Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun, hedeflerinin yangın ve doğal afetlere 20 dakikada müdahale edebilecek kabiliyete ulaşmak olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü tarafından orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında Kapıçam mevkinde yangın söndürme tatbikatı gerçekleştirildi.

Tatbikata 1 helikopter, 8 arozöz ile 60 yangın söndürme işçisinin katıldı. Havaalanında konuşlandırılan bir helikopter, su havuzundan aldığı su ile yangına müdahale ederken, yangın işçileri de köpük ve su ile yangına ilk müdahaleyi yaptı. Yangın kısa sürede söndürüldü ve soğutma çalışmaları yapıldı. Yangın tatbikatının ardından, 6 ekip arasında hortum serme yarışması yapıldı.

Yaklaşık 250 metre uzaklıkta bulunan noktaya arozözdeki ekipmanları taşımaya çalışan yangın işçilerinin mücadelesi renkli görüntülere sahne oldu.

Tatbikat sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun, tatbikatın ekiplerin aktivitesini ölçmek ve motivasyonlarını artırmak amacıyla düzenlendiğini söyledi.

Yangın sezonunun başladığını ve kendilerinin de yangınla mücadeleye hazır olduğunu bildiren Coşkun, bu yıl yağmurların dolayı fazla oranda otlanma olduğunu ve bu yüzden daha dikkatli olduklarını ifade etti.

Hedeflerinin orman yangınlarına ve doğal afetlere karşı 20 dakika içinde müdahale etmek olduğunu vurgulayan Coşkun, "Kurum olarak en çok eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına önem veriyoruz. Yangına birinci derece hassas bölgede yer alıyoruz. Yangınların yüzde 91'i ihmal ve dikkatsizlikten çıkmaktadır. 47 adet arozöz, 19 adet su ikmal aracı, 6 adet dozer, 4 adet greyder, 1 adet yangın komuta aracı, 10 adet ilk müdahale aracı, 46 adet motosiklet, 1 adet helikopter, 53 gözetleme, 41 haberleşme ve 369 yangınla mücadele işçisi ile mücadeleye hazırız" diye konuştu.

Yangınla mücadele helikopterlerinin su alabilmesi için bölgede 77 adet havuz yaptıklarını anlatan Coşkun, bunlardan 29 adetinin kendi dönemlerinde yapılan su toplama çukurları olduğunu ifade etti.

Kent merkezinin hemen üzerinde yer alan Ahir Dağı'nda yangın riskinin yüksekliğine dikkati çeken Coşkun, yakın bir zamanda ormanların Mobese kameralarla 24 saat esası olmak üzere korunacağını söyledi.

Ahir Dağını ateşe ve dumana duyarlı alarm veren sistemle gözetlemeye başlayacaklarını belirten Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sistem Türkiye'nin bazı yerlerinde kullanılıyor. Bizde bu sistemden faydalanacağız. Böylelikle Kahramanmaraş'ın akciğeri daha güvenli olacak halkımız rahat nefes alacak. Gönlümüz hiç yangın çıkmasın arzu ediyor. Ancak insanın var olduğu yerde mutlaka orman yangını da vardır. O zaman bizim hazır olmamız gerekiyor. Biz yangın ihbarı aldıktan sonra 20 dakika içerisinde orman yangınlarına müdahale etmeyi kendimize şiar edindik. Ekiplerimiz bu işin bilincindedir. Şu anda sevk ve idaremiz tamamen bunun üzerinedir. Çıkabilecek orman yangınlarına karşı hazır haldeyiz. "

Orman yangınlarında vatandaşların duyarlılığına da dikkati çeken Coşkun, "Alo 177" ücretsiz ihbar hattını kullanan vatandaşların duyarlılık göstererek yangınların büyümesini önlediklerini kaydetti.

Coşkun, özellikle halkın eğlendiği yerlerde çocukların maytap patlatmasının ciddi tehlikeler ortaya çıkardığını hatırlatarak, havai fişek gibi gösteri amaçlı kullanılan bu tür olaylardan kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yangın tatbikatının ardından, kentte görev yapan basın mensupları yangın söndürme helikopteri ile kent üzerinde tur attı. (www.kanal46.com)