Başbakanlık, internet sitesinde başlattığı yeni uygulamayla çocuklara siber uzayda matematik, geometri, Türkçe, demokrasi, insan hakları, vatandaşlık ve Cumhuriyet’in niteliklerini öğretiyor.

Çocuklar, web sitesindeki sorulara doğru yanıt vererek sanal olarak uzaya gidiyor veya koyunları nehirden geçirebiliyor.

BAŞBAKANLIK’ın resmi internet sitesinde açılan çocuk sayfasında, “oyun” başlığı altında güvenli internet macerası, eğlenelim öğrenelim, gökteki çokgenler, sıcaklık değişimi, benim eşsiz yuvam, doğal sayılarla çarpma, dilimizi güzel kullanalım ve geometrik cisimler başlıkları da yer alıyor.

Doğru bilen ‘uzaya’

Doğal sayılarda çarpma işlemi çocuklara, dev bir göktaşına çarpmamaya çalışırlarken öğretiliyor ve sorular doğru yanıtlandığında göktaşından kurtulup, uzay gemisiyle bir gezegene iniyorlar. Bu oyunda 10 soru doğru bilinince gezegene inen uzay gemisi, üç yanlış cevaptan sonra göktaşı ile çarpışıp parçalanıyor. Dilimizi güzel kullanalım başlığı altında da, ağaç kütüklerine yazılı “Ben para kazanmazsam bu evi alamam” sözcükleri, nehrin üzerinde cümle haline getirilerek yerleştirilince, koyunlar çiftliğe geçebiliyor.

Demokrasi ve laiklik

Çocuk sayfasında, Cumhuriyet’in nitelikleri sayılırken de, “Demokrasi, hakimiyetin millete ait olduğu bir siyasi rejimdir. Laiklik ise ‘Her ferdin istediği inanca sahip olabilmesi, ibadetini yapabilmesi ve dini inançlarından dolayı diğer vatandaşlardan farklı bir muameleye tabi tutulmaması’ anlamına gelmektedir” denildi. “Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk milliyetçiliğine bağlı ve Atatürk ilkelerine dayalı olup siyasi rejimler içinde insan haysiyetini en iyi koruyan, gerçekleştiren ve teminat altına alan demokratik rejimi benimsemiştir. Demokratik rejim de laiklik ve sosyal hukuk devleti ilkelerine dayanmaktadır” ifadesi yer aldı.

‘Allah yolunuzu açık etsin’

SİTEDE Başbakan Tayyip Erdoğan’ın konuya ilişkin şu mesajı yer alıyor:

“Keşke sizlere savaşların yaşanmadığı, yoksullukların ortadan kalktığı, acıların tümüyle silindiği bir dünya sunabilseydik. Bunu başaramadığımız için gerçekten çok üzgünüz. Ama sizlerin aydınlık yüzlerinize bakınca, sizlerin iyiyi ve doğruyu bulma konusundaki büyük kabiliyetinize şahit oldukça bu üzüntümüz azalıyor, kalplerimiz heyecan ve mutlulukla doluyor. Başaracağınızdan, Türkiye’yi hepimizin gurur duyacağı bir ülke haline getireceğinizden, insanlığa barış ve esenlik ilhamı vereceğinizden hiç kuşkumuz yok. Yeter ki medeniyet aşkı ve insanlık sevgisi kalplerinizden hiç eksik olmasın. Allah yolunuzu açık etsin.” (HÜRRİYET)