Vatandaşlar tarihi "At Oluğu Camisi Medresesi"nin yeniden inşa edilmesini istedi.


Kahramanmaraş’ın milli mücadele kahramanlarından Rıdvan Hoca’nın yetiştiği tarihi At Oluğu Camisi Medresesinin, camide devam eden restorasyon çalışmaları kapsamında aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesi istendi.


Sütçü İmam Eğitim ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Aslantürk, Kahramanmaraş’ta bir çok alimin yetiştiği At Oluğu Camisi Medresesi’nin yeniden kültürel mirasa kazandırılması gerektiğini söyledi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından camide devam eden restorasyon çalışmaları kapsamında medresenin çilehane kısmının ortaya çıktığını ifade eden Aslantürk, “Ancak sadece çilehanenin restore edilmesi yetmez. Çünkü orası yetim gibi kalır. Oradaki tüm medresenin resimlerde yer alan aslına uygun bir şekilde inşa edilmesi gerekmektedir” dedi.


“Sancaksız Cuma kılınmaz” diyerek Maraş Milli Mücadelesinde meydana gelen bayrak olayının kahramanı olan Rıdvan Hoca’nın da bu medrese de yetiştiğini kaydeden Aslantürk, şöyle devam etti:
“Vaktiyle bu medrese ve cami bir ilim ve feyz kaynağı olarak hizmet vermekteydi. Büyük alim ve evliya Darendeli Seyyid Muhammed Hilmi efendi hazretlerinin 1858-1916 yılları arasında burada eğitim vererek halkı irşat ettiği, Darendelizade Vehbi Efendi, Mahmut Nedim Efendi, Berberzade Muhammed Nefi Efendi, Duruş Hoca Efendi, Abid Efendi gibi pek çok alimin burada yetiştiği biliniyor. Kahramanmaraş’ın ilim irfan ve kültür hayatında izler bırakan ve Maraş istiklal harbinin kahramanlarından Rıdvan Hoca ve Ali Sezai Efendi’de burada eğitim gördüler. Yine Maraş Milli Mücadelesinde şehit olan bazı kimselerin de orada defnedildiği biliniyor. Geçmişte çilehanenin medrese kısmı bakımsızlıktan çürüyüp yıkıldı. Şu anda ise Vakıflar Genel Müdürlüğü camide ve çilehanede restorasyon çalışmaları başlattı. İşte bu çalışmalar sırasında medresenin de yeniden tasarlanıp aslına benzer şekilde canlandırılarak yeniden şehrimizin kültür hayatına kazandırılması gerekmektedir. Prof. Dr. Mehmet Özkarcı’nın Kahramanmaraş’ın Kültür Envanteri kitabında da medrese ile ilgili bilgi ve fotoğraflar yer almaktadır. TİKA, dünyanın dört bir tarafında yok olmuş eserlerimizi yeniden ortaya çıkarıp ihya ederken, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’müzün de burada aynı hassasiyeti göstereceğini umuyoruz. Bizler de bu konunun takipçisi olacağız.”(İHA)