Emekli maaşları yüzde 100 artan CHP'li vekiller ve siyasi ahlâk...


Yaklaşık bir aydan beri emekli milletvekillerinin maaş zamları tartışılıyor.


Konu gündeme "2008 yılında Anayasa mahkemesi tarafından SSK ve BAĞ-KUR emeklisi bir kısım vekilleri ilgilendiren yasanın iptal edilmesinden meydana gelen boşluğun giderilmesi" olarak geldi.


Süreç malum. Başbakanlık Müsteşarının maaşına endekslenmiş olan emekli vekil maaşları Meclis'te gurubu bulunan 4 partinin ortak çalışması ve imzası ile Emekli Cumhurbaşkanlarının maaşına endekslendi. Ancak % 42’ye tekabül eden rakam yine 4 partinin imzası ve teklifi ile % 60’a çıkarıldı.


Kamuoyunun haklı olan tepkisi de % 60'a oldu. Ancak CHP yetkilileri ve Kılıçdaroğlu olanlardan hiç haberleri yokmuş gibi söylediklerinden ve imzalarından vazgeçerek, tam bir siyasi menfaatçilik hesabı ile hareket ettiler.


Kılıçdaroğlu ve CHP yöneticileri popülist mantıkla "Emekli milletvekillerinin % 100 maaş artışına karşı çıktık" diye ucuz politika sergilediler. Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı'na mektuplar yazarak ucuz kahramanlığa soyundu. Bu konuda en çok ses çıkaran Gürsel Tekin ise "mangalda kül" bırakmadı adeta.


Sonuç: Yasa kısmen veto edildi. Yeni düzenleme ile eski vekillere 382 Lira zam yapıldı. Zaten memurlara yapılan zamların yansımsı da 287 Lira idi. Yani emekli vekillere 2012 yılı için yapılan zam aylık 95 lira...


Maksadım Milletvekili ve Emekli vekillerin maaşları, zamlarının azlığı çokluğu değil. Elbette asgari ücretliyi, SSK emeklisini, memur maaş artışlarını hatta işsizleri, atama bekleyen öğretmenleri,üniversite bitirmiş işsizler ordusunu düşününce hepimizin vicdanı sızlamaktadır.


Esas kamuoyunun gözünden kaçırılan konuya bakmak gerekiyor: Göreve devam eden vekillerin hem vekil, hem de emekli maaşlarını almaları. Kılıçdaroğlu bu konuya hiç dokunmuyor. Derhal bir düzenleme yapılarak Görevi devam eden vekillerin emekli maaşlarının görevleri sonuna kadar dondurulması sağlanmalıdır. Sendikalar, emekliler, sivil toplum kuruluşlar, işçiler, memurlar ve kamuoyu bu konuda derhal ortak çalışma başlatmalı.        


PEKİ, ŞİMDİ SORALIM, KILIÇDAROĞLU VE GÜRSEL TEKİN YAPILAN DÜZENLEME İLE NE KADAR ZAM ALDILAR?


Orhan Birgit’in 6 Ocak 2012 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi'nde yazdıklarından bakalım isterseniz:


 “Kılıçdaroğlu ve arkadaşları ise % 42’lik oranıyla emekli milletvekili aylıklarına aşağıdaki zam miktarında zam almışlardır:


Kılıçdaroğlu, Hamzaçebi ve benzerlerinin emekli maaşları 3.280 TL’den 5.600 TL’ye,


Umut Oran, Gürsel Tekin ve benzerleri ise emekli maaşlarını 900 TL’den 5.600 TL’ye yükseltmektedirler.” diyor Orhan Birgit.


YANİ KILIÇDAROĞLU VE BENZERLERİ EMEKLİ MAAŞLARINA % 100, UMUT ORAN VE GÜRSEL TEKİN İSE % 600 ZAM ALMIŞLARDIR..!


Şimdi CHP yetkililerine, Kılıçdaroğlu’na kamuoyu şunu sormalıdır: CHP’nin ve sizin siyasi ahlâkınız bunu mu gerektiriyor? Derhal çıkıp emekli maaşlarınızda ki astronomik artışları kabul etmeyeceğinizi kamuoyuna ilan etmelisiniz. Eğer bunu yapmazsanız millet vicdanında ikiyüzlülüğünüz ve gerçekleri saptırmanız unutulmaz bir şekilde yerini alacaktır.


Oportünist siyasetin kimseye bir şey kazandırmadığı yapılan anketlerde oyunuzun 25,9’dan 19,6’ya düşmesinden de belli olmuştur.


Özellikle basına bu konunun açıkça tartışılması için bu rakamları görmesini ve kamuoyunu bilgilendirmesini istemek herkesin hakkıdır.


Ayrıca konuyla ilgili yasal düzenlemenin Meclis’te yapıldığı toplantılarda iktidar ve muhalefet herkesin CHP’nin ve yetkililerinin aldığı zamları kamuoyuna ilan etmeleri, Meclis Başkanlığının ise gelen zamları kamuoyuna bir açıklama ile duyurması mutlaka gerekmektedir.


Emekli vekillere ise gelen 95 TL’lik ek zammı biz almayacağız. Bu düzenleme gündeme geldiğinden beri kamuoyunu bize karşı kışkırtıp, hakarete varan tepkilere meydan veren herkesi özür dilemeye davet ediyoruz.


Başta CHP yetkilileri, Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin hemen emekli vekillerden özür dilemelidir. Düzenlemeyi yapan sizsiniz, yüzde yüz ve yüzde altı yüze varan zamları alan sizsiniz, düzenlemeyi istismar edip bize hakaret ettiren de siz olacaksınız...


Sayın Kılıçdaroğlu buna "yok öyle üç kuruşa, beş köfte" derler Anadolu'da.


Bunları sağır Sultana kadar duyurmak hepimiz için bir vazifedir.


 


ÖKKEŞ ŞENDİLLER


Kahramanmaraş 19. dönem milletvekili


e-mail: [email protected]