Kahramanmaraş Kent Konseyi’nin (KKK) 8 Ekim 2011 cumartesi günü yapılan ‘olaylı ve tek adaylı’ genel kurul toplantısının yankıları sürerken, belediye imkânlarının kullanılarak genel kurul üyelerinin baskı altına alınmasıyla başkanlık seçiminde açık oylama tercihin çıkartıldığını öne sürüp aday olmaktan vazgeçen gazeteci Yener Atlı, haklı mücadelesine devam ediyor.


Gerek ‘genel kurul listelerinin güncellenmemesi’, gerek ‘salonda oy kullanan bazı kişilerin genel kurul delegesi olmamasına rağmen açık oylama tercihinin sorulması esnasında ellerini havaya kaldırarak oy kullanmaları’ gibi iddialar gerekse de divan başkanı Seydihan Küçükdağlı’nın başkan seçimi sırasında usul hatası yapması gerçeğinden hareket eden Yener Atlı, ilgili yerlere ilk dilekçelerini sundu.


VALİLİK MAKAMI’NA 3 AYRI DİLEKÇE VERDİ


Kahramanmaraş Valilik Makamı’na dün giderek dilekçeleri sunan Yener Atlı, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’na istinaden Kahramanmaraş’ta Ekim 2011 tarihi itibarı ile halen aktif faaliyette bulunan derneklerin isimleri ve bu derneklerin halen mevcut başkanlıklarını yürütmekte olan kişilerin isim listelerinin tarafına verilmesini arz etti.


Yine Valilik Makamı’na verdiği bir başkan dilekçe ile de aynı tarih itibarı ile halen aktif olarak faaliyette bulunan sendikalar ile bunların başkanlarının isim listesini de isteyen Yener Atlı, üçüncü dilekçesinde ise; meslek kuruluşları ile odaların isimleri ile bunların mevcut başkanlarının isim listelerinin verilmesini talep etti.


KENT KONSEYİ BAŞKANLIĞINA DA DİLEKÇE İLE BAŞVURDU


Valilik Makamı’na sunduğu dileklerin ardından Kahramanmaraş Belediyesi’nin Azerbaycan Bulvarı üzerindeki hizmet binasına geçen Yener Atlı, Kent Konseyi Başkanlığına da iki ayrı dilekçe ile başvuru yaptı.


İlk olarak 8 Ekim 2011 tarihli genel kurul hazirun listesini ve Genel Kurul tutanağının onaylı bir örneğinin kendisine verilmesini talep eden Yener Atlı, diğer dilekçesinde de 9. genel kurulda oy kullanma hakkı bulunan üyelerin kurum ve temsil ettiği yerlerin isim listesi ile söz konusu genel kurulda oy kullanan dernek, kurum, kuruluş, muhtar ya da benzeri üyelerin isim listesini istedi.


Aynı dilekçede ayrıca vekâletle oy kullananların da isim listesini de isteyen Atlı, idari mahkemeye başvurmak için de hazırlıkların son aşamaya geldiğini belirtti.


Gazeteci Atlı şunları söyledi: “Birtakım eksiklikler ve usulsüzlükler ile belediye imkânlarının mevcut başkanın yeniden seçilmesi yönünde kullanıldığı iddiasından hareketle söz konusu genel kurulun iptali için yargıya gideceğiz. Yanlış anlaşılmasın; illa ki başkan olacağım diye bir olayın peşinde değilim. Hatta genel kurul yenilenirse aday olmamayı bile düşünüyorum. Son kararı ise ilk günden beri yanımda bulunarak beni teşvik eden ve destekleyen ekibim ile birlikte vereceğim. Benim amacım; birtakım hukuksuzluklarla mücadele ederek, artık Kahramanmaraş’ta bazı çevrelerin istediği şekilde at oynatarak ‘Ben yaptım oldu’ anlayışının önüne geçebilmektir. Bizim için önemli olan Kahramanmaraş’tır.”


BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNU NE DİYOR?


Bilgi veya belgeye erişim süreleri


MADDE 11.- Kurum ve kuruluşlar, başvuru üzerine istenen bilgi veya belgeye erişimi on beş iş günü içinde sağlarlar. Ancak istenen bilgi veya belgenin, başvurulan kurum ve kuruluş içindeki başka bir birimden sağlanması; başvuru ile ilgili olarak bir başka kurum ve kuruluşun görüşünün alınmasının gerekmesi veya başvuru içeriğinin birden fazla kurum ve kuruluşu ilgilendirmesi durumlarında bilgi veya belgeye erişim otuz iş günü içinde sağlanır. Bu durumda, sürenin uzatılması ve bunun gerekçesi başvuru sahibine yazılı olarak ve on beş iş günlük sürenin bitiminden önce bildirilir.


10 uncu maddede belirtilen bilgi veya belgelere erişim için gereken maliyet tutarının idare tarafından başvuru sahibine bildirilmesiyle on beş iş günlük süre kesilir. Başvuru sahibi on beş iş günü içinde ücreti ödemezse talebinden vazgeçmiş sayılır.


Başvuruların cevaplandırılması


MADDE 12.- Kurum ve kuruluşlar, bilgi edinme başvurularıyla ilgili cevaplarını yazılı olarak veya elektronik ortamda başvuru sahibine bildirirler. Başvurunun reddedilmesi hâlinde bu kararın gerekçesi ve buna karşı başvuru yolları belirtilir.  


İtiraz usulü


MADDE 13.- Bilgi edinme istemi 16 ve 17’nci maddelerde öngörülen sebeplerle reddedilen başvuru sahibi, yargı yoluna başvurmadan önce kararın tebliğinden itibaren on beş gün içinde Kurula itiraz edebilir. Kurul, bu konudaki kararını otuz iş günü içinde verir. Kurum ve kuruluşlar, Kurulun istediği her türlü bilgi veya belgeyi on beş iş günü içinde vermekle yükümlüdürler.


Kurula itiraz, başvuru sahibinin idarî yargıya başvurma süresini durdurur.”


MAKAM ODASININ LEVHASI DEĞİŞTİ


Öte yandan; 29 Mart 2009 yerel seçimlerinin ardından şirket elemanı olarak işe alınıp sigortalı yapılan ve o tarihten bu yana ‘Başkan Danışmanı’ sıfatı ile Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın hizmetinde bulunan Zeynep Arıkan’ın belediye hizmet binasındaki makam odasının kapısında bulunan levha seçim sonrasında değiştirildi. ‘Başkan Danışmanı’ yazan levha sökülerek yerine ‘Kent Konseyi Başkanı 158 Zeynep Arıkan’ yazılı levha takıldı. (www.kanal46.com)


 


 


 


 


 


 


 


 

Editör: TE Bilisim