firmanın yaklaşık 80 trilyon gibi bir rakam ile kayıplara karıştığı belirtiliyor.


RAKAM DAHA DA YÜKSEK OLABİLİR!


Verdiği siparişi teslim almaya gittiğinde kimseyi bulamayan Şanlıurfalı kuyumcu M.K. olayı şöyle aktardı; ''Geçtiğimiz hafta Salı günü kendilerine yaklaşık 88 bin TL karşılığında 1 kilo altın siparişi verdim. Siparişin akıbetini öğrenmek için aradığımda önce 'daha yetişmedi' dediler, sonra 'yarın çıkacak' dediler, en son aradığımda ise ne iş ne de cep telefonlarıma bakan oldu. Bunun üzeri işkillendim ve firmanın bulunduğu yere gittim. Dükkanın kapalı olduğunu görünce civar esnafa sordum kendileri bana kaçtıklarını söyledi. Bunu üzerine dolandırıldığımızı anladım. Olay üzerine Sarayönü Karakolu'na giderek şikayette bulundum. Benim gibi onlarca esnaf arkadaşım da şikayette bulundu. Aramızda 1 milyon TL'sini kaptıran da var, 1.5 milyon TL'sini kaptıran da...Burada tahminimizce yaklaşık 80 milyon TL gibi bir rakam dolandırılmış. Civar illeri de bu olayın içine katarsak rakamın boyutu çok daha ciddi boyutlara ulaşabilir''


ÇAYCI 10 BİN TL'SİNİ, BERBER İSE 40 BİN TL'SİNİ KAPTIRDI


Yaşanan olayın tek mağdurları kuyumcular değil. Bölgedeki diğer esnaflarda yaşanan dolandırıcılık olayından ötürü mağdur oldular.  Bir çaycı 10 bin TL'sini kaptırırken, bir berber ise yaklaşık 40 bin TL değerindeki altınından oldu.


KAYNAK: Mustafa Kılınç / Manşet